Panik - lämna sidan!
Fråga

Jag har jättesvårt att koncentrera mig

Fråga

Jag har väldigt stora problem med koncentrationen. Jag kan inte koncentrera mig i skolan alls och det går väldigt dåligt på grund av det. Så här har jag det:

  • När jag tittar på läraren kan jag nästan inte höra eller förstå vad hen säger. Jag börjar istället tänka på andra saker.
  • Samma sak kan hända när jag pratar med vänner eller med vem som helst. Jag glömmer antigen vad de sa eller så glömmer jag själv vad jag sa. Det kan också hända att jag knappt hör dem längre och börjar tänka på något annat.
  • Jag kan inte titta på en hel film eller video på en gång, utan måste alltid pausa. Jag tappar koncentrationen mitt i allt och förstår inte vad som händer längre.
  • Jag har ibland också väldigt mycket energi. Så mycket att jag känner att jag kommer att börja gråta eller explodera.
  • Andra gånger har jag så lite energi att jag knappt orkar öppna mina ögon.
  • Jag får huvudvärk väldigt ofta.
  • Jag är också väldigt glömsk.

Jag kan inte beskriva hur mycket skuldkänslor jag har. Jag är så rädd inför framtiden och för att svika min familj och mig själv genom att inte klara mina studier. Jag vet inte vad jag ska göra och ingen i min familj stöttar mig eftersom de tror att jag är bara lat.

Svar

När jag läser din fråga tänker jag på adhd. Det du beskriver låter som det. Att du inte kan koncentrera dig, att du glömmer och har jättemycket eller jättelite energi ibland.

Jag kan inte säkert veta om du har adhd eller inte. Det går inte att svara på så här via nätet, det kan du bara få veta genom att göra en utredning. Är du under 18 år kan du få hjälp att göra en utredning hos bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Är du över 18 år kan du få hjälp av vuxenpsykiatrin.

Jag tycker att du ska prata med skolsköterskan, skolkuratorn eller någon av dina lärare.  Beskriv gärna vad du har svårt med på samma sätt som du gör här. De som jobbar på skolan brukar kunna mycket om sånt här och kan hjälpa dig om du vill göra en utredning för adhd.

Det är inte konstigt att du mår dåligt och oroar dig för framtiden när du har så svårt med koncentration och energi. Det är jättebra att du har tagit dig själv på allvar och skrivit till hit. Din familj behöver förstå dina utmaningar och inte tro att allt beror på att du är lat.

Med vänliga hälsningar
Eva Holmberg, psykolog

Aktuella artiklar

ArtikelSkolkurator

Frida Jonsheden berättar om sitt jobb som skolkurator.

ArtikelSkolsköterska

Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola. Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd.

UMO-poddenHur påverkar adhd förhållandet?

18. "Jag har svårt att förstå en partner som är otydlig. Till exempel sa min flickvän att det var okej att jag inte var med henne på alla hjärtans dag när hon var sjuk. Då var jag med en kompis och min flickvän blev jätteledsen."

Till toppen av sidan