Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag har jättesvårt att koncentrera mig

Fråga

Jag har väldigt stora problem med koncentrationen. Jag kan inte alls koncentrera mig i skolan. Skolarbetet går väldigt dåligt på grund av det. 

Så här har jag det:

  • När jag tittar på läraren kan jag nästan inte höra eller förstå vad hen säger. Jag börjar istället tänka på andra saker.
  • Samma sak kan hända när jag pratar med vänner eller med vem som helst. Jag glömmer antingen vad de sa eller så glömmer jag vad jag själv sa. Det kan också hända att jag knappt hör dem längre och börjar tänka på något annat.
  • Jag har ibland väldigt mycket energi. Så mycket att jag känner att jag kommer att börja gråta eller explodera.
  • Ibland har jag så lite energi att jag knappt orkar öppna mina ögon.

Jag har jättemycket skuldkänslor och är rädd inför framtiden. Jag vill inte svika min familj och mig själv genom att inte klara skolan. Jag vet inte vad jag ska göra, ingen i min familj stöttar mig. De tycker att jag är lat.

Vad ska jag göra?

Svar

Det är jättebra att du har tagit dig själv på allvar och skrivit hit. Jag tycker att du ska försöka prata med din familj. De behöver förstå hur du har det och att du kämpar med koncentrationen, skuldkänslor och oro. 

Du har rätt att få hjälp av dina lärare och av specialpedagogen i skolan när du har de här svårigheterna. Tillsammans med  en vuxen hemma kan du prata med skolsköterskan, skolkuratorn eller någon av dina lärare. Du kan även gå dit själv om du vill det. Berätta vad du har svårt med, precis som när du skrev till oss på UMO. 

När jag läser din fråga tänker jag på adhd. Att du har svårt att koncentrera dig, glömmer saker, har mycket energi ibland och väldigt lite energi ibland, låter som att det skulle kunna vara det. 

För att ta reda på om det är så behöver du göra en så kallad utredning. Är du under 18 år får du göra en utredning på en barnläkarmottagning eller inom bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Är du över 18 år kan du få hjälp av vuxenpsykiatrin.

Men kom ihåg, du ska inte behöva ha eller vänta på att få en diagnos för att få hjälp i skolan.

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Aktuella artiklar

Svara varandra

Nån mer tjej med adhd?

Nån tjej med adhd? Vad är era vanligaste ”symtom”? Och hur klarar ni av skolan?

Egna berättelser

Mina diagnoser räddade mitt liv

Jag spenderade en stor del av min barndom orolig, ledsen och isolerad. Duktiga tjejer går ofta odiagnostiserade, men snälla sök hjälp om du tror att det behövs.

Artikel

Tips för att funka bra med autism

Det finns saker du kan göra själv för att ditt liv ska funka. Det finns föreningar och grupper där du kan träffa andra som har autism.

Artikel

Tips för att funka bra med adhd

Här får du som har adhd tips på vad du kan göra själv för att det som är svårt ska funka bättre.

Svara varandra

Hur berättar jag för kompisarna om min diagnos??

Jag är rädd att det kommer bli stelt då jag hatar förändringar och visa situationer. Kan nån ge tips på hur jag ska berätta för dom?

Svara varandra

Har samtalsgrupper hjälpt er med NPF-diagnos?

Känner att jag har många frågor och problem men hjälper verkligen grupp-pratet eller räcker det med läkare och psykologer. Hjälp! Hur har det varit för er?

Egna berättelser

Bröderna har adhd och autism, det kan vara jobbigt

Senaste det hände något "stor" grej var när nmr1 hällde ut ALLA mina badrums produkter, och det var inte bara mina badrumsprodukter utan mina favorit produkter också.

Svara varandra

Jag har en NPF-diagnos och känner mig annorlunda

Jag har en NPF diagnos och en lindrig utvecklingsstörning. Hur ska man anpassa sig med andra? Hur hade ni gjort min situation?

Svara varandra

Hur lång tid tog det för er att få adhd-diagnos?

En liten fråga för alla adhd-vänner där ute. Hur lång tid tog det för er att få eran diagnos?

Egna berättelser

Livet med adhd, autism och tvångstankar

Tänk dig att du är fem år. Du är fem år precis som alla andra femåringar. Du är en liten varelse, även om du själv mest tycker att de vuxna är stora och det är din ålder som är den helt naturliga åldern att vara i.

Till toppen av sidan