Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag har jättesvårt att koncentrera mig

Fråga

Jag har väldigt stora problem med koncentrationen. Jag kan inte alls koncentrera mig i skolan. Skolarbetet går väldigt dåligt på grund av det. 

Så här har jag det:

  • När jag tittar på läraren kan jag nästan inte höra eller förstå vad hen säger. Jag börjar istället tänka på andra saker.
  • Samma sak kan hända när jag pratar med vänner eller med vem som helst. Jag glömmer antigen vad de sa eller så glömmer jag vad jag själv sa. Det kan också hända att jag knappt hör dem längre och börjar tänka på något annat.
  • Jag kan inte titta på en hel film eller video på en gång, utan måste alltid pausa. Jag tappar koncentrationen mitt i allt och förstår inte vad som händer längre.
  • Jag har ibland väldigt mycket energi. Så mycket att jag känner att jag kommer att börja gråta eller explodera.
  • Ibland har jag så lite energi att jag knappt orkar öppna mina ögon.
  • Jag får huvudvärk väldigt ofta.
  • Jag är väldigt glömsk.

Jag har jättemycket skuldkänslor och är rädd inför framtiden. Jag vill inte svika min familj och mig själv genom att inte klara skolan. Jag vet inte vad jag ska göra och ingen i min familj stöttar mig eftersom de tror att jag är bara lat.

Vad ska jag göra?

Svar

När jag läser din fråga tänker jag på adhd. Det du beskriver låter som det. Att du har svårt att koncentrera dig, att du glömmer saker, har mycket energi ibland och väldigt lite energi ibland.

Jag kan inte säkert veta om du har adhd eller inte. Men du kan ta reda på det om du göra en så kallad utredning. Är du under 18 år kan du få hjälp att göra en utredning hos bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Är du över 18 år kan du få hjälp av vuxenpsykiatrin.

Jag tycker att du ska prata med skolsköterskan, skolkuratorn eller någon av dina lärare. Berätta vad du har svårt med. De som jobbar på skolan brukar kunna mycket om sånt här och kan hjälpa dig om du vill göra en utredning för adhd.

Jag tycker också att du ska försöka prata med din familj. De behöver förstå hur du har det. Kanske den du pratar med i skolan kan vara med när du pratar med din familj, om du vill det.

Det är jättebra att du har tagit dig själv på allvar och skrivit hit.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Aktuella artiklar

Artikel

Skolkurator

Frida Jonsheden berättar om sitt jobb som skolkurator.

Artikel

Skolsköterska

Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola. Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd.

UMO-podden

Hur påverkar adhd förhållandet?

18. "Jag har svårt att förstå en partner som är otydlig. Till exempel sa min flickvän att det var okej att jag inte var med henne på alla hjärtans dag när hon var sjuk. Då var jag med en kompis och min flickvän blev jätteledsen."

Till toppen av sidan