Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

P-stav

P-stav är ett skydd mot graviditet som sätts in under huden på överarmen av en barnmorska eller läkare. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet under tre år.

En p-stav. Foto.
P-staven är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka.

P-stav innehåller hormonet gestagen

P-stav innehåller hormonet gestagen. Det påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.

Hormonet påverkar även slemhinnan inne i livmodern och gör att den blir tunn och därför inte kan ta emot ett befruktat ägg. Gestagen kan även göra att du inte får någon ägglossning.

Inför att du får p-stav

För att börja med p-stav ska du boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Ibland får du även väga och mäta dig.

Du får ett recept

Bestämmer du dig för att använda p-stav skriver den du träffar ett recept åt dig. Ni bokar också in en ny tid då du ska få p-staven insatt.

Receptet skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut din p-stav. På apoteket behöver du visa din legitimation.

Du tar sen med p-staven till mottagningen där du ska få den insatt.

Att få p-stav

P-staven sätts in under huden på överarmen av en barnmorska eller läkare. Innan den sätts in får du lokalbedövning. När p-staven är på plats syns den oftast inte, men du kan känna den om du rör vid området på armen. P-staven sitter kvar tills en barnmorska eller läkare tar bort den.

Staven kan sättas in när som helst, oavsett om du har mens eller inte. När p-staven är på plats ger den hela tiden ifrån sig en liten dos av hormonet gestagen som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormon.

I början är det vanligt med oregelbundna blödningar men det brukar rätta till sig inom 3-6 månader. För många brukar blödningarna minska eller försvinna helt under den tid du har p-stav.

Kroppen behöver vänja sig

Kroppen kan behöva lite tid för att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner. Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader. Då kan du få prova ett annat preventivmedel. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.

Att ta ut p-staven

P-staven ger ett mycket effektivt skydd i tre år. Efter den tiden måste den bytas ut.

Du kan få p-staven uttagen när du vill. Boka en tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har fått p-staven uttagen. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta några månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Du kan bli gravid direkt när p-staven tas ut om du inte använder något annat skydd. Det gäller även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är p-stav?

P-stav ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

P-stav - ett bra alternativ om du inte kan använda östrogen

Det är ett bra alternativ om du inte vill eller kan använda preventivmedel som innehåller östrogen. Det kan vara för att du har en kraftig övervikt, migrän med aura, själv har haft eller har ärftlighet för blodpropp eller högt blodtryck. Det är också bra om du har riklig mens eller mycket mensvärk, eftersom du ofta blöder mindre. Många slutar blöda helt eller blöder väldigt sällan.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Frågor & svar

Är det farligt att mensen uteblir när man har p-stav?

Jag tycker det är jätteskönt att inte ha mens, men undrar om det kan få några konsekvenser för min hälsa på längre sikt?

Mens

Innehåll om mens.

Till toppen av sidan