Komma ut

Att komma ut kan vara att du berättar för dina kompisar eller vuxna i din närhet att du är homosexuell, bisexuell, transperson eller queer.

En vuxen och en ung person som sitter och pratar. Illustration.

Ibland kan det kännas som en stor grej att berätta. Ibland kan det kännas enkelt. Det är du som bestämmer vem du är och vem du vill vara ihop med eller ha sex med. Du bestämmer också när och hur du vill komma ut.

Uttrycket ”att komma ut” kommer från början från det längre uttrycket ”att komma ut ur garderoben”. Det kallas ibland att en person som inte kan eller vågar berätta att den är homo, bi, trans eller queer tvingas leva instängd i en garderob. Kanske känner sig personen rädd för hur andra ska reagera om hen berättar.

Att komma ut kan därför handla om att få känna sig fri och stolt över sig själv, oavsett vad andra förväntar sig eller tycker.

Komma ut - tips

Det tar olika lång tid för olika människor att bestämma sig för att komma ut och hitta ett sätt att göra det på som känns bra. Det kan gå mycket snabbt eller ta flera år.

Oftast räcker det inte att komma ut en gång. Det finns alltid nya människor som förväntar sig att du ska vara på ett visst sätt. Det brukar bli lättare att komma ut ju fler gånger du gjort det.

Här är några tips på saker du kan göra om du är homosexuell, bisexuelltransperson eller queer och funderar på hur du ska göra för att komma ut:

  • Surfa på nätet för att hitta information och andras egna berättelser om att komma ut.  
  • Ring till olika jourtelefoner eller använd frågetjänster på nätet. Det går alltid bra att vara anonym.
  • Besök ett ställe som vänder sig till homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queers.
  • Prata med någon kompis eller någon vuxen som du litar på. Antingen kan du prata med någon eller några personer eller berätta för många på en gång.
  • Träffa någon som känner likadant som du kan prata med. Kanske också för att bli tillsammans, älska och ha sex med.

Vem kommer ut och varför?

Det är inte alla som känner igen sig i att vara en heterosexuell cisperson. Samtidigt går många runt och tror att alla människor är nöjda med det kön de fötts med och blir tända på personer av motsatt kön.  

Om du är homosexuell, bisexuell, transperson eller queer kanske du känner att du behöver berätta det för andra för att de inte ska uppfatta dig på ett sätt som inte stämmer med hur du egentligen är.

Det kan kännas jobbigt att inte bli sedd och respekterad för den du är och som att du har någon sorts hemlighet. Då kan du komma ut. Ibland är det enkelt och ibland kräver det mycket styrka.

Ibland kanske du faktiskt inte vet vad du ska komma ut som, bara att det inte känns bra att andra tar saker för givet. Du bestämmer alltid själv vad du vill kalla dig. Du kan alltid ändra dig och behöver inte kalla dig för något du inte vill.

Bra att tänka på när du ska komma ut

  • De flesta är glada att ha kommit ut och många stöttar gärna andra som funderar på att komma ut, till exempel på communityn eller i föreningar.
  • För de allra flesta som berättar för andra att de är homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queer går det väldigt bra.
  • De flesta som du kommer ut för ser det som ett förtroende, även om en del kan bli överraskade och vilja ställa frågor. Vanliga frågor kan vara hur länge du tänkt på det, om du är säker och varför du inte berättat tidigare.
  • En del kan reagera på ett dåligt sätt och vara taskiga. Börja med att komma ut för dem som du känner dig mest trygg med och tror kommer ta det på ett bra sätt och fortsätt med dem som känns svårare sedan.

Om du behandlas illa

Det går väldigt bra för de allra flesta som väljer att komma ut. Vänner, familj och de som tycker om dig vill att du ska må bra och bli respekterad.

Men du kan också möta dåliga reaktioner. En del har väldigt svårt att förstå att någon kan vara homosexuell, bisexuell, transperson eller queer.

En del kan till och med säga att det är sjukt eller förbjudet. Trots att de har fel, kan det förstås vara väldigt jobbigt att höra. Det finns till och med de som kan hota med våld bara för att du inte är som de vill att du ska vara.

Om du är orolig för att behandlas illa kan du prata någon som du litar på eller söka stöd hos till exempel en ungdomsmottagning eller en förening för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queers.

Om du kommer ut och personer i din omgivning behandlar dig illa så är det viktigt att tänka på att du har rätt att vara den du vill och att känna dig trygg. Att göra någon illa kan vara olagligt, vare sig det handlar om kompisar, arbetskamrater eller familj.

Om de som står dig nära inte kan respektera att du kommit ut kan de få hjälp genom att prata med en kompis, RFSL, skolkurator eller en ungdomsmottagning.

Bor du tillsammans med personer som behandlar dig illa kan du ta hjälp av socialtjänsten i din kommun. Är du illa ute kan de hjälpa till med till exempel ett skyddat boende.

Mer på UMO

Till toppen av sidan