Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur behåller jag ståndet när kondomen ska på?

Fråga

Min snopp är hur hård som helst när jag och min flickvän myser och kelar, men när kondomen ska på slaknar den och det funkar inte alls.

Finns det några tips eller hjälpmedel som kan få mig att behålla ståndet även med kondomen på?

Svar

Det är många som varit med om att ståndet går ner när de ska sätta på en kondom. Det kan bero på att upplevelsen och kåtheten plötsligt bryts.

Det kan också handla om att du är nervös, stressad eller spänd. Om du börjar oroa dig istället för att njuta kan det leda till att du tappar ståndet. Ju fler gånger det händer, desto mer orolig kan du bli och då är också risken större att det händer igen. Även om det är lättare sagt än gjort är det bästa du kan göra att försöka slappna av, och inte ta så allvarligt på sexet.

Det kan vara skönt att veta att det är vanligt att ståndet är olika starkt under tiden du har sex. Det kan göra att du blir mindre orolig om ståndet går ner under en stund. Chansen är stor att ståndet kommer att bli hårdare igen. Under tiden kan ni fortsätta mysa och kela, onanera tillsammans eller ha munsex.

Ju mer du kan koppla kondomen till njutning, desto lättare brukar det vara att använda kondom. Låt det bli en del av sexet att sätta på en kondom och låt gärna din flickvän vara delaktig.

Det kan vara bra att öva på att använda kondom när du onanerar även om det är en annan situation än när du har sex med någon annan. Det kan också vara bra att prata med din flickvän om det som händer och hur du känner. Det kan göra dig mindre stressad.

Det finns även penisringar av gummi som används för att blodet ska stanna kvar och styvheten bli tillräcklig. Penisringar ska inte användas under mer än 20 till 30 minuter. Du bör prata med en läkare eller någon annan inom vården innan du använder en penisring. Kontakta en ungdomsmottagningvårdcentral eller sex- och samlevnadsmottagning om du vill veta mer om penisring eller få fler tips.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

UMO-podden

Jag får inte stånd vid sex, hjälp!

41. "Jag är inte bara oskuld, utan någon som inte ens kan ha sex".

Till toppen av sidan