Fråga

Det är omöjligt för mig att koncentrera mig

Fråga

Jag har väldigt stora problem med koncentrationen. Jag kan inte koncentrera mig i skolan alls och det går väldigt dåligt på grund av det. Så här har jag det:

  • När jag tittar på läraren så kan jag nästan inte höra eller förstå vad hen säger, och min hjärna går till en annan plats.
  • Samma sak kan hända när jag pratar med vänner eller med vem som helst! Jag glömmer antigen vad de sa eller så glömmer jag själv vad jag sa. Det kan också hända att jag knappt hör dem längre och börja tänka på något annat.
  • Jag kan inte titta på en film eller någon video i sträck utan måste alltid pausa, för jag tappar koncentrationen mitt i allt och förstår inte vad som händer längre.
  • Jag har ibland också vääääldigt mycket energi. Så mycket att jag känner att jag kommer antigen att börja gråta eller explodera.
  • Andra gånger har jag så lite energi att jag knappt orkar öppna mina ögon.
  • Jag får huvudvärk väldigt ofta.
  • Jag är också väldigt, väldigt glömsk.

Det går inte heller att beskriva hur mycket skuldkänslor jag har, och jag är så rädd inför framtiden och är så rädd att svika min familj och mig själv genom att inte klara mina studier. Jag vet inte vad jag ska göra och ingen av min familj stöttar mig eftersom de tror att jag är bara lat.

Svar

När jag läser din fråga till oss så tänker jag direkt på adhd. Det du beskriver låter precis som det, att du inte kan koncentrera dig, att du glömmer och har jättemycket eller jättelite energi ibland.

Men jag kan inte så här via nätet säga att det verkligen är så. Det kan du bara få veta säkert genom att göra en utredning. Antingen hos vuxenpsykiatrin eftersom hos bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Beroende på om du har fyllt 18 år eller inte.

Jag tycker att du ska gå och prata med skolsköterskan, skolkuratorn eller någon av dina lärare på skolan och beskriva dina problem. Skolpersonal brukar vara mycket kunniga i den här sortens frågor, eftersom många får problem i skolan när de inte kan koncentrera sig.

Ifall du vill göra en utredning för att få veta om du har adhd, kan skolan hjälpa dig med det.

Det är inte konstigt att du mår dåligt och oroar dig inför framtiden när du har så mycket problem med koncentration och energi. Därför är det jättebra att du har tagit dig själv på allvar och skrivit till oss. Du behöver fortsätta att ta dig själv på allvar och prata med skolans personal.

Dina föräldrar eller någon annan vuxen hemma skulle också behöva ta dig på allvar och inte bara se dig som lat.

Med vänliga hälsningar

Eva Holmberg, psykolog

Till toppen av sidan