Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min mamma låter mig inte ha ett privatliv!

Hej!
Jag är så arg på min mamma för att hon alltid ska rota och lägga sig i allt. Hon kollar igenom kvitton, ”städar” mitt rum för att rota, kollar igenom fickor och väskor och så fort jag har lämnat mobilen någonstans tar hon upp den för att kolla notiserna. Jag måste också alltid ha dörren till mitt rum öppen och hon ska alltid veta i detalj var jag är och vad jag gör. När jag använder mobilen frågar hon massa saker som ”Vem skriver du till?” eller ”Vad kollar du på?”. Jag får knappt ha ett privatliv längre. Vad ska jag göra?
/Tjej

 

Svar:

 • Gud vad jobbigt . Du måste ha det. Jag hade inte pallat. Det är bara att säga att jag måste få ha ett privatliv som du måste få ett privatliv.
  /Djurälskaren
 • Hej! Är med om samma (är 18) och bor hemma tyvärr. Och är ensambarn vilket gör att hon inte har någon annan att kolla till. Jag får raserianfall då min också kollar kvitton, undrar vem jag pratar i telefon med osv. Tips även om det är svårt, skit i det och låtsas vara upptagen så fort hon kommer in i ditt rum t ex. plugga, kolla film. Något som inte hon kan störa i
  /Sessa
 • Jag förstår exakt. Min mamma gör alla de grejerna plus mer, så jag fattar känslan. Men du verkar ändå ha mer privatliv än mig. Min mamma tar ofta min telefon och går in i den, kollar anteckningar, historik, samtal och alla mina sms. Ibland skriver hon sms till mina vnr utan att fråga.

  Jag får inte lov att handla, gå på stan eller liknande om jag inte har en nära släkting med. Jag får inte träffa vnr mamma aldrig sett och absolut inte utan att hon vet deras adress. Hon brukar ofta "städa" rota igenom hela mitt rum och slänga grejer och papper hon inte tycker jag ska ha. Hon letar igenom kläder till och med underkläder.

  Behöver jag nya kläder eller skor ska hon alltid köpa det utan mig. Får inte ha bh eller vanliga trosor utan måste vara långa skyddande sporttoppar och boxertrosor. Så himla jobbigt och obehagligt att hon köper och bestämmer vilka underkläder jag som 14 åring ska ha på mig. Detta är bara lite av allt. Ingen annan än hon (inte ens pappa) fattar varför. Jag avskyr det, så jag förstår din känsla.

  Prova prata med din mamma några gr funkar det inte så prata med en annan vuxen du litar på. Det kommer väl sluta nån gång. Min mamma har hållt på med detta länge. Har inte ens ett sovrum med fyra väggar och dörr. Har 3 väggar och ett tomt hål så hon ska kunna hålla koll på vad jag gör. Du och jag får ta oss igenom detta tillsammans!!! Lycka till❤️
  /Moa💖
 • Relaterar, snackar du med någon terapeut eller så för tillfället? själv så har jag en bokad tid då vi ska snacka med vår gemensamma terapeut o se om det hjälper❤️testa!
  /omg
 • Det finns många saker du kan, men om det funkar beror på vem din mamma är. Du borde definitivt prata med henne. Förklara att du är så pass stor att du behöver lite privatliv. Hon är din mamma och vill säkert inte att du ska växa upp men det är viktigt att hon accepterar det så att du får leva ditt liv i fred.

  Om du inte tror att hon kommer lyssna kan du kanske ta hjälp av någon annan, t.ex. om du har en annan förälder eller äldre syskon du kan vända dig till. Hon kanske accepterar det mer om ni är två som hjälps åt. Att växa upp innebär mer frihet men även mer ansvar. Du kanske får vara beredd på det. Eller så kan du kanske använda ansvar för att visa att du håller på att växa upp.
  /tjej 18
 • Jag tycker du ska säga till din mamma även fast det känns jobbigt att kanske säga det till sin mamma. Det är faktiskt lag på att ha ett privatliv
  /Alex
 • Jag vet vad jag ska göra för min mamma e typ värre, jag får inte hänga med vem jag vill o inte hur länge jag vill, inte för sent heller max kl.19.
  /Trött
 • Du skulle exempelvis kunna prata med henne om hur du känner inombords. Som din mamma har hon en skyldighet att göra sitt barn tryggt i hemmet.

  Om du känner dig osäker på hur din mamma kommer att reagera kan du be en vuxen prata med henne. Du kan skriva argument om varför du borde få ett privatliv.
  //Din bästis fästis
 • Be hon att sluta annars så flyttar jag kan du säga
  /Tjej
 • BERÄTTA HUR DU KÄNNER FÖR DIN MAMMA SÅ HON FÖRSTÅR VAD HON GÖR. HON SNOKAR SÄKERT FÖR ATT HON INTE VILL ATT NÅGOT DÅLIGT SKA HÄNDA DIG.

  OM DU BERÄTTAR HUR DU KÄNNER OCH ATT DU VILL HA ETT LITET PRIVATLIV KANSKE HON SNOKAR LITE MINDER OCH TILLSLUT INGET. HOPPAS DETTA HJÄLPTE!
  /QUEEN
 • Stackars dig! Det låter jättejobbigt. Jag tycker att du ska prata med din mamma. Berätta om det här och att du vill ha mer privatliv. Förklara varför du vill att hon slutar rota igenom allt och säg att du vill ha dörren till ditt rum stängd. Ett tips från mig är att du har en låda med lås (och du har nyckeln) då att du kan lägga till exempel dagbok, kvitton och andra privata grejer. Hoppas det blir bra!
  /Tjej 2.0
 • Försök att ha en öppen och ärlig konversation med din mamma om hur du känner. Försök att förklara att du behöver ha utrymme och tid för dig själv och att du vill ha mer självständighet.
  /Reo
 • Gud, alltså som förälder ska man ju absolut ge sina barn ett privatliv. Det låter super jobbigt. Alltså det är inte okej att hon bara ska liksom vara all upp in your buisness 24/7, men om hon inte redan fattar det så tycker jag du borde våga prata med henne. Säg till henne att nej du behöver inte kolla igenom mitt rum och att alla förkännar att ha hemligheter och ha ett privat liv
  /Tjej 15
 • Hon kanske bara vill ta hand om dig
  /Raffe
 • Hej!!👋 Jag tycker att du ska vara ärlig mot din mamma.. Säg till henne att du vill ha ett privatliv. Säg även att du inte vill att hon ska rota i alla dina grejor. Du och din mamma kanske kan ha ett samtal t.ex varje kväll en, varannan kväll eller en gång i veckan. Då kan ni prata om hur det är i skolan, vad du har gjort och berätta hur du känner mm. Jag tror inte att din mamma menar illa, hon vill säkert bara skydda dig, var glad att du har en beskyddande mamma (även om hon kan vara lite väl överbeskyddande). Lycka till, hoppas du tar åt dig av mina tips.
  /Tjej
 • Förstår att du är arg på din mamma, jag skulle också tycka det var jättejobbit om mina föräldrar kontrolerade allt jag gjorde. Alla måste få ha ett privatliv, och kunna få vara för sig själv med stängd dörr när man vill. Och det är inte rätt att din mamma kollar dina notiser på din mobiltelefonen, det kan ju vara privata saker. Jag tycker du ska fråga henne hur hon skulle känna om någon kollade allt hon gjorde hela tiden. Jag tror ju inte att din mamma skulle vilja att någon kollade hennes notiser eller kollade vad hon gör i sovrummet på kvällarna och nätterna. Hoppas det hjälpte lite grann.
  /Kevin
 • Kanske kan ha en stör ej-skylt på dörren? Eller knacka? Säg till henne att ditt rum, mobil är ditt och att du inte vill att hon ska lägga sig i. Du ska få ha ett eget privatliv.
  /Tjej, 17
 • Hej! har suttit i samma situation som du. Jag tycker du ska berätta för din mamma vad du känner. Troligtvis så gör din mamma såhär för att hon är orolig och inte litar på dig, och det är inte ditt fel. Jag pratade med min mamma och sa att "du kan lita på mig och jag behöver mitt space" så varje gång hon snokade sa jag till henne att "fråga mig istället" jag tycker man ska sätta vissa gränser ibland och bevisa att man kan litas på.
  /tjej
 • Prata med morsan. Kommunikation är viktigt.
  /Kille som haft liknande problem

Aktuella artiklar

Frågor och svar

Vad är skillnaden på förälder och vårdnadshavare?

I skolan när vi får papper står det att de ska skrivas under av vårdnadshavare. Men vad är det egentligen för skillnad på vårdnadshavare och föräldrar?

Svara varandra

Mina föräldrar favoriserar lillebror, vad ska jag göra?

Mina föräldrar gillar mig inte trots att jag gör allt för att få dem att se mig.

Svara varandra

Min förälder mår dåligt, vad ska jag göra?

Min förälder har mått dåligt hela min uppväxt, jag orkar inte mer.

Svara varandra

Fler som aldrig träffat sin pappa?

Jag har X antal syskon på min faders sida, och kan känna mig ledsen och besviken att jag inte kan ha kontakt med dem.

Svara varandra

Skäms över mitt hem - vill inte visa hur jag bor!

Bor ganska litet med min familj i en hyresrätt och inte alls lika ”renoverat” som andra kanske har det. Det är liksom mer gammalt hemma hos mig.

Svara varandra

Jag hör mamma onanera

Någon mer här som känner igen sig? Och vad ska jag göra?

Egna berättelser

Ses ej som svensk och får frågor om var jag "egentligen" är ifrån

Min mamma var adopterad från Sydkorea när hon var 2 år gammal, ingen av oss kan alltså något om koreansk kultur.

Svara varandra

Pappa är trans - jag saknar min "gamla" pappa!

Min pappa kom ut som trans när jag var 16 och även om jag stöttar henne i allt som har att göra med hennes könstillhörighet saknar jag den hon var förut. Hon blev som en ny person litegrann.

Svara varandra

Jag orkar inte med bråken hemma

Vi bråkar extremt mycket i familjen, minst två gånger om dagen. Mamma tar alltid pappas sida så jag känner inget stöd från respektive förälder eller mitt syskon som bor hemma. Jag orkar inte mycket mer.

Svara varandra

Vill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Till toppen av sidan