Panik - lämna sidan!
När det tar slut

UMO frågar: Hur gör man slut på ett schyst sätt?

Hur gör man slut på ett schyst sätt? Här kan du skicka in dina råd och läsa vad andra har svarat på den frågan.

Andras svar:

 • Bara säg det och säg att du inte gillar hen längre
  /Moa
 • Ibland kan man känna att man inte vågar göra slut face to face så skriv ett fint sms till han berätta hur du mår
  /Anonym
 • Hej! Jag har varit ihop med en kille i ett år, men nu har jag tappat känslor för han och är kär i någon annan. Jag vill göra slut men jag vågar inte riktigt. Jag tror ändå att man ska göra så här: Då ni träffas säger ni bara hej och är med hen en stund, när personen är med dig ensam kan du fråga om hen kan prata en stund.

  Om du inte kan vara ensam med hen kan du bara fråga om ni kan gå någon annanstans där det inte är någon. Sen säger man bara så här: du har varit en bra pojkvän/flickvän men jag behöver göra slut för att jag har tappat känslor (eller anledningen till att du gör slut) jag vill gärna fortsätta vara din vän! Om hen blir väldigt ledsen kan du kolla på hen i ögona och säga "förlåt" var snäll och prata med en lugn röst om det går. Glöm inte att andas.

  Om det är så att du börjar gråta (ja det kan hända...) vänd dig om säg "vi pratar om det senare" och gå iväg, inte för fort. Gå långsamt, annars kommer du kanske snubbla och det blir väldigt pinsamt. Om det blir för pinsamt eller att du är för nervös kan du skicka via SMS, men det är inte så bra för ni kommer inte våga prata med varandra efteråt. Försök att tänka hur det skulle kännas om någon skulle göra slut med dig, skulle du tycka att det känns bättre om personen säger förlåt eller om den pratar lungt... då kan det vara enklare. Hoppas mina tips hjälpte dig!! Hoppas att det kommer att gå bra för er! Och bara en sak till, skicka inte en kompis så att hen gör det åt dig, personen du är ihop med kan bli väldigt ledsen då pch undra varför du gör slut. Gör det själv var snäll och var ärlig. Hejdå! ^^
  /En tjej som är 13 år och som bara vill hjälpa till!
 • Till att börja med ljug inte om vad som kommer hända efteråt (t.ex att ni kommer vara vänner) eller anledningen till att man gör slut. Ärlighet kanske känns hårt i stunden men alla parter förtjänar att få ut sin sanning och det är mest rättvist mot din partner att kunna förstå varför det slutade.
  /bröder som gått igenom det ps. det blir bättre
 • Sluta inte bara kontakta personen och ignorera den utan säg istället vad du känner.
  /Sissi
 • Om kär. gör icke slut. Tala öppet. Vara snäll. Ta hand om motparten. Var bara snäll. Ta hand om varann. Var alltid vän.
  /Trond
 • Innan du gör slut så måste du veta att du verkligen vill det! Men gör aldrig aldrig slut på SMS ! Det är det absolut det värsta som du kan göra! Om du inte kan ses så kan du prata på FaceTime eller prata i telefon. Säga att du inte gillar den personen på samma sätt längre och säg ett bra svar till varför du vill göra slut. Säg jag ville inte göra dig ledsen men jag behövde göra slut för jag kunde ju inte vara tillsammans med någon som jag inte gillade och att jag gillade dig inte mer på det sättet men jag vill gärna vara kompis med dig. Men kom ihåg säg det på ett snällt och schysst sätt men gör aldrig slut på SMS det är det absolut sämsta du kan göra!
  /En tjej med erfarenhet och som har varit med om precis allt!
  Är ärlig!
  /Froggy
 • jag tycker att man ska prata och typ säga att: jag tycker att vi har glidit ifrån. och sedan göra slut.
  /anonym
 • Jag tycker att man ska göra det face to face och INTE på telefonen! Du kan berätta för personen hur mycket du ändå tycker om hen och att det inte är nått fel på hen. Och om den andra också går med på det så ksk ni kan va vänner. Jag tycker även att man måste tänka efter en/två dagar innan man bestämmer sig helt för att göra slut.
  /Tjejen som blev dumpad på sms 😢
 • Va ärlig med personen. Finns alltid risk att personen blir ledsen men du gör slut för att du inte trivs med att vara tillsammans. Gör helst slut face too face men går det inte som i mitt fall (distansförhållande) så är det okej att göra slut via t.ex. facetime. Då kan ni iaf se varandra. Tänk ut innan hur du vill lägga fram det för att minska nervositeten men förbered dig på ev. frågor.
  /Tjej 21
 • säg förlåt men jag måste göra slut.
  /BO
 • Brutta 1: Jag tycker att det viktigate är att man inte är dryg eller taskig. Men hur man gör slut spelar inte så stor roll. Om man inte känner sig bekväm med att ses kan man ringa eller om man behöver så kan man skicka ett sms eller på snap. Personligen skulle jag typ helst vilja få det över sms, då hinner man tänka igenom hur man ska svara.

  Brutta 2: Alltså genuint beror det på hur länge man vart tsm, hur seriösa man var och hur bra man känner varandra. Om man inte är bekväm och inte vet hur personen reagerar så gör det INTE face mot face. Helt enkelt. Om man ringer och gör det över mobil är det enklare att formulera sig o inte vara nervös, då kan man få fram det man vill säga enklare utan att vara dryg oså. Så ibland kan text vara bättre, ens partner (föredetta ;) ) kanske känner sig mer bekväm över text med.
  /Två bruttor som inte gillar face till face
 • Du får ALDRIG göra slut på SMS! Det är det värsta du kan göra! Då kommer personen bli mer ledsen än vad den skulle bli om du träffade den. Träffa personen eller skriv att du vill ses "jag måste prata med dig helt själv". Säg att du inte gillar den längre men vill vara kompis. Berätta varför du vill göra slut. Att säga förlåt och trösta personen kan vara skönt att höra men om den inte vill så får du respektera det! Prata med den någon gång under dan och några dagar efter du har gjort slut. Fråga om hen är okej? Men kom ihåg gör det aldrig på SMS och gör det på ett snällt sätt! //en tjej som har erfarenhet och har varit med om allt!
  /Man är alltid ärlig
 • Man är ärlig och säger att man inte har känslor kvar, det kan ju såklart vara nåt annat behov av att göra slut men det viktigaste är att säga det face till face och inte på SMS elr Snapchatt. Då man kan råka säga saker som man inte menar.
  /en erfaren tjej som har varit med om allt
 • Man är ärlig.
  /Sårad tjej
 • Gör gärna en ceremoni där ni tackar varandra för det som har varit bra. Och prata om allt om det går. Ha gott om tid. Då läker det lättare efteråt.
  /L
 • Jag tycker att man berättar hur man känner för personen, på ett schysst sätt och om personen blir väldigt ledsen tycker jag att man kan säga "det är bättre att jag berättar hur jag känner än att du inte får reda på det och är ihop med någon som inte längre är kär i dig".
  /okänd
 • Du får ALDRIG göra slut på SMS! Det är det värsta du kan göra! Då kommer personen bli mer ledsen än vad den skulle bli om du träffade den. Träffa personen eller skriv att du vill ses "jag måste prata med dig helt själv". Säg att du inte gillar den längre men vill vara kompis. Berätta varför du vill göra slut.

  Att säga förlåt och trösta personen kan vara skönt att höra men om den inte vill så får du respektera det! Prata med den någon gång under dan och några dagar efter du har gjort slut. Fråga om hen är okej? Men kom ihåg gör det aldrig på SMS och gör det på ett snällt sätt! Lycka till!!😉 Hälsningar.
  /NS Nellie
 • Man ska aldrig göra slut på sms det är det värsta du kan göra! Du kan kanske be personen om att vill ses eller så säger du hej på skolan och säger att jag vill prata om en sak med dig själv! Sen så säger du att du inte är kär i hen längre och berättar varför. Du kan trösta personen och säga förlåt kan också vara skönt att höra. Men det viktigaste är att du är säker på att du vill göra slut och att du inte gör slut på sms. Gör det på ett snällt sätt! Lycka till!
  /Nellie/
 • Jag har faktiskt aldrig gjort slut, men man kanske kan bara säga typ först: Hej, jag vill prata med dig om en sak. Och sen säger man bara typ att man vill göra slut, och berätta anledningen då till varför du vill göra slut.
  /anonym
 • Prata med personen, och försök att säga det så snällt du kan. Det är bättre än sms.
  / ;)
 • du ska inte göra det via sms utan, du ska bara vara ärlig till den och säga varför du vill göra slut. tänk på att när du gör det ska du inte låta någon annan göra det åt dig för då kan hen bli ganska ledsen i alla fall ledsnare än om du skulle ha sagt det själv.
  /isa
 • Ring eller träffas jag tycker att det är så lågt att skriva. Och gör slut när du slutar gilla personen. Mitt ex var ihop med mig i över en månad och gjord inte slut för att han var rädd att såra mig. Så det krävdes att jag gjorde slut. Han låtsades gilla mig i en månad han gillade mig som 7 första.
  /14
 • Skriva ner det du vill säga på din telefon. Läsa upp till personen att du vill göra slut. Du pratar med personen istället för att skriva ett sms. Du blir inte så nervös.
  /Måneskin
 • Man skriver att man gör slut men vill vara bra vänner
  /Linus
 • Har aldrig gjort slut med någon men jag tror typ att jag skulle skrivit ” jag har tappat känslorna för dig men jag gillar dig jättemycket som vän, kan vi prata?”
  /Såå nervös inför att jag ska behöva göra slut
 • Träffa personen och prata lugnt. Förklara hur du tänker och känner. Det viktigaste är dock att vara ärlig. Det kommer ni båda må bättre av. Jag själv känner att jag blir hellre sårad av sanningen än glad över lögnen.
  /AH
 • Du är mogen och den andre är mogen säg då som det är, rakt på sak. Undan göm inte sanningen utan var ärlig.
  /johanna
 • Få slut på ett förhållande kan vara svårt och allt beror på situationen man befinner sig i och vad anledningen bakom beslutet är. Generellt sätt, ska man vara så ärlig som möjligt och förstå att personen kanske inte förstår allt från första början. Beroende på reaktionen får man sen ta nästa steg. Alla människor är olika och ingen reagerar på samma sätt som den förra. Det man ska undvika är att göra slut på sociala medier/sms eller liknande och självklart ska man alltid undvika bråk mellan parterna för att det leder bara till onödig drama.
  /Kappa
 • Vad du än gör gör INTE slut på sms eller snap. Har blivit det 2 gånger och man mår piss, man kan heller inte visa sina känslor för personen på riktigt! Gör det när ni är ensamma och t.ex ska gå hem ifrån hen. Då är det enklare att gå därifrån om man tycker det blir jobbigt. Man kan också få veta hur personen känner och prata om det.
  /Snyggast i stan
 • Var ALLTID ärlig, det sårar mer att hålla tyst om sina tankar än att öppna upp sig (i längden). Det kan kännas svårt, ja, men har man tappat känslor måste man fortfarande ha i åtanke att partnern kanske fortfarande har känslor, eller att de kanske också till och med funderar kring samma sak.

  Man kan ju dessutom vara osäker på sina känslor, eller hur man ska berätta, men personligen är mitt tips att bolla tankarna med varandra, lyssna till varandras åsikter och om du fortfarande känner dig säker på att göra slut, uttryck det tydligt!

  Annars kan partnern efteråt själv bli osäker och tvivla kring om det faktiskt är slut eller inte. Ingen av er ska ju behöva känna den känslan, annars blir det bara svårare för partnern/du att gå vidare. Så att prata om det är det allra bästa sättet enligt mig, med andra ord kommunikation!
  /Anonym

Mer på UMO

När det tar slut

Här hittar du innehåll om när det tar slut.

UMO-poddenWilmas tankar: "Det var svårt att göra slut när han mådde dåligt"

64. I den här podden berättar Wilma om hur hon försökte hjälpa sin pojkvän, om hur hon själv mådde och om det svåra att göra slut med någon som mår psykiskt dåligt.

UMO-poddenVi fortsätter ha sex fast vi gjort slut

15. "Jag kan inte ha sex efter att förhållandet har tagit slut. Jag kan inte fortsätta att ses och ha samlag. Jag vill bara inte det."

Till toppen av sidan