Panik - lämna sidan!

Tjejjour

Har du varit med om något jobbigt, eller behöver du bara få prata med någon? Då kan du höra av dig till en tjejjour. Tjejjourer jobbar med att stötta och stärka tjejer. De flesta kan du kontakta via chatt, mejl och telefon.

Person som sitter på en pall och tänker "Nu måste jag få prata med någon!". Illustration.

En tjejjour är en ideell förening. Det betyder att ingen tjänar några pengar på jouren, och att de flesta som jobbar där gör det utan att få betalt.

Det finns inte tjejjourer i alla kommuner. Men du kan kontakta vilken tjejjour du vill.

Vad kan jag få hjälp med?

Du kan höra av dig till en tjejjour om du behöver någon att prata med eller om du har frågor. Du kan prata om vad du vill. En del hör till exempel av sig för att prata om våld och övergrepp. Andra vill prata om skolan, relationer, kroppen, kärlek eller sex.

Vissa tjejjourer kan du besöka för att få träffa någon och prata.

Många tjejjourer ordnar också tjejgrupper, sommarläger, workshops och självförsvarskurser för att stötta och peppa unga tjejer.

En del jourer kan följa med och stötta dig om du till exempel ska göra en polisanmälan.

Vilka jobbar på tjejjourerna?

De flesta som jobbar på en tjejjour gör det på sin fritid.

De som jobbar med att ge stöd har gått en utbildning som tjejjouren eller någon annan jour ordnar. De är inte experter men de kan hjälpa dig att komma i kontakt med till exempel en kurator, psykolog, läkare eller polis om du vill det.

Får någon veta vem jag är?

Du kan vara anonym. De som jobbar på en tjejjour har tystnadslöfte. Det betyder att de har lovat att inte berätta för någon vad du säger till dem.

De som jobbar på en tjejjour har inte anmälningsplikt.

Vem kan kontakta en tjejjour?

Alla tjejer upp till 25-30 år är välkomna att kontakta en tjejjour. Du avgör själv vilket kön du är.

Vissa tjejjourer riktar sig särskilt till unga med en viss bakgrund, eller som pratar andra språk än svenska. På en del jourer kan det finnas personer som kan teckenspråk.

Det finns också jourer som fokuserar på särskilda saker, till exempel ätstörningar eller sexuella övergrepp.

Du kan till exempel söka efter en tjejjour som passar dig på de här sajterna, ungasjourer.se, Roks tjejjourer och Unizon jourer.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan