Panik - lämna sidan!
När det tar slut

Om någon gör slut med dig

Det kan kännas på många olika sätt om någon gör slut med dig. Du kan bli ledsen, arg, besviken och det kan kännas jobbigt. Det kan hjälpa att prata med någon eller att göra saker som du mår bra av.

En person som spänner armarna framför kroppen och skriker. lllustration.
De flesta blir lämnade någon gång i livet, och det är vanligt att må dåligt när någon gör slut.

Det kan kännas på många olika sätt om någon gör slut med dig. Det kan kännas som att all din kraft försvinner. Att du inte orkar göra något annat än att vara ledsen och tänka på den som har lämnat dig.

Kanske gråter du, skriker eller blir arg. Kanske blir du helt tyst och vill inte prata med någon om vad som har hänt. De jobbigaste känslorna brukar gå över efter ett tag, men det kan vara svårt att tro när det är som svårast.

Även om du mår dåligt eller känner dig sviken har du aldrig rätt att hota, kränka eller slå den som har gjort slut med dig. Du får heller inte behandla personen oschysst på nätet.

Det kan vara jobbigt även om du inte är jättekär

Det kan kännas jobbigt att bli lämnad även om du inte var jättekär i personen som gjorde slut. Du kan till exempel sakna att ha någon nära och göra saker tillsammans med.

Har du själv funderat på att göra slut men inte gjort det av någon anledning? Då kan det ibland kännas skönt om den du är ihop med gör slut före dig. Kanske blir du lättad över att slippa vara den som bestämmer hur det ska bli.   

Tips om någon har gjort slut med dig

Försök att ta hand om dig själv om du mår dåligt. Här är några förslag:

  • Tänk på att du är bra även om du har blivit lämnad. Kärleken går inte att styra och det är inget fel på dig bara för att någon har gjort slut med dig.
  • Tillåt dig att vara ledsen men försök också att göra roliga saker som får dig att må bra och tänka på annat.
  • Prata med någon du litar på, till exempel en kompis, ett syskon, en förälder eller någon i skolan.
  • Skriv ner dina känslor om du gillar att skriva, till exempel i en dagbok eller genom att skriva låtar eller dikter.
  • Städa undan saker som påminner dig om personen om de känns jobbiga. Det kan vara foton eller presenter du fått. Du kan också ta bort personen från till exempel din adresslista och sociala medier.  

Här kan du läsa vad andra unga skriver om att ha blivit dumpade.

Det blir bättre, men be om stöd om du behöver

Hur jobbigt det än känns att bli lämnad, blir det oftast bättre efter ett tag. Men ibland kan det ta lång tid. Det kan vara extra jobbigt att bli lämnad om det är andra saker som är jobbiga i ditt liv samtidigt.

Ibland kan den som har gjort slut med dig vilja trösta dig. Då får du själv känna efter om det känns bra eller om du hellre vill vara ifred eller få stöd av någon annan.

Har det gått flera månader och du fortfarande är väldigt ledsen? Då kan det vara bra att ta kontakt med en kurator eller psykolog, till exempel på en ungdomsmottagning eller elevhälsan för att få hjälp att må bättre. 

Att bli kär igen

Det kan kännas läskigt att bli kär igen när du har blivit sviken eller sårad. Men alla personer och relationer är olika. Det kan bli på ett annat sätt med varje ny person du blir kär i. Nästa gång kanske det är någon du passar bättre ihop med och blir lyckligare med.

Det kan vara bra att vara singel en tid innan du blir ihop med någon ny. Då hinner du komma igenom jobbiga känslor först, och öva på att må bra och ha kul utan att vara ihop med någon.

Mer på UMO

När det tar slut

Innehåll om att göra slut och att bli dumpad.

Svara varandra

Hur kommer man över någon?

Det har gått flera månader sen det tog slut med mitt ex. Och jag kommer aldrig över han. Försöker aktivera mig med saker jag tycker om, umgås med vänner osv, men inget hjälper. Vad ska jag göra?

Artikel

Film: Tips för att må bra

Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre.

Till toppen av sidan