Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min mamma låter mig inte ha ett privatliv!

Hej!
Jag är så arg på min mamma för att hon alltid ska rota och lägga sig i allt. Hon kollar igenom kvitton, ”städar” mitt rum för att rota, kollar igenom fickor och väskor och så fort jag har lämnat mobilen någonstans tar hon upp den för att kolla notiserna. Jag måste också alltid ha dörren till mitt rum öppen och hon ska alltid veta i detalj var jag är och vad jag gör. När jag använder mobilen frågar hon massa saker som ”Vem skriver du till?” eller ”Vad kollar du på?”. Jag får knappt ha ett privatliv längre. Vad ska jag göra?
/Tjej

 

Skriv ditt svar

Svar:

 • Be hon att sluta annars så flyttar jag kan du säga
  /Tjej
 • BERÄTTA HUR DU KÄNNER FÖR DIN MAMMA SÅ HON FÖRSTÅR VAD HON GÖR. HON SNOKAR SÄKERT FÖR ATT HON INTE VILL ATT NÅGOT DÅLIGT SKA HÄNDA DIG.

  OM DU BERÄTTAR HUR DU KÄNNER OCH ATT DU VILL HA ETT LITET PRIVATLIV KANSKE HON SNOKAR LITE MINDER OCH TILLSLUT INGET. HOPPAS DETTA HJÄLPTE!
  /QUEEN
 • Stackars dig! Det låter jättejobbigt. Jag tycker att du ska prata med din mamma. Berätta om det här och att du vill ha mer privatliv. Förklara varför du vill att hon slutar rota igenom allt och säg att du vill ha dörren till ditt rum stängd. Ett tips från mig är att du har en låda med lås (och du har nyckeln) då att du kan lägga till exempel dagbok, kvitton och andra privata grejer. Hoppas det blir bra!
  /Tjej 2.0
 • Försök att ha en öppen och ärlig konversation med din mamma om hur du känner. Försök att förklara att du behöver ha utrymme och tid för dig själv och att du vill ha mer självständighet.
  /Reo
 • Gud, alltså som förälder ska man ju absolut ge sina barn ett privatliv. Det låter super jobbigt. Alltså det är inte okej att hon bara ska liksom vara all upp in your buisness 24/7, men om hon inte redan fattar det så tycker jag du borde våga prata med henne. Säg till henne att nej du behöver inte kolla igenom mitt rum och att alla förkännar att ha hemligheter och ha ett privat liv
  /Tjej 15
 • Hon kanske bara vill ta hand om dig
  /Raffe
 • Hej!!👋 Jag tycker att du ska vara ärlig mot din mamma.. Säg till henne att du vill ha ett privatliv. Säg även att du inte vill att hon ska rota i alla dina grejor. Du och din mamma kanske kan ha ett samtal t.ex varje kväll en, varannan kväll eller en gång i veckan. Då kan ni prata om hur det är i skolan, vad du har gjort och berätta hur du känner mm. Jag tror inte att din mamma menar illa, hon vill säkert bara skydda dig, var glad att du har en beskyddande mamma (även om hon kan vara lite väl överbeskyddande). Lycka till, hoppas du tar åt dig av mina tips.
  /Tjej
 • Förstår att du är arg på din mamma, jag skulle också tycka det var jättejobbit om mina föräldrar kontrolerade allt jag gjorde. Alla måste få ha ett privatliv, och kunna få vara för sig själv med stängd dörr när man vill. Och det är inte rätt att din mamma kollar dina notiser på din mobiltelefonen, det kan ju vara privata saker. Jag tycker du ska fråga henne hur hon skulle känna om någon kollade allt hon gjorde hela tiden. Jag tror ju inte att din mamma skulle vilja att någon kollade hennes notiser eller kollade vad hon gör i sovrummet på kvällarna och nätterna. Hoppas det hjälpte lite grann.
  /Kevin
 • Kanske kan ha en stör ej-skylt på dörren? Eller knacka? Säg till henne att ditt rum, mobil är ditt och att du inte vill att hon ska lägga sig i. Du ska få ha ett eget privatliv.
  /Tjej, 17
 • Hej! har suttit i samma situation som du. Jag tycker du ska berätta för din mamma vad du känner. Troligtvis så gör din mamma såhär för att hon är orolig och inte litar på dig, och det är inte ditt fel. Jag pratade med min mamma och sa att "du kan lita på mig och jag behöver mitt space" så varje gång hon snokade sa jag till henne att "fråga mig istället" jag tycker man ska sätta vissa gränser ibland och bevisa att man kan litas på.
  /tjej

Aktuella artiklar

Svara varandraJag hör mamma onanera

Någon mer här som känner igen sig? Och vad ska jag göra?

Egna berättelserSes ej som svensk och får frågor om var jag "egentligen" är ifrån

Min mamma var adopterad från Sydkorea när hon var 2 år gammal, ingen av oss kan alltså något om koreansk kultur.

Svara varandraPappa är trans - jag saknar min "gamla" pappa!

Min pappa kom ut som trans när jag var 16 och även om jag stöttar henne i allt som har att göra med hennes könstillhörighet saknar jag den hon var förut. Hon blev som en ny person litegrann.

Svara varandraJag orkar inte med bråken hemma

Vi bråkar extremt mycket i familjen, minst två gånger om dagen. Mamma tar alltid pappas sida så jag känner inget stöd från respektive förälder eller mitt syskon som bor hemma. Jag orkar inte mycket mer.

Svara varandraVill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Svara varandraNågon annan som är gift?

Jag är 18 år och är gift det är svårt att hitta andra unga som har gift sig finns det nån?

Egna berättelserTankar om att vara adopterad

Jag har tänkt lite på mitt liv som en adopterad afrikansk tjej, vilken tur jag egentligen hade!

Svara varandraBehöver tips inför utlandsflytt

Jag förstår att Afrika är fett coolt och att få den erfarenheten om andra kulturer är en möjlighet inte många har, men det är skitläskigt.

Svara varandraStår inte ut med min pappa!

Jag vet att han blir jätteledsen när jag inte vill göra saker med honom. Ärligt talat vill jag inte vara i samma rum som honom. Vad ska jag göra för att fixa vår relation?

Svara varandraMina föräldrar blir aldrig nöjda!

Jag hade det näst bästa betyget i klassen och är supernöjd med detta. Men mina föräldrar är aldrig nöjda. Jag pluggar hur mycket som helst i skolan.

Till toppen av sidan