UMO frågar: Hur gör man slut på ett schyst sätt?

Hur gör man slut på ett schyst sätt? Här kan du läsa vad andra har svarat och själv skicka in dina tips.

Andras svar:

 • Vi tycker man gör slut på ett bra sätt ifall man inte gör det alldeles för plötsligt och kaxigt eller utan anledning. Man ska inte heller göra slut på sms eller telefon det känns inte som man då betytt ett skit för den personen som gör slut. Man ska inte bråka med personen även fast den blir sur och försöka vara vänner och förklara varför man gjorde slut. Inte snacka skit om sitt ex eller kalla den för saker bara för att man är sur. Inte blocka på alla sociala medier eller försöka göra sitt ex avundsjuk med nån annan.
  /ida & felicia 14
 • Jag tycker att hur man ska göra slut beror helt och hållet på hur personen har varit mot en. T.ex om hen har kränkt dig eller varit elak fysiskt eller psykiskt, så behöver man inte vara så försiktig utan bara kasta tillbaka all skit som man själv har fått. Men om din pojkvän/flickvän/hen har varit världens finaste. Liksom bara behandlat dig så som du är, så kan du börja med att berätta hur du känner och varför. Sedan kan man berätta hur man vill göra för att inte fortsätta känna så och till sist berätta att man vill göra slut och bara vara kompisar. (Man måste låta hen som man gör slut med prata också lite imellan)
  /Saga 13 år
 • Att man inte skriver bara till den för det känns nog bättre om man pratar face mot face för den som blir dumpad. Om man blivit dumpad ska man tänka det finns miljarder andra människor där ute som är perfekta för dig det gäller bara att hitta dom
  /🥥
 • När man är slut tycker jag att det är viktigt att du förklarar just varför du gör slut, så att man inte lämnar personen med massa frågor om varför det tog slut och om det var något dom gjorde fel i eran relation. En annan sak som är viktig är att inte göra slut på telefon/sms, även om det känns enklast. Jag vet hur det känns att tveka om att göra slut men tro mej det blir inte lättare ju längre man drar ut på det
  /Anonym
 • Var alltid ärlig mot din partner de har alltid skyldighet att förstå och respektera hur du känner. Man ska inte heller bli arg för att ens partner inte känner likadant som man själv känner. Gör slut face 2 face.
  /Yee
 • När man ska göra slut med någon är det bästa sättet att göra den face to face på en plats där man är ensam. Låt de ta sin tid för kärlek är inget man leker med det är känslosamma saker vi alla har. Det är viktigt att man har en bra förklaring till varför man vill göra slut. Det kan bero på att den som du gör slut med inte fattar varför det blev som det blev och känner sig osäker på sig själv, dålig eller inte är tillräcklig och duger. Tänk till så du inte sårar någon!!! Och se till så att du också mår bra<3
  /13 årig tjej
 • Det är svårt att göra slut och forfarande vara kompisar. Jag var ”tvungen” att göra slut på sms eftersom det var lov och vi inte kunde träffas p.g.a. han var bortrest. Jag försökte skriva på ett så snällt sätt som möjligt att det nog var bättre om vi bara var kompisar. Jag facetimade med min kompis för jag hade sån ångest över att vi kanske inte kunde vara kompisar på samma sätt efter det, men mitt tips är att tänka på hur den andra personen kommer må och hur man själv skulle vilja bli dumpad på<3
  /Tjej 14år
 • Jag tycker att man ska säga hur man känner face 2 face och inte sms.
  /Maja
 • Jag tycker nog det viktigaste är att man inte skriver vi gör slut på sociala medier såsom snapchat,det känns liksom som tex någon behandlar den andra som ett objekt när han skriver det bakom en skärm.
  /L
 • En ska träffa person på en plats där båda känner sig bekväma och sen ska en på ett ärligt men respektfullt sätt berätta och förklara varför man inte vill vara tillsammans mer. Det är ofta inte enkelt för någon av parterna men ett samtal och diskussion är alltid ett bra sätt att ge svar på frågor som skapas. Ingen ska gå ovis därifrån.
  /Tjej 18år
 • Via SMS så att den dumpade inte behöver gråta och skämmas framför den som dumpar.
  /Emil, 14år.
 • Jag har svårt att prata framför folk och kan inte säga hr jag tycker och känner. Det känns bäst för mig att göra det via SMS. Förstår de andra som känner likadant som mig också. Men du måste förklara att du har svårt att uttrycka dig face to face. Så inte din partner blir förvirrad och arg.
  / 13 åring
 • Jag blev dumpad via snap för drygt en månad sen! Är fortfarande förkrossad och tycker att det värsta som finns realtionsaktigt är att göra slut via sms/social media och otrohet. Därför om du ska göra slut med din partner så gör det f2f! Och tänk igenom allt du säger.
  12 årig gäriii
 • Helt ärligt, om någon fortfarande är kär i en, finns det nog inget sätt i världen att göra slut som är schyst. Men om du ska göra slut, sätt dig ner med din partner och säg allt som du inte gillar. Det viktigaste är att du inte ska få den andra personen att känna att det är hans eller hennes fel att man gör slut, även om det är så.
  Dennis, 15 år
 • Personligen, att göra slut över SMS, chatt eller mejl borde vara olagligt. Det visar att man inte bryr sig om personen alls. Det är respektlöst, stå upp för vad du ska göra istället.
  Everlinn, 16 år
 • Man gör det öga mot öga och pratar med personen. Man ska inte lämna några luckor eller obesvarade frågor. Man kan även försöka se till att fortsätta hålla kontakten och behålla vänskapen. Det finns många förhållanden som slutat med att personerna hatar varandra för livet, eller åtminstone en av dem.
  David, 18 år
 • Att säga "Jag tycker om dej jättemycket, du är finast... men jag gör slut" gör den andra förvirrad och personen kommer undra varför man egentligen gör slut. Det har i alla fall jag varit med om.
  Amanda, 17 år
 • Gör det på en öppen plats, utan några vänner vid närvarande. Det gör så att personen man gör slut med, kan få friheten att resa på sig att gå när han eller hon vill. Dessutom så brukar det bli minst dramatik på offentliga platser.
  Nina, 21 år
 • Gör slut face to face, är det jättelångt avstånd mellan så kan man ringa. Man måste förklara och gråta lite om man behöver det. Bara man är ärlig (fast inte helt ärlig, typ "du hade sån vidrig fotsvett eller något sånt").
  Anna, 16 år
 • Det var ett tag sen som jag gjorde slut, jag trodde att jag gjorde det på ett snällt sätt eftersom jag var ärlig. Jag sa att vi borde göra slut för att jag kände att hon inte kunde lita på mig under sommarlovet när vi skulle vara ifrån varandra. Självklart blev hon ledsen medan jag som ett fån trodde jag gjort henne en tjänst.
  Roro, 18 år
 • Med min förra flickvän så åkte jag hem till henne och sa att jag var ledsen, att jag gillade henne hur mycket som helst, men att jag inte kunde ha ett förhållande. Vi satt i två timmar och pratade, grät och kramade om varandra.
  Tjej, 19 år
Till toppen av sidan