Panik - lämna sidan!

Familj

Du har rätt att känna dig trygg hemma och det finns hjälp att få om det finns problem i familjen.

Aktuella artiklar

Mer om familjer på UMO

Frågor och svar

Min pappa röker och dricker, kan jag göra något åt det?

Pappa ska till sjukhuset om några dagar och en läkare ska lyssna på lungor och hjärta.

Egna berättelser

Sjutton år och gravid

Mamma hjälpte mig fixa en barnmorska och allt och nu kändes allt så JÄVLA BRA!

Artikel

Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Du kan få hjälp om du är utsatt.

Svara varandra

Föräldrarna förbjuder mig att träna på gym

Jag har länge velat börja träna på gym men alltid fått den här responsen av föräldrarna: "Gör ett par armhävningar istället, det är bara pedofiler där, det kan finnas steroider där, lägg den tiden på att plugga eller vara med vänner".

Egna berättelser

Att vara självisk kan få dig att må bättre!

Förra året mådde jag dåligt när jag bodde hemma. När jag lyckades hitta en lösning och hyra ett rum, kände jag att jag fick så mycket mer tid och energi, tro mig, starka emotioner slukar både tid och energi! Så känner du att du behöver flyga ur boet, gör det!

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Egna berättelser

Min pappa bryr sig bara om sig själv

Jag tänkte skriva och berätta lite här om det som jag inte kan säga direkt till honom. Min pappa bryr sig egentligen bara om sig själv, men jag tror att han försöker inbilla sig motsatsen.

Egna berättelser

Min familj gick sönder

...sen den dagen har de aldrig pratat direkt med varandra. Mamma flyttade ut nästan direkt och pappa är kvar i huset. De ska skilja sig, men jag och min bror får inte prata om det med våra kompisar. Allt ska ske i tystnaden liksom.

Till toppen av sidan