Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag kan inte ha tampong. Kommer det göra jätteont att ha sex?

Fråga

Jag testade att använda tampong för ett tag sen, men det gick inte så bra. Det sved och gjorde ont. Jag tänkte att det berodde på att den inte satt tillräckligt långt in, men det gick verkligen inte att få in den längre. Så jag drog slutsatsen att jag helt enkelt inte kan använda tampong före mitt första samlag.

Jag har alltid oroat mig för att det ska göra ont när jag har sex första gången. Det känns som om det kommer att göra jätteont, eftersom jag inte ens kan få in den minsta tampongen. Stämmer det att det kommer att göra så ont som jag tror?

Svar

För de allra flesta gör det inte ont att ha det första samlaget. Men det är viktigt att du är kåt och känner för att ha sex. Då vidgar sig slidan och blir djupare och vidare. Du blir också våt, det gör att det går lätt och känns skönare att föra in något i slidan.

Slidan är trängre när du inte är kåt, till exempel när du ska sätta in en tampong. Det kan kännas trångt, strävt och ibland göra ont när det är torrt i slidan. Därför kan du prova att använda tampong när mensen är ganska riklig. Då är det mindre torrt och tampongen glider ofta lätt in med hjälp av mensblodet. Du kan ha lite vaselin eller glidmedel på toppen av tampongen, det gör att den kan glida in lättare.

Slidan är också vinklad bakåt och inte rakt uppåt. Därför ska du föra in tampongen lite inåt, bakåt, annars tar det stopp.

Boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller prata med din skolsköterska om det fortfarande inte funkar att föra in något i slidan eller om du funderar mer över det här.

Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

UMO-podden

Hur blir sex första gången bra?

04. "När jag hade sex första gången upptäckte jag att könet inte alls såg ut som jag trott, då blev jag jättechockad."

Egna berättelser

Första gången är inte som man tror!

Han skulle få på kondomen och det tog för lång tid, så under den tiden tänkte jag på allt mellan himmel och jord vilket gjorde mig okåt och mer rädd, haha. Jag låg där liksom naken och han satt på sängkanten och försökte. Förspelets effekt var looong gone!

Till toppen av sidan