Panik - lämna sidan!
Familj

Om dina föräldrar ska skiljas

Många är med om att föräldrar separerar eller skiljer sig. Det gör att livet förändras på många sätt, även för dig som barn. Det är ofta jobbigt att gå igenom en separation. Men även om det kan ta tid, brukar det blir bättre efter ett tag.

Två personer som sitter och pratar och funderar.
Kom ihåg att du inte är ensam. Många unga är med om att ens föräldrar separerar. Det finns hjälp att få, och det finns personer som bryr sig om dig och vill hjälpa dig att må bra.

Det är aldrig ditt fel att vuxna separerar

Det kan finnas många olika anledningar till att ens föräldrar eller de vuxna man bor med väljer att skilja sig. Oftast beror det på att de vill lösa en jobbig situation. En del barn kan tro att det är deras fel, och känna skuld över det. Men det är aldrig ett barns fel att vuxna skiljer sig.

Du har rätt att få vara med och bestämma

Det är viktigt att du och de vuxna pratar med varandra om vad som kommer att hända efter skilsmässan. De vuxna har fortfarande ansvar för att du har det bra, även när de skiljer sig. De ska lyssna på vad du tycker och tänker om olika saker, till exempel om hur du ska bo och hur ofta du kommer att träffa dem. Ju äldre du är, desto mer har du rätt att vara med och bestämma. Du har rätt att få fortsätta att träffa båda dina föräldrar, även om du bara kommer att bo hos den ena.

”Jag är 17 år och har skilda föräldrar. Vad jag har för rättigheter? Jag klarar inte av att flytta varje vecka. Det är psykiskt jobbigt och saker jag packar med förstörs.”

Läs hela frågan och svaret "Kan jag bestämma över var jag ska bo?"

Prata med dina föräldrar

Det är bra om du och dina föräldrar kan prata igenom allt ordentligt. Att de får höra dina tankar och känslor underlättar för att skilsmässan ska bli så bra som möjligt för dig. Om dina föräldrar inte tar initiativ till ett sånt samtal kan du göra det. Det bästa är om det går att prata med båda föräldrarna samtidigt.

Här är tips på några saker ni kan prata om för att de ska förstå dig och ska kunna göra så att det blir så bra som möjligt för dig.

  • Hur kändes det för dig att få veta om skilsmässan?
  • Vad är du mest ledsen över?
  • Har du några rädslor eller farhågor? 
  • Vad tror du kan bli bra?
  • Vad är särskilt viktigt för dig efter skilsmässan?

Var tydlig med vad du vill. Säg vad du tycker och tänker. Var inte rädd för att stå upp för dig själv.

Känns det jobbigt att prata med de vuxna? Då kan du skriva ett meddelande, brev eller mejl till dem. Det kan vara lättare att berätta hur du känner när du skriver. Du kan också träna på att prata om det med någon annan först. Det kan till exempel vara en vän, någon annan i familjen eller en vuxen som du litar på.

Vuxna som bråkar och är ledsna

Det kan vara jobbigt om de vuxna bråkar mycket under och efter skilsmässan. Men det brukar bli lugnare efter ett tag. Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ansvarig för deras problem. De är vuxna och måste ta hand om sina egna problem.

Du är inte heller ansvarig för deras känslor eller för att de ska må bra. Det är naturligt att även föräldrar är ledsna när de går igenom en skilsmässa. Det är inte något farligt och de kommer att må bättre igen.

Här är några saker som du kan göra om det är mycket bråk:

  • Gå undan om du har möjlighet, så du slipper höra och bli inblandad i bråken.
  • Säg att du inte vill höra dem bråka. Du kan säga något i stil med "Jag blir ledsen när ni bråkar. Kan ni prata om det här när ni är ensamma?"
  • Försök att undvika att lägga dig i bråket eller ta parti för någon, även om det är svårt

Det är viktigt att du söker hjälp om bråken är allvarliga eller våldsamma. Prata med en vuxen som du litar på, eller kontakta socialtjänsten.

Ibland behöver de vuxna hjälp

De vuxna kan få hjälp att komma överens genom samarbetssamtal eller familjerådgivning om det behövs. Det kan man få genom socialtjänsten eller på något annat sätt av kommunen. När det handlar om saker som gäller dig ska du också få vara med och tycka till. Till exempel om du ska bo hos båda dina föräldrar och i så fall hur mycket du ska vara hos var och en.

Går det inte att hitta en lösning så kan en domstol bestämma hur det ska bli. De kan bestämma att bara en ska ha vårdnaden om dig, till exempel om du har det jobbigt eller mår väldigt dåligt hos en förälder. Domstolen ska alltid göra vad den tror blir bäst för dig. De ska lyssna på vad du vill. Ju äldre du är desto mer kan du vara med och påverka beslutet.

Ta hand om dig själv

Tillåt dig själv att vara ledsen – det är naturligt och helt okej. Tänk på att ta hand om dig själv och gör saker som du mår bra av. Försök sova och äta bra och röra på dig.

Det är också viktigt att komma ihåg att dina föräldrar fortfarande älskar dig. De kommer alltid att vara dina föräldrar, även om de inte är tillsammans längre.

Det tar tid att vänja sig vid den nya situationen. Men med tiden kommer du att må bättre.

Prata med någon

Du kan känna dig ensam om de vuxna är upptagna med sina egna problem eller är osams. Det är bra att prata om saker som är jobbiga och att inte vara ensam med det som känns svårt. Här är tips på personer som du kan prata med:

Syskon

Har du syskon kan ni prata med varandra. Kanske funderar ni på samma saker och kan ha stöd och hjälp av varandra. Ni kan också prata med era föräldrar tillsammans om ni skulle vilja.

Någon annan i familjen

Finns det någon annan i familjen som kan vara ett stöd? Som en far- eller morförälder eller ett syskon till dina föräldrar. Det kan vara skönt att prata med någon som känner dina föräldrar och som kan stötta dig och även prata med dina föräldrar om du vill det.

Kompisar

Har du någon nära vän som du kan prata med? Kanske känner du någon som har varit med om samma sak? Det kan hjälpa att prata med andra som vet hur det känns.

Någon annan vuxen

Finns det någon annan vuxen som du litar på? Till exempel en lärare, en kompis förälder eller en tränare.

En telefon- eller chattjour.

Du kan ringa eller skriva till en telefon- eller chattjour. Där kan du vara anonym och få prata med någon som är van att möta unga som har det jobbigt hemma.

Kan jag få stöd och hjälp?

Det finns bra stöd att få om du inte mår bra eller har det jobbigt hemma. Kontakta till exempel en ungdomsmottagningelevhälsan eller socialtjänsten för att få det stöd du behöver.

Du kan till exempel få prata med någon som är van att träffa unga som har det jobbigt hemma. Den personen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre. Du kan också få stöd tillsammans med din familj om det behövs.

Det kan bli bättre än tidigare

Det kan vara svårt när många saker förändras samtidigt. Kanske måste du flytta, byta skola eller bestämma med vem du ska bo hos och när. Du kan sakna dina föräldrar när du inte längre träffar dem varje dag. Det kan ta tid innan du vänjer dig vid alla förändringar.

Nu har det gått ett år sedan skilsmässan och jag har vant mig. Livet blev mycket bättre efter att mamma flyttade och jag fick bo hos dem varannan vecka. ❤️

Aktuella artiklar

Svara varandra

Hur berättar jag för föräldrarna att jag är gravid?

Jag är 16 år och är gravid och har ingen andning om hur jag ska säga det till mina föräldrar som är religiösa. Några tips?

Svara varandra

Får skuldkänslor för att jag inte bor hos pappa!

Nu när jag är 16 har jag dåligt samvete för att jag inte bor hos min pappa. Hur ska jag göra? Borde jag bo där mer även fast jag mår dåligt? Eller ska jag fortsätta att bo permanent hos min mamma även fast de ger mig skuldkänslor för att jag inte träffar min pappa?

Egna berättelser

Prata med någon om ni mår dålig!

Mina föräldrar skildes när jag var 6/7 år och jag har alltid tyckt att de varit jobbigt, för jag berättade inte för nån hur jag mådde och kände så de slutade med att jag fick många problem. Så jag uppmanar INGEN att ta samma väg som mig. Berätta för en lärare, kompis, förälder, tränare, nån du verkligen litar på så lovar jag att de blir bra.

Egna berättelser

Mina föräldrar skilde sig, det blev mycket bättre!

Först fattade jag inte att de verkligen skulle göra det, men när chocken hade lagt sig så brast jag i gråt. Varför gör ni så här, skrek jag, arg och ledsen.

Svara varandra

Jag blir stressad över att bo på två ställen och behöver tips

Mina föräldrar skilde sig i somras. Jag är så stressad över att bo varannan vecka för jag s u g e r på att hålla reda på alla saker som ska fram och tillbaks. Har någon nåt tips på vad man ska göra för att va mindre stressad?

Svara varandra

Tips när ens föräldrar ska skiljas?

Jag fick veta det för några veckor sedan och blev jättechockad. Vad kan jag göra för att inte må lika dåligt längre?

Egna berättelser

Tur att jag har min syster

Varje kväll när jag och min storasyster skulle gå till sängs så hörde vi alltid våran pappa bråka med hans dåvarande sambo.

Frågor och svar

Hur berättar jag att mina föräldrar ska skiljas?

Jag känner mina vänner jättebra, men ändå är det nästan som att jag skäms. Vad ska jag göra och hur ska jag berätta det?

Frågor och svar

Jag får inte hitta på något när jag är hos mamma

Det händer att jag gråter mig till söms ibland, men jag vågar inte prata med någon om det. För det känns som att jag gnäller över ingenting, som att det finns folk som har det värre och jag har då inte rätt att klaga.

Frågor och svar

Kan jag bestämma över var jag ska bo?

Det är mig det drabbar, och det är inte mitt fel att de skildes.

Till toppen av sidan