Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur berättar jag att mina föräldrar ska skiljas?

Fråga

Mina föräldrar ska skilja sig snart. Jag tycker att det känns ganska jobbigt men samtidigt ska det bli skönt att slippa alla bråk.

Det största problemet för mig är att det känns jobbigt att berätta för mina kompisar. Jag känner mina kompisar jättebra, men ändå är det nästan som att jag skäms. Vad ska jag göra och hur ska jag berätta det?

Svar

Du väljer själv om du vill berätta om skilsmässan för dina kompisar. Du har ingen skyldighet att berätta om du inte vill.

Det kan kännas lättare att berätta för en av dina kompisar till att börja. Du kan också skriva till dem och berätta.

Säg gärna till dina kompisar hur du vill ha det. Till exempel om du vill prata om det eller inte. Låt dem veta om du inte vill att de ska fråga så mycket.

Efter ett tag kanske du tycker att det känns skönt att kunna prata öppet om hur du mår och om hur skilsmässan påverkar dig. Det viktigaste är att du gör på ett sätt som känns okej för dig.

Oftast ser kompisar det som ett förtroende när man berättar saker som känns jobbiga. De kan också stötta dig och förstå dig bättre om de vet hur du känner dig, till exempel om du är ledsen eller arg.

Jag vet inte vad det är som gör att du tycker att det känns jobbigt att berätta för dina kompisar, men det är ingenting som du behöver skämmas för. Ibland kan man vara orolig för vad andra ska tycka och hur de ska reagera, men oftast oroar man sig mer än vad man behöver.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Egna berättelser

Mina föräldrar är skilda!

Jag byter hem varje söndag, och det går i vågor. Vissa veckor är det inga problem, men ibland (oftast när jag ska till pappa) mår jag dåligt över det.

Artikel

Hur ser din familj ut?

Familjer kan se ut på många olika sätt. Vilka ser du som din familj?

Till toppen av sidan