Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag känner mig rädd för min kille

Fråga

Jag är 19 år och börjar känna att det var lite för tidigt att bli sambo med min fästman. Vi har varit ett par i fem månader och snart varit förlovade i fyra månader. Han är inte direkt mjuk av sig, utan kan bli väldigt hårdhänt.

Ibland kan han få för sig att göra saker när han ska vara busig. Jag får slag på kroppen och tycker att det är obehagligt. Jag har sagt det till honom, men han lyssnar inte. Jag kommer att råka illa ut om jag berättar, men jag vill inte leva så här.

Dessutom försöker jag bli gravid med honom, men han slår mig på magen. Jag kände mig säker förut. Men nu har han tagit mitt kontokort och han vägrar ge mig det. Vad ska jag göra? Jag känner mig rädd hela tiden.

Svar

Ni har varit tillsammans i fem månader och din kille är våldsam mot dig. Det är ett mycket dåligt tecken. När någon har börjat använda fysiskt våld är det sällan som våldet minskar. Det är däremot troligt att det blir värre och värre.

Din fästman lyssnar inte heller på det du säger. Han har tagit ditt kort och du är rädd för att råka illa ut om du berättar hur han är mot dig. Allt detta är också mycket dåliga tecken på hur ert förhållande funkar nu och hur det kommer att funka i framtiden.

En relation ska få dig att må bra. Oavsett om det är helt nytt eller om ni har varit ihop i flera år ska du alltid kunna svara ja på de här frågorna:

  • Blir jag respekterad för den jag är?
  • Får den här relationen mig att må bra?

Jag tycker att du ska göra slut med honom. Men eftersom du är rädd för honom måste du göra det på ett sätt som är säkert för dig. Du kanske inte kan göra slut med honom ensam, du måste ha någon med dig.

Prata med någon eller några du litar på. Berätta hur ert förhållande är. Be dem följa med dig när du gör slut och att de hjälper dig att flytta ut. Träffa honom inte ensam mer. Oavsett om han skulle lova förändring.

Det är inte okej att du blir slagen, känner dig rädd och inte får använda ditt eget kort. Din fästman begår olika brott mot dig, det kan du polisanmäla honom för. 

Du är dessutom rädd för vad som skulle hända om du gör slut. Det är olagligt att inte lämna dig ifred om du vill vara ifred.

Om du vill ha stöd av någon kan du kontakta en ungdomsmottagning och prata med en kurator eller en psykolog. Du kan också ta kontakt med en tjejjour. Där kan du få stöd och hjälp för just den här sortens problem.

Eva Holmberg, Psykolog

Mer på UMO

Artikel

Film: Kurator

I den här intervjun berättar Niklas Jarland om sitt jobb som kurator på en ungdomsmottagning.

Artikel

Film: Psykolog

Victoria Sandqvist berättar om sitt jobb som psykolog på en ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan