Panik - lämna sidan!
Regler och lagar om sex

Frågor och svar: Vad är tillåtet att göra på nätet?

Vad får man egentligen göra i appar, spel och på sociala medier? Ibland är det klurigt att enkelt svara på om något är lagligt eller olagligt. Här ska vi försöka reda ut vad du får och inte får göra.

En person med mobil i handen.
Det ska kännas bra att hänga på nätet. De lagar som gäller utanför nätet gäller också på nätet.

Är det olagligt att ljuga om vem man är?

På många sajter och ställen på nätet är det okej att vara anonym eller ha påhittade namn, det är en del av hur sajterna funkar. Det kan till och med vara bra att låta bli att dela med sig av namn och var man bor och annan privat information när man umgås på nätet.

Det är inte heller automatiskt ett brott att utge sig för att vara någon annan eller att ljuga om till exempel hur gammal man är, var man bor eller vad man heter. Men det kan vara obekvämt om det kommer fram att man har ljugit.  

Det kan vara brottsligt att ljuga om vem man är om det är för att lura någon att göra något som personen annars inte skulle ha gjort eller egentligen inte vill. Då kan det kallas bedrägeri. 

Läs mer om sexualbrott, bedrägeri, förtal och hot hos polisen.

Ljuga eller skriva elaka saker om andra

Man kan skriva ganska mycket som är elakt utan att det är brottsligt, men det betyder förstås inte att det är okej att vara elak eller kränka andra. Du kan även bli dömd för ett brott som heter förtal om du skriver saker om någon som får andra att uppfatta personen negativt eller som en sämre människa, även om det du skriver är sant. 
 
Det finns också ett brott som heter olaga integritetsintrång. Det kan du dömas för om du skriver eller delar något som handlar om någons sexualitet, hälsa eller om att personen har utsatts för ett brott. Det är också olagligt att sprida nakenbilder eller bilder där någon är i en situation som är känslig, till exempel är väldigt full, är med i en olycka eller har skadat sig. 

Händer skriver på en mobil.
Den du pratar om blir lika ledsen för något taskigt, oavsett om du sprider ryktet på till exempel ett gossip-konto eller sprider rykten IRL.

Får man fota någon i hemlighet?

Det är förbjudet att fota någon som inte vet om det i en privat miljö. Privat miljö kan till exempel vara i ett omklädningsrum, i någons badrum eller sovrum. Det kan vara ett brott som heter kränkande fotografering. 

Ett vardagsrum eller kök räknas inte som privat miljö, där får du fota. Du får även fota andra människor utomhus och på offentliga platser, som parker, badstränder och skolkorridorer. Men du får inte göra det på ett störande sätt eller ta sexuellt kränkande bilder. Det är också viktigt att respektera om någon inte vill bli fotad. 

Lägga upp bilder på någon annan i sociala medier?

Det beror på vad det är för bild.

Det kan vara förtal om andra kan uppfatta personen på bilden negativt. Det kan vara olaga integritetsintrång om man delar bilder eller andra uppgifter om någons sexualitet, hälsa eller sjukdomar eller att någon har utsatts för ett brott. Några exempel är bilder från olyckor, filmer där någon misshandlas och bilder där personen är naken eller har sex – det som ibland kallas hämndporr.

För just sexuella bilder och nakenbilder finns det mycket att hålla koll på. Läs mer om nakenbilder här.

Skicka vidare-symbol och ett frågetecken.

Får man hota med att sprida bilder till andra?

Det kan vara olagligt att hota med att sprida bilder, brottet kallas olaga hot.

Att hota med att sprida bilder om man inte får något, till exempel pengar eller fler bilder, kan vara ett brott som heter utpressning. 

Får jag ta kontakt genom nätet för att ha sex?

Du får ta kontakt med andra personer på nätet för att ha sex, om både du och den du tar kontakt med är över 15 år. Det krävs alltid samtycke för att göra sexuella saker. Det betyder att den andra personen måste ha sagt eller visat att hen också vill.

Du får inte ta kontakt i syfte att ha nätsex om du själv är över 15 år men den du vill ha nätsex med är under 15 år. Det är ett brott som heter ”kontakt för att träffa barn i sexuellt syfte”. Det kallas även grooming. Om du är över 15 år och har nätsex med någon under 15 år räknas det som brottet våldtäkt mot barn. Läs mer om åldersgränser vid sex här.

Övertala eller lura andra att göra sexuella saker?

Det är inte tillåtet att övertala eller lura någon att göra sexuella saker som till exempel att skicka sexuella bilder eller filmer till dig. 

Du har alltid rätt att säga nej om du inte vill göra sexuella saker och du har alltid rätt att ångra dig. Även online behövs ett samtycke om du vill inleda en sexuell relation. Det är lika viktigt som utanför nätet. Läs mer om du har blivit övertalad eller lurad här.

Han verkade helt normal och sa att han var 16 år. Jag är 14 år så det är inget konstigt.

/Anonym skriver att en vuxen tjatar om nakenbilder och filmer. Läs sjuksöterskan Johans svar.

En tjej ligger i sin säng och skriver i mobilen.

Får man erbjuda ersättning/pengar för sex via nätet? 

Det är olagligt att erbjuda någon ersättning för sex. Att göra sexuella saker framför kameran eller att skicka sexuella bilder räknas som sex. Som ersättning räknas både pengar och annat, till exempel kläder, cigaretter, droger eller någonstans att sova.

Det är den som erbjuder ersättning som gör något olagligt. Inte den som blir erbjuden eller tar emot ersättningen. Du kan polisanmäla personen som erbjudit dig ersättning.

Här finns tips på vad du kan göra om du råkat ut för något som inte känns bra:

Aktuella artiklar

Sociala medier: Kärlek och vänskap

Innehåll om kärlek och vänskap i sociala medier.

UMO-podden

Ska jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

Egna berättelser

Internetvännen är det bästa som hänt mig!

Folk dömer mig, familj och vänner säger att det inte är riktigt. Visst vi har aldrig träffats eller så men hon betyder allt för mig.

Egna berättelser

Jag blev mobbad på internet

Nu har mobbningen lugnat sig lite, men jag går fortfarande runt och är rädd varje dag. Dom vet alla vart jag bor, mitt namn och efternamn.

Svara varandra

De hotar att skada min familj om jag inte skickar nudes

Personer har hotat och sagt att jag måste skicka nudes. Jag känner inte personerna men de har hotat att skada min familj om jag inte gör det. Jag vågar inte prata med mina föräldrar, vad ska jag göra?

Till toppen av sidan