Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag ligger efter i skolan och vill bara ge upp

Fråga

Jag mår dåligt eftersom jag ligger efter i skolan och redan har väldigt dåliga betyg. Just nu är jag sen med att lämna in flera uppgifter och måste samtidigt plugga till ett prov. Det är för mycket på en gång.

Jag borde plugga jättemycket men kommer aldrig igång. Det känns hopplöst och jag vill bara vill ge upp. Och mina föräldrar bry sig inte. Jag är rädd att inte få godkänt. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att det kan kännas stressande att ligga efter och att ha många skoluppgifter samtidigt. Det är lätt att vilja ge upp när man tror att man inte kommer att få godkänt.

Jag tycker att du ska prata med din mentor eller specialpedagogen på din skola. Du behöver hjälp med att planera pluggandet och att göra en uppgift i taget. Berätta hur du känner och att du behöver en plan för dina studier.

Specialpedagogen ska också undersöka om du behöver särskilt stöd i skolan för att bli godkänd. Du har rätt till hjälp för att klara målen och bli godkänd i alla betyg. Men du behöver visa att du vill.

Du kan också kontakta din skolkurator. Hen kan hjälpa dig att må bättre och få hoppet tillbaka.

Här är tre saker du själv kan göra för att må bättre och orka plugga:

Att äta bra ger dig energi och att sova bra ger dig en pigg hjärna. Att röra på sig gör det lättar att koncentrera sig och lära sig nya saker när du pluggar.

Med vänlig hälsning
Charlotta Jerlström, skolsköterska och barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Vad ska man äta?

Försök att äta olika sorters mat, då får du i dig den näring du behöver för att må bra.

Artikel

Sömn behövs för att må bra

Det händer många bra saker i kroppen och hjärnan när du sover. Du behöver sova för att må bra, kunna tänka klart och lära dig nya saker. De flesta behöver sova ungefär åtta eller nio timmar om dygnet. Ibland kan du behöva sova mer än vanligt.

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

Artikel

Film: Hur mycket ska man träna och röra på sig?

Här kan du se filmer om hur mycket du ska träna och röra på dig för att må bra.

Till toppen av sidan