Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur behåller jag ståndet när kondomen ska på?

Fråga

Min snopp slaknar när jag ska sätta på kondomen. Den är hur hård som helst när jag och min flickvän myser och kelar, men när kondomen ska på så funkar det inte alls. Min flickvän har inget skydd mot graviditet så att försöka utan kondomen kommer inte på fråga.

Om ni har några tips, eller känner till några hjälpmedel som kan få mig att behålla ståndet även med kondomen på så vore jag evigt tacksam.

Svar

Det är många som varit med om att ståndet går ner när de ska ta fram, öppna och sätta på en kondom. Det kan bero på att din upplevelse och kåthet plötsligt bryts, när du ska tänka på att sätta på kondomen.

Det kan också handla om att du är nervös, stressad eller spänd inför själva situationen. Om du börjar oroa dig istället för att njuta kan det leda till att du tappar ståndet. Ju fler gånger det händer, desto mer orolig kan du bli och då är också risken större att det händer igen. Försök istället att slappna av, och inte ta så allvarligt på sexet. Även om det kan vara lättare sagt än gjort.

Det kan vara skönt att veta att det är vanligt att ståndet är olika starkt under tiden du har sex. Det kan göra att du blir mindre orolig om ståndet går ner under en stund. Chansen är stor att ståndet kommer att bli hårdare igen. Under tiden kan ni fortsätta mysa och kela, onanera tillsammans eller ha munsex.

Ju mer du kan koppla kondomen till njutning, desto lättare brukar det vara att använda kondom. Låt det bli en del av sexet att sätta på en kondom och låt gärna din flickvän vara delaktig.

Det kan vara bra att öva på att använda kondom när du  onanerar även om det är en annan situation när du ska ha sex med någon annan. Det kan också vara bra prata med din flickvän om problemet.

Du kan pröva att använda en penisring av gummi för att blodet ska stanna kvar och styvheten bli tillräcklig. Du bör inte använda ringarna mer än 20-30 minuter. Men innan du använder penisringar kan det vara bra att ta reda på orsaken till varför det är problem med ståndet. För det kan du kontakta en ungdomsmottagningvårdcentral eller sex- och samlevnadsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan