Fråga

Hur berättar jag att mina föräldrar ska skiljas?

Fråga

Jag är 17 år och mina föräldrar ska skilja sig snart. Jag tycker att det känns ganska jobbigt men samtidigt ska det bli skönt att slippa alla bråk.

Det största problemet för mig är att det känns skitjobbigt att berätta för mina vänner. Jag känner mina vänner jätteväl, men ändå är det nästan som att jag skäms. Vad ska jag göra och hur ska jag berätta det? 

Svar

Om det känns lättare kan du berätta för en av dina vänner till att börja med eller så kan du skriva ett sms eller ett mejl. Vänner ser det oftast som ett förtroende när man berättar saker som känns jobbiga, och kan vara ett bra stöd om de vet om hur läget är. 

Säg gärna till dina vänner hur du vill ha det. Till exempel om du vill prata eller inte, eller om du inte vill att de ska fråga så mycket. Det viktigaste är att det känns okej för dig.

Jag vet inte vad det är som gör att du tycker att det känns jobbigt att berätta för dina vänner, men det är ingenting som du behöver skämmas för. Ibland kan man vara orolig för vad andra ska tycka och hur de ska reagera, men oftast oroar man sig mer än vad man behöver.

Hur det känns när ens föräldrar skiljer sig är väldigt olika. Det låter som att du både tycker att det är jobbigt men att du också känner någon form av lättnad på grund av att du kommer slippa bråk.

Oavsett om det är bråkigt eller inte, kan det vara svårt att acceptera att ens föräldrar inte längre ska leva tillsammans. Man kan känna oro för att man kanske måste flytta, byta skola, att behöva bestämma med vem man ska bo och när eller hur man ska berätta för sina kompisar.

Det kan vara väldigt skönt att omgivningen vet om vad som hänt eftersom de då förstår bättre om man kanske känner sig ledsen eller arg. Det känns oftast skönt att kunna prata öppet om hur man mår och om hur skilsmässan påverkar en.

Med vänliga hälsningar

Sara André, kurator

Till toppen av sidan