Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag är rädd att hennes föräldrar inte ska acceptera mig

Fråga

Jag är ihop med tjej från Sverige, men vågar inte gå hem till henne. Jag tror att hennes föräldrar ska tycka att jag är dålig, bara för att jag kommer från ett annat land. Så var det för min kompis. Hans flickväns föräldrar är rädda för honom, bara för att han inte kommer från Sverige. Jag tycker det är orättvist och blir ledsen. Vad ska jag göra?

Svar

Det är vanligt att känna sig nervös inför att träffa sin partners föräldrar. En del känner sig också oroliga över att föräldrarna inte ska acceptera en, eller tycka att man är dålig.

Hur du känner påverkas såklart av att din kompis flickväns föräldrar blivit rädda. Rasism och diskriminering beror ofta på fördomar, rädslor och för lite kunskap. En fördom är när du tror att någon är på ett visst sätt, innan du vet det. Till exempel kan det finnas fördomar om att en person från ett visst land eller från en viss kultur är på ett visst sätt.

Det kan kännas orättvist att andra är rädda eller tycker någonting om en, bara för att man kommer från ett annat land eller en annan kultur. Det kan göra en ledsen och arg. Du har alltid rätt att blir respekterad och bemött på ett schyst sätt, oavsett var du kommer ifrån.

Ett bra sätt att få kontakt med din flickväns föräldrar kan vara att försöka lära känna dem ordentligt. Berätta om dig själv och om din bakgrund. Låt föräldrarna ställa frågor till dig, om det känns okej för dig. Visa också att du är nyfiken på att veta mer om din flickväns familj. Om de verkar rädda eller oroliga kan du fråga dem varför, så att ni kan prata om det.

Genom att vara öppen, ärlig och nyfiken visar du också att du gärna vill lära känna dem, och att du vill att de ska lära känna dig. Rädslor och fördomar brukar minska när man lär känna varandra bättre.

Jag vet att det kan kännas svårt att vara ihop med någon om man inte blir accepterad av hens familj. Ibland kan det till och med kännas omöjligt. Det är viktigt att veta att du och din flickvän har rätt att vara ihop, oavsett vad hennes föräldrar tycker om dig.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Egna berättelser

Min pojkvän är hemlig på grund av föräldrarnas kultur

Jag lever ett dubbelliv. Mina föräldrar skulle aldrig acceptera att jag hade en pojkvän på grund av deras religion och kultur. Flickor som umgås med killar är smutsiga och drar skam över släkten, anser dem.

Artikel

Rasism

Rasism utgår ifrån att vissa människor är mindre värda. Till exempel på grund av hudfärg, kultur eller religion.

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Till toppen av sidan