Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Måste föräldrarna veta att jag gör abort?

Fråga

Om man är 14 år och vill göra en abort, måste föräldrarna få veta det?

Svar

Personalen på abortmottagningen har tystnadsplikt och får därför inte berätta för någon om din abort. Så dina föräldrar måste inte få veta.

Men ibland behöver personalen bryta mot tystnadsplikten. Till exempel om du är i  fara eller har problem som dina föräldrar måste få veta om. Men personalen ska inte säga något om du riskerar att råka illa ut om dina föräldrar får veta att du har haft sex, är gravid eller vill göra en abort.

Fråga personalen om du undrar hur det funkar. Du har rätt att få veta om de måste säga något till dina föräldrar.  Här kan du läsa mer om vad som gäller: Sekretess och tystnadsplikt.

Det är bra om du kan få stöd både före, under och efter aborten. Därför är det bra om du kan berätta för någon vuxen hemma att du ska göra abort. Men om du inte kan berätta det, tycker jag att du ska försöka berätta för en annan vuxen. Du kan till exempel berätta för en släkting, skolsköterskan eller prata med någon annan du litar på.

Du kan också alltid prata med någon på en ungdomsmottagning om du ska göra abort och funderar på om du ska berätta det hemma. De som jobbar där kan ge dig stöd och råd om hur du kan göra. De kan även hjälpa dig att berätta för dina föräldrar om du vill.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan