Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag mår dåligt efter att ha blivit rånad

Fråga

Jag blev rånad och efter det känns allt jättejobbigt. Det hände på kvällen på vägen hem. Fyra killar började först prata med mig. Sen hotade de mig och visade en kniv. De sa att jag skulle ge dem mobilen och jackan och det gjorde jag.  

De sa också att jag inte fick berätta för nån vad som hänt, och att de hade koll på mig. Jag har inte berättat för nån, men är ändå rädd att nåt ska hända.  

Jag har slutat att vara ute när det är mörkt. Och när det kommer killar som liknar rånarna går jag en omväg och känslan kommer tillbaka.  

Hur ska jag få bort den jobbiga känslan?

Svar

Jag tycker att du ska berätta för någon om det som har hänt. Det är oftast det bästa sättet att bli av med de jobbiga känslorna. Jag förstår att det kan kännas svårt att berätta när de som rånade dig sa att du inte får göra det. Men rånarna kan inte ha koll på om du pratar med någon, även om det kan kännas så.  

Prata med någon du litar på, till exempel någon i din familj, en släkting, skolkuratorn, en lärare eller någon på en ungdomsmottagning.  

Du kan också prata med någon på en brottsofferjour eller ett stödcentrum för unga brottsoffer. Det är gratis och de är vana att stötta personer i din situation. Du kan ringa, mejla eller chatta med dem och du kan vara anonym om du vill.  

När du pratar med någon kan du också få hjälp att göra en polisanmälan om du vill det. Jag tycker att du ska göra en polisanmälan så snart som möjligt, det är bra på flera sätt: 

  • De som har gjort brottet kan dömas. 
  • Många mår bättre av att polisanmäla. 
  • Det blir enklare för dig att få ekonomisk ersättning. 
  • Det kan hindra att andra blir utsatta för samma sak. 

Det kan kännas jobbigt att göra en polisanmälan och du kanske oroar dig för vad som händer efteråt. Då kan du få bra stöd och information av en brottsofferjour.  

Du bör spärra ditt mobilabonnemang om du inte redan har gjort det.  

Att bli utsatt för rån och hot är jobbigt och skrämmande. Det är vanligt att må dåligt och att känna sig rädd och otrygg efteråt. Det är också vanligt att vilja undvika sånt som påminner om rånet.  

Att vara ensam med de jobbiga känslorna är ofta svårt. Många behöver stöd för att må bra igen och känna sig trygga. Känns det jobbigt att gå ut när det är mörkt kan du be någon följa med dig. Efter ett tag brukar det kännas mindre jobbigt och rädslan brukar minska eller försvinna helt.  
 
Med vänliga hälsningar 
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Egna berättelser

Jag fick skadestånd efter sexuella övergreppet

Hej jag är en tjej på 24 år jag tänkte bara berätta lite om när jag blev sexuellt utnyttjad på en buss hem från Liseberg.

Frågor & svar

Hur får jag skyddade personuppgifter?

Vad krävs för att få skyddade personuppgifter? Och hur gör jag för att få det?

Till toppen av sidan