Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Jag tog hjälp av specialpedagog och nu funkar skolan

Tillbaks till skolan, till verkligheten. Tror nog flera känner så. Jag ska börja 2:a året på gymnasiet och tänkte bara berätta min historia och tänker mig att fler har det såhär.

Skolan är något som jag hatar men ändå älskar. Det jag verkligen gillar är att skolan har sina rutiner som att följa schema, veta exakt var och när jag har lektioner. Men det jag hatar med det är hur mycket jag kämpar för att klara det, men ändå så går det inte. För mig så är varje lektion samma lika. Jag sätter mig ner, läraren börjar prata men efter 5 min så tappar jag fokuset direkt, börjar tänka på något annat och kolla på ut genom fönstret. Har energi hela tiden och kan heller inte vara tyst, så avbryter jag kompisar och lärare. Detta har varit hela min skolgång och efter varje skoldag så råkar jag alltid somna mellan 30min-1h, då har jag tyvärr använt all min energi till skolan.

Jag har dyslexi och min största svårighet är läsningen. Jag läser för långsamt och ord och bokstäver hoppar runt, och jag fattar ej hur en bok fungerar. Detta har jag kämpat med i flera år utan att få veta om det, förens förra året då en sten föll ner från mina axlar.

Min räddning utifrån skolan har varit idrotten. Jag har alltid haft bra betyg i idrotten, men det jag var bäst på var verkligen fotbollen där fick jag skina där hade tränare från olika klubbar börjat följa mig för att sedan kunna ha mig i deras klubb. Detta var något jag kunde, detta var något jag kunde falla på då skolan gick skit. Idrotten på skolan gjorde så att jag orkade mer på lektioner.

Nu efter 1 år på gymnasiet har JAG tagit hjälp av mentor och specialpedagog. Jag själv har velat göra en adhd utredning och jag kom mina egna knep för att klara av skolan. Eller klara av och klara av, jag gick på mina promenader på lektionerna för att orka, fråga hjälp av kompisar som kunde dela anteckningar och plugga inför prov.

Så det har varit vinnande koncept, och extra plus var att jag hade en lärare jag gick till varje vecka för att se hur veckan såg ut med läxor och prov. Har ni såhär på skolan då rekommenderar jag verkligen att ni tar och söker hjälp av antingen mentor eller specialpedagog.

/S

Mer på UMO

Artikel

Funktionsnedsättning och funktionshinder

Samhället är format som om alla funkade likadant. Det kan göra det svårt för dig som har till exempel en synnedsättning, hörselnedsättning eller autism.

Artikel

Adhd

Adhd påverkar hur man tänker, känner och funkar. Du som har adhd kan få hjälp för att livet ska funka bra.

Artikel

Film: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

Till toppen av sidan