Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur får jag en utredning om adhd?

Fråga

Jag vill göra en utredning för adhd. Jag fyller snart 18 och jag har hört att det är svårt att få en utredning efter det.

På barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) säger de att skolan ska skicka en remiss, men på skolan (gymnasiet) säger de att de inte har resurser till det. Hur ska jag göra?

Svar

Om ingen på din skola kan skriva en remiss ska det gå bra att du själv och en förälder eller annan vårdnadshavare kontaktar Bup direkt. Du kan också få en remiss från en vårdcentral eller en Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning. Nedanför mitt svar hittar du länkar som kan hjälpa dig att ta kontakt med någon av de mottagningarna.

Ibland kan Bup behöva kontakta skolan för att få mer information om hur det funkar för dig där. Då är det dina lärare eller andra personer i skolan som träffar dig mycket som ska ge den informationen.

Det bästa är att du eller din förälder eller annan vårdnadshavare ringer direkt till Bup och förklarar att skolan inte kan skicka en remiss. Om Bup har några frågor så kan du säga att de kan ta kontakt med någon ansvarig på skolan.

Det går att göra en utredning för adhd även när du har fyllt 18 år. Utredningen görs oftast på en vuxenpsykiatrisk mottagning. Du kan själv kontakta en vuxenpsykiatrisk mottagning eller kontakta en vårdcentral som ger dig en remiss dit.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Svara varandra

Hur lång tid tog det för er att få adhd-diagnos?

En liten fråga för alla adhd-vänner där ute. Hur lång tid tog det för er att få eran diagnos?

Artikel

Vad är dina tips till andra som har adhd?

Vad gör du för att vardagen ska funka? Har du tips till andra med adhd. Dela med dig eller läsa andras tips.

Till toppen av sidan