Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag upptäckte att jag blev till genom äggdonation

Jag är 14 år och har nyss fått reda på att jag har en annan mamma egentligen. Jag kollade igenom en av mina barnpärmar som jag hittade i mina föräldrars rum. Hittade journaler men bläddrade bara igenom, tills jag såg ordet äggdonation. Jag började läsa och insåg att både jag och min äldre syster kommit till genom äggdonation (samma donator).

Känner mig jätte förvirrad och min ångest är maximal, varför har dom inte berättat något tidigare? Min pappa är min pappa men det stod i en journal att både jag och min systers äggdonator kommer från Finland. Hur ska jag berätta det för min syster, och ta upp det med mina föräldrar?

Är så arg över att dom inte har sagt något men också så ledsen över att jag har en annan genetisk mamma som jag inte känner. Min syster kanske vet, vad vet jag. Jag vill bara höra min föräldrar säga att det är sant.

/Tydligen inte mammas barn

Svar:

 • Jag förstår att det är jobbigt, dina föräldrar tycker säkert också det och har kanske inte berättat på grund av det. Du kan kanske börja att prata med en kompis som du litar på eller med din syster! Om du inte vågar fråga dina föräldrar rakt ut om det kan du kanske lägga fram barnpärmen synligt när de inte är hemma, förhoppningsvis frågar de dig om du har fått reda på det när de ser den ligga framme och då kan ni prata om det tillsammans! Hoppas detta hjälpte lite, det kommer gå bra!🌼
  /Tjej
 • Berätta inte för din syster direkt men berätta för dina föräldrar att du vet så kan de säkert förklara varför de gjort som de gjort. Kom bara ihåg att bara för att du inte är din mammas genetiska avkomma har hon fortfarande burit dig under graviditeten, fött dig och varit din förälder hela ditt liv. Du är hennes barn. Här kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga https://kunskapsguiden.se/omraden-och-teman/barn-och-unga/samtal-med-barn-om-deras-genetiska-ursprung/om-du-vill-veta-mer-om-ditt-ursprung/ Kan vara så att de tyckt att det var pinsamt att de inte kunde få barn på egen hand. Helt oavsett anledning har du rätt att få veta ditt genetiska ursprung. Försök att i din ilska försöka förstå dina föräldrar när de förklarar och ännu en gång, kom ihåg att det fortfarande är dina föräldrar Stort lycka till!
  /Kille, 22
 • Om det är svårt att säga det rakt ut, som jag fattar att det måste va, så kanske du kan testa att ta fram journalen och visa den för dom, på så sätt fattar dom att du vet och kommer antagligen att försöka förklara. Vill du ta upp det med din syster först kan du börja med att säga att du måste berätta något, att du fått reda på något. Sen försöka förklara eller visa journalen. Hoppas det är till någon hjälp
  /15 år tjej
 • Hej! personligen tycker jag att det är hemskt att du har fått ta reda på det på detta viset och att dina föräldrar inte sagt det till dig. Jag tror att det finns flera anledningar till varför dina föräldrar inte berättat det för dig och din syster. De kan ju ha blivit oroliga över hur ni skulle reagera. Ni kanske skulle vilja ta kontakt med den kvinnan, vilket de kanske inte skulle vilja.

  Jag tycker inte att det är så viktigt att vara ett biologiskt barn till någon för att man ska älska hen med hela sitt hjärta. De kanske inte ville berätta det för att de också var rädda att det skulle krossa era hjärtan, om du förstår vad jag menar. Dock tycker jag att det var dumt av dem att göra så där. Jag tycker definitivt du ska prata med hela familjen om detta.

  Du kan börja med att kanske berätta om det du hittat för din syster eller med en av förldrarna och att ni sedan pratar om det vid matbodet. Kom ihåg, era föräldrar ville ha er så mycket så att de gick genom så mycket, hoppas att det löser sig på det bästa möjliga sättet<3
  /en annan random 14 årig tjej
 • Tycker det var slarvigt av dina föräldrar att inte säga tidigare, men det kan också bero på hur gammal du är. Jag tror egentligen att dom har velat berätta en ganska lång tid, men varit osäkra på hur dom ska göra med det. Men säg som det är, att du känner dig ledsen för att dom inte tog det ansvaret. Och fråga din syster, och bara henne. P.S du har rätt och få veta om ditt ursprung om du vill!
  //Hoppas det hjälper!
 • Som jag förstår det så har din mamma ändå varit gravid med dig och din syster och från deras perspektiv är det kanske inte en så viktig detalj, så de kanske inte tänker att de måste berätta. Troligtvis har de kämpat med att få barn och det kan vara känsligt. Jag tycker du borde prata med dina föräldrar först innan din syster! Förhoppningsvis pratar ni sen om de allihopa tillsammans!
  /Linnea
 • Jag fattar att det är jobbigt men jag tror att det finns en förklaring. Inte alla kvinnor kan få barn och dom kanske ville ha ett barn men att det inte gick. Vet inte hur gammal din syster är neb om hon är äldre vill dom kanske säga det i en viss ålder så att du fattar vad det innebär. Och om hon är yngre så kan det ju vara så att de vill säga det samtidigt så att dom väntar tills din syster är äldre så hon också fattar vad det innebär. Fattar verkligen att det är jobbigt men försök prata om det. Jag hoppas att allt löser sig. Och du är inte ensam. Dom älskar dig det är jag säker på.
  /Hoppas att löser sig. Ha det bra
 • Jag förstår ditt problem, och att du är arg. Din mamma som du lever med kanske inte var redo än med ha sex med din pappa. Det finns säkert nån bra anledning till varför du blev till genom en äggdonation. Du kan säker prata med nån du litar på för att man känner sig alltid bättre efter att man har pratat med nån. Om din storasyster har en bra relation till eran mamma som ni bor med kanske du inte borde berätta något. Hoppas att det blir bra!❤
  /Tjej som förstår
 • Tack för allt hjälp, det värmer i mig att det finns så fina personer<3 Kom in till mamma 04 på nyår och sa bara att jag visste om vad dom hade gjort i Finland. Hon bad mig komma in till sovrummet och började berätta. När hon var 26 fick hon äggstockscancer och de tog bort hennes äggstockar på första operationen utan hennes vetskap, men läkaren räddade livmodern för han visste att hon ville ha barn. Sedan kämpade pappa och mamma med barnönskan i 10 år innan de fick en donator i Finland då det inte var lagligt i Sverige. Först min syster, sen mig. Osv. De har gått 2 veckor sedan vi pratade och hon vet att jag fortfarande är väldigt arg, hon vet hur mitt temperaturen funkar. Ville bara få veta tidigare, istället för att läsa en journal :(
  /Tydligen inte mammas barn
 • Jag förstår att du är förvirrad och att du tycker det är jobbigt. Jag tycker att du bör prata Med din syster, visa henne papperna och sen kan ni ta det med era föräldrar tillsammans så båda två kan få stöd. Lycka till!
  /Tjej 15 med erfaranhet
 • Oj, såklart att det här är en jobbig situation! Men jag tycker att du helt ärligt ska prata med dina föräldrar. Men kom ihåg dom kanske sagt något p.g.a din ålder..? Eller att dom var rädd för hur du skulle reagera. Försök och hantera situationen lungt, även fast det är svårt!! All lycka till dig!!(:
  //tjejen

Mer på UMO

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Artikel

Samtalsstöd av professionella

Du kan få hjälp att må bättre och förändra sånt som är jobbigt, om du pratar med någon som är utbildad för att ge stöd. Du kan till exempel prata med en psykolog eller kurator på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller på elevhälsan.

Artikel

Bråkigt med föräldrar eller andra vuxna hemma

Det är inte konstigt att bli arg på och bråka med sina föräldrar eller någon annan vuxen hemma ibland. Men om du tycker att det är mycket bråk och att det gör er relation sämre, är det bra om ni försöker göra något för att lösa det.

Till toppen av sidan