Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vad gör ni åt mensvärk?

Brukar ni få mensvärk och vad gör ni i så fall åt den? Och hur brukar ni göra i skolan när ni har det? Det skulle betyda allt för mig om någon såg detta och svarade.

Det känns som att ingen som jag pratar med har det. Jag har mensvärk under mensen och oftast en dag under ägglossningen också! Ingen av mina kompisar har fått mens och det känns jobbigt att ingen kan relatera till mina menssmärtor.

/mensvärk

Svar:

 • Hej! Jag brukar köpa min favoritchoklad! Göra en kopp te se film i sängen och lägga en vetekudde på magen!
  /Gotlänning
 • P-piller är bästa alternativet för mig. Mår så bra nu och älskar mitt liv. Se bara till så att medicinen funkar för just dig, för om den inte gör det kan du få humörsvängningar som inte är så roliga. Du kan känna dig arg över bara små saker om du inte hittar rätt, men det finns flera alternativ så ingen fara❤️😇
  //13 åring tjej
 • Hej! Jag brukar ta en plast flaska och fylla den med varmt vatten och hålla den mot magen! Det hjälper jättemycket!!
  /✨Mira
 • Jag har faktiskt tips! Jag själv är tjej och har alltid mensvärk
  1 tips 💡 Är att röra på sig - om man gör det försvinner mensvärken
  2 köp en värme kudde
  3 ta alvedon om det gör jätteont
  4 häng med kompisar för då tänker inte du på värken 5
  glöm aldrig att mensvärk är nåt alla får och det är inget farligt
  /En tjej på s
 • Jag brukar massera mina fötter :)
  /Maora kanni
 • Ipren funkar alltid. Har flera dagars mensvärk som gör så brutalt ont att jag ligger o kvider på golvet. Värmekudde och sånt har alltid gjort det värre för mig, men mörk choklad och banan har funkat att äta för att smärtan ska bli mindre.
  /din mamma
 • Ehh i feel you. Fy fan vad jag hatar mensvärk och mens.
  /tjej
 • Mensvärk är så sjukt jobbigt men det bästa som finns enligt mig när jag har mens och värk är ”Värmekudde” jag har en värmekudde med ris i som man värmer i mikron i ungefär 5 min och sedan lägger på magen. Min kompis har en plast kudde som hon kokar vatten och häller i!! Det är så så värt att testa. Om du är i skolan ta en Ipren så går de nog över efter några minuter❤️ puss
  /Tjej 14
 • När jag är hemma så tar jag ipren eller alvedon, värmer en vetekudde och lägger på magen och bäddar ner mig i sängen. I skolan så tar jag bara en ipren eller alvedo och om det gör för ont så går jag hem eller stannar hemma hela dagen.
  /13 år
 • Själv tar jag Ipren, Sällan jag tar Alvedon. Fördrar att du tar Ipren. Om det inte hjälper att ta Ipren eller andra mediciner för mensvärk, vilket jag tror kommer hjälpa, föreslår jag att du pratar med en skolsköterska.
  /Anonym
 • Jag har precis fått mensvärk men jag skulle rekommendera att ta med en vetekudde/värmegosedjur till skolan (om du får) och ha den i knät lite diskret. Lycka till!
  /Herr get
 • Brukar ta en Ipren och om det gör superont så kan man ta en Ipren och alvedon tillsammans, om jag är hemma så brukar jag ställa mig ihop kurad i duschen och spola varmt vatten på magen eller ta en vetekudde, om man inte har en vetekudde så kan man ta en påse med varmt vatten i en handduk. (Lägg påsen i en annan påse ifall den spricker så det inte blir blött).
  / …
 • Jag tar en vete kudde och värmer i mickro och sedan lägger jag den på magen ett tips ligg i sängen så blir de mer avslappnande.
  /Tilda
 • Ta smärtstillande och om du är hemma så kan du värma up en handuk och sätta den mot buken. Såååå skönt. Ring vänner och prata med din mamma om du mår dåligt över att det gör ont. Världen är orättvis och vi kvinnor måste hitta stöd i varandra. Jag vet exakt hur du känner dig.
  /Tjej, 15 år
 • Brukar ha värmekudde eller tar Alvedon eller Ipren (Ipren är bättre än alvedon och ta bara en)
  /Menshjälp
 • Ipen funkar väldigt bra för mig. Ibuprofen är också bra mot mensvärk. Testa annars att lägga något väldigt varmt eller kallt på magen, till exempel en varm vattenflaska eller dina händer(ifall de är varma eller kalla). Något som också kan hjälpa är att lägga dig på rygg och "pressa" ut dina ben mot sidorna när de är böjda. Det blir som att stretcha i positionen "fjärilen" fast att man ligger ner. Man kan också lägga sig på rygg och luta benen mot en vägg och sedan sära på benen. Hoppas ni alla som läser detta mår bättre!!
  /garran
 • Skaffa preventivmedel så slipper du mens helt o hållet👍
  /Anonym
 • Ta en Alvedon så fort du känner minsta lilla smärta och vett att du har mens eller kommer få de snart.
  /Rosen
 • Jag har hört att det är bra att äta choklad, mörk om du har. Och att träna.
  /Hejhej
 • Jag brukar ha med mig en liten låda med med värktabletter. Det brukar hjälpa mig att fokusera. Vatten kan också hjälpa, jag har alltid med mig en vatten flaska till skolan.
  /Inka
 • Ipren brukar funka för mig.
  /💥
 • Hej! Jag tycker att ingefära hjälper väldigt mycket, rekommenderar att köpa ingefärashots och blanda med kolsyrat vatten. Det blir skitgott och hjälper mig mot min mensvärk. Värmekuddar hjälper också, och choklad brukar hjälpa för mig, helst mörk choklad. Hoppas det hjälper.
  /14 tjej
 • Mitt bästa tips för mensvärk i skolan är att fylla på en vattenflaska (någon tunn) med supervarmt vatten från kranen och lägga på magen. Det funkar som en värmekudde. Ett bra tips då är att ha en hoodie på sig eller liknande om du inte vill att alla ska se flaskan. Mitt andra tips är att ta en Ipren från skolsköterskan.
  /Kram
 • Själv är jag en väldigt öppen person och mens är något man ska prata om öppet (även om det kan vara lite pinsamt i början). Ta en värktablett och är det illa säg som de är, oavsett var du är, skolan hemma fritids. Gör det som känns bäst för dig. Jag brukade lägga mig på bordet eller golvet i skolan när de var som värst, även lektioner.. eller så går man til sköterskan och vilar där en stund.
  /korvkiosk
 • Varje gång jag har mensvärk så tar jag alltid en Ipren eller något liknande. Men när jag är hemma och det gör extra ont så brukar jag även lägga något varmt på buken, som tex en värmedyna eller en flaska med varmt vatten i.
  /Anonym tjej
 • Alvedon och sov 😴
  /Anonym
 • Jag har alltid med mig värktabletter! Ett tips är att alltid ha med sig en vattenflaska i metall eller glas, om man får mensvärk är det bara att fylla den med varmt vatten, det är ett simpelt och diskret! Ha med dig en bit choklad eller något också! Det brukar hjälpa!❤️
  /M
 • Ta värktablett direkt när du känner smärta, speciellt om du vet att du brukar få väldigt ont. Det kan också hjälpa att sätta sig ner och andas lugnt. Om du vill så kan du berätta för dina lärare så att dom vet om det! Du är verkligen inte ensam om att ha ont<3 det kan kännas tufft men du kommer ta dig igenom det och till sist vänja dig samt hitta den metoden som passar dig.
  /Anonym tjej
 • Jag har inte mens (och kommer aldrig få det), så jag har inte egen erfarenhet, men jag har hört och läst att yoga kan hjälpa en aning. Egentligen så skulle vilken lågintensiv träning som helst (tex en promenad) hjälpa, men just yoga är tydligen bra. Motion är också bra att hålla på med mellan mensen (mensarna? mensperioderna?) för att förebygga mensvärk så att det inte gör lika ont. Jag kan inte alla detaljer om varför, men detta är vad jag har hört.
  /Det kallas "tillgänglig", inte "singel" 🗿
 • Jag hade samma problem när jag gick i skolan, det var väldigt jobbigt. Det som funkade för mig var att ta Alvedon och använda bindor i skolan. Tänk bara på att följa bipacksedeln och se till att du inte får i dig mer än du behöver. Det tar oftast 30 minuter för värktabletter att börja värka så jag rekommenderar att du tar en tablett så fort du känner att din värk börja komma.

  De värsta dagarna fyllde jag på min vattenflaska med varmt vatten, la den i knät, och lutade mig framåt så att värmen hamnade vid min livmoder. Se bara till att det inte nuddar din hud, då den värmen kan göra väldigt ont och ge utslag på bar hud. Det kan även funka att ändra hur du sitter, det kan nämligen göra mer ont om du sitter hukad, till exempel. Det kan då funka att sitta rakt, eller om du kan, ligga ner. Att röra på sig kan hjälpa, men det är olika från person till person och kan ha olika påverkan beroende på själva aktiviteten. Det kan även hjälpa att äta något gott. Det kan då hjälpa hjärnan att tänka på något annat och dessutom hjälpa dig så att du mår bättre :). Jag hoppas att något av det hjälper och jag önskar dig lycka till!
  /22-åriga E.S
 • Jag har mensvärk, oftast i nedre delen av ryggen och magen. Jag brukar använda värmekudde ( inte på sommaren ) samt värktabletter i skolan. Jag brukar ha mensvärk en till två dagar innan mens och ibland en dag vid ägglossning. Hoppas det hjälper ❤️
  /Tjej 09
 • Jag brukar lägga en vetekudde på magen som jag värmt om jag är hemma och har mensvärk. Ifall jag är i skolan tar jag en Ipren eller Alvedon för att få bort smärtan. Ska snart skaffa p-piller också som kan minska mensvärk och blödningarna.
  /Tjej,14 år
 • Värme, gärna en ris-/vetepåse värmd i mikron, det brukar jag köra på hemma. Mamma säger att rörelse hjälper, men jag har fått lite delade resultat av det. Sen är värktabletter ofta bra, för mig fungerar inte alltid vilken sort som helst så du skulle kunna prova en sort en mens, och en annan nästa mens.
  /M
 • Hade mer mensvärk innan jag började ta p-piller men om jag har mensvärk eller mens överlag så brukar jag tycka om att gå i mjukisbyxor eller andra kläder som inte trycker mot magen, ta varma sköna duschar ibland.

  Ibland om det är väldigt jobbigt så lägger jag mig ner och vilar och tar en värktablett (jag tycker det är skönt att vila på magen ) hoppas du hittar sätt att känna dig bättre på när du får värk❤️
  /Kramis
 • Jag brukar äta bananer med jordnötssmör, personligen tycker jag att det hjälper väldigt mycket🥰
  /(taylors version)
Till toppen av sidan