Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Flatlöss

Flatlöss är små, små djur som ofta sprids mellan personer som har sex eller nära kontakt på annat sätt. Det brukar klia mycket att ha flatlöss. Du blir av med flatlöss genom att använda ett särskilt schampo eller en kräm.

En person som kliar sig mellan benen och ser irriterad ut. Illustration.
Flatlusen är ungefär en millimeter stor. Det kan vara jobbigt att få flatlöss eftersom det brukar klia mycket.

Hur överförs flatlöss?

Flatlöss trivs bäst i könshår, men kan även finnas i annat hår på kroppen, som under armarna, i ögonbrynen, ögonfransarna och i skägg och mustasch.

Det vanligaste är att flatlöss överförs vid sex. Men du kan också få det om du har nära kontakt på annat sätt med någon som har flatlöss, till exempel om ni sover i samma säng eller använder samma handduk.

Flatlöss kan överleva ungefär ett dygn utanför kroppen.

Hur märker jag att jag har flatlöss?

Det brukar ta ungefär en månad från att man får flatlöss tills de har blivit så många att man märker dem, men det kan gå snabbare också.

Det vanligaste sättet att märka flatlöss är att det kliar väldigt mycket. Ibland syns själva lössen eller deras ägg. Äggen är vita och ser ut som pyttesmå droppar som sitter fastklistrade längst ner vid hårstråna.

Gör en undersökning om du tror att du har flatlöss

Gå till en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral för en undersökning om du tror att du har flatlöss. Den som undersöker dig tittar i könshåret och kan se direkt om du har flatlöss.

Försök att låta bli att klia, även om det är svårt. Annars kan du få sår som blir infekterade. Du kan använda kylbalsam eller någon kräm som gör att det kliar mindre. Det finns att köpa receptfritt på apotek.

Du blir av med flatlöss med schampo eller kräm

Det finns speciella krämer och schampon som dödar flatlössen och äggen. Du kan köpa dem på ett apotek utan recept, men du ska bara använda de här krämerna och schampona om du vet säkert att du har flatlöss. Läs bruksanvisningen för krämen eller schampot innan du använder dem.

Tvätta alla kläder, lakan och handdukar där flatlössen kan finnas i tvättmaskin på minst 60 grader. Då dör lössen.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

Artikel

Hår på kroppen

De allra flesta har hår på kroppen. När du kommer i puberteten får du mer hår på kroppen. En del personer gillar sitt hår, andra inte. Det är vanligt att få besvär med prickar och irriterad hud om du tar bort hår, men det finns saker du kan göra för att minska besvären.

Frågor & svar

Vad kan de kliande utslagen runt könsorganet vara?

Jag har börjat få utslag runt könsorganet. Det kliar väldigt mycket, vilket resulterar i att jag är helt sönderriven och röd. Vad kan det vara?

Till toppen av sidan