Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur berättar jag att mina föräldrar ska skiljas?

Fråga

Mina föräldrar ska skilja sig snart. Jag tycker att det känns ganska jobbigt men samtidigt ska det bli skönt att slippa alla bråk.

Det största problemet för mig är att det känns jobbigt att berätta för mina vänner. Jag känner mina vänner jättebra, men ändå är det nästan som att jag skäms. Vad ska jag göra och hur ska jag berätta det?

Svar

Du väljer själv om du vill berätta om skilsmässan för dina vänner. Du har ingen skyldighet att berätta om du inte vill.

Det kan kännas lättare att berätta för en av dina vänner till att börja. Du kan också skriva till dem och berätta.

Säg gärna till dina vänner hur du vill ha det. Till exempel om du vill prata eller inte, eller om du inte vill att de ska fråga så mycket. Det viktigaste är att det känns okej för dig.

Vänner ser det oftast som ett förtroende när man berättar saker som känns jobbiga. De kan också stödja dig och förstå dig bättre om du känner dig ledsen eller arg. Det kan kännas skönt att kunna prata öppet om hur du mår och om hur skilsmässan påverkar dig.

Jag vet inte vad det är som gör att du tycker att det känns jobbigt att berätta för dina vänner, men det är ingenting som du behöver skämmas för. Ibland kan man vara orolig för vad andra ska tycka och hur de ska reagera, men oftast oroar man sig mer än vad man behöver.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Egna berättelserMina föräldrar är skilda!

Jag byter hem varje söndag, och det går i vågor. Vissa veckor är det inga problem, men ibland (oftast när jag ska till pappa) mår jag dåligt över det.

ArtikelUMO frågar: Hur ser din familj ut?

Familjer kan se ut på många olika sätt. Man kan tänka olika om vilka som ingår i ens familj. Här kan du läsa vad andra har skrivit om sina familjer!

Till toppen av sidan