Panik - lämna sidan!
När det tar slut

UMO frågar: Hur gör man slut på ett schyst sätt?

Hur gör man slut på ett schyst sätt? Här kan du skicka in dina råd och läsa vad andra har svarat på den frågan.

Andras svar:

 • Skriv vad du känner och var ärlig med dina känslor.
  /HV71🤍💛💙
 • Tycker att sms funkar bra, då kan personen få tänka själv och kanske inte vågar uttrycka sig face to face... viktigt att få sin tid!!
  /Slay all day
 • Min pojkvän gjorde slut med mig idag och jag blev jätteledsen. Men han gjorde det ändå på ett snällt sätt, han sa typ: ”Jag ser dig mer som en vän, vi kanske inte borde vara ihop. Men vi kan ju fortfarande vara bra vänner”
  /blev dumpad idag
 • Hej! Det här hände efter ungefär 1 år sedan. Jag hade precis blivit ihop med en kille i min klass. Men efter någon dag, så kände jag att jag ville göra slut, att jag inte kände så för honom som jag först trodde och hoppades. Jag tänkte först göra det öga mot öga, men insåg att jag inte vågade, och att han skulle få mer tid att tänka om jag inte sa det till honom öga mot öga. Så jag skrev ett sms till honom där det stod att jag ville göra slut. Men fick en väldigt stark reaktion. Han skrev bland annat att han ville begå självmord och lade ut på sina social medier att han skulle sluta med dem och att ingen gillade honom. Nu i efterhand kan jag kanske ångra att jag gjorde det, men det är alltid viktigt att gå på magkänsla. Ganska direkt efter blev han ihop med en annan tjej, så tror han kom över mig ganska snabbt. Men det var min berättelse om när jag gjorde slut med honom!
  /Kommer jag med??? 🤔
 • var snäll och tänk noga vad du skall säga innan du träffar den du vill göra slut med. Välj ett lämpligt plats, lämplig tid, undvik högtider till exempel julen...
  /J
 • Du pratar med person  t.ex. på ett café och förklarar hur du känner. Men skicka inte ett sms för personen kan ta det jättefel då.
 • om du känner att du tappat känslorna för din partner är det viktigt att göra slut så fort du börjar känna så, det kommer bara göra att du mår sämre och att hen blir mer sårad om du väntar för länge.

  du kan göra slut via samtal, sms eller face to face, det som känns bäst. jag tycker själv att det känns mer bekvämt att göra slut via sms. berätta för hen varför du vill göra slut och inte bara skriv/säg att du vill göra slut. de är alltid bättre att man säger anledningen än att bara säga att man vill göra slut. ljug inte heller om varför du vill göra slut det är alltid bäst att säga sanningen. hen kommer komma över de nån gång.
  /en tjej som nyss dumpat sin kille
  Bland dom tråkigaste svaren som man kan få är: Jag har inga känslor längre för dig. Vad ska man svara??
  /Fille
 • Att man säger på ett snällt sätt.
  /Liam
 • Jag hade sagt irl: *Hej. Jag har tyvär tappat känslorna…
  /Nova
 • Förklara hur du känner för hen. Säg att du vill göra slut men du kan ju fråga om hen fortfarande vill vara vän med dig eller inte. Gör inte slut om det är så att du kommer att ångra dig efteråt.
  /Hej
 • Säga sanningen inget blir bra av att ljuga och förklara varför man vill göra slut inte skriva det utan säga det till personen man mot man förhoppningsvis förstår hen dig och ni kan vara vänner.
  /Maia
 • Man berättar för personen hur man verkligen känner. Vissa kanske skulle sms:a men jag tror det kankse blir bättre om man står öga mot öga med den personen, eller kanske ringa. Berätta för hen varför du inte tror att det kommer fungera med erat förhållande. Man kan ju alltid vara vänner efter om man känner att det är okej.
  /Nobody
 • Man ska helst inte skriva och göra slut utan man ska säga det på riktigt. Man kan också bäretta varför man vill göra slut eller om man tycker att personen ska bättra sig på något.
  /En tjej som bara vill hjälpa till
 • Jag skulle bara säga att jag inte är kär i dig mer, men vi kan fortfarande vara vänner.
  /Anonymt
 • Bara säg det och säg att du inte gillar hen längre
  /Moa
 • Säger sanningen och förhoppningsvis förstår hen. Och så kan man ju alltid vara kompisar ❤️
  /Tuva
 • Ibland kan man känna att man inte vågar göra slut face to face så skriv ett fint sms till han och berätta hur du mår.
  /Anonym
 • Hej! Jag har varit ihop med en kille i ett år, men nu har jag tappat känslor för han och är kär i någon annan. Jag vill göra slut men jag vågar inte riktigt. Jag tror ändå att man ska göra så här: Då ni träffas säger ni bara hej och är med hen en stund, när personen är med dig ensam kan du fråga om hen kan prata en stund.

  Om du inte kan vara ensam med hen kan du bara fråga om ni kan gå någon annanstans där det inte är någon. Sen säger man bara så här: du har varit en bra pojkvän/flickvän men jag behöver göra slut för att jag har tappat känslor (eller anledningen till att du gör slut) jag vill gärna fortsätta vara din vän! Om hen blir väldigt ledsen kan du kolla på hen i ögona och säga "förlåt" var snäll och prata med en lugn röst om det går. Glöm inte att andas.

  Om det är så att du börjar gråta (ja det kan hända...) vänd dig om säg "vi pratar om det senare" och gå iväg, inte för fort. Gå långsamt, annars kommer du kanske snubbla och det blir väldigt pinsamt. Om det blir för pinsamt eller att du är för nervös kan du skicka via SMS, men det är inte så bra för ni kommer inte våga prata med varandra efteråt. Försök att tänka hur det skulle kännas om någon skulle göra slut med dig, skulle du tycka att det känns bättre om personen säger förlåt eller om den pratar lungt... då kan det vara enklare. Hoppas mina tips hjälpte dig!! Hoppas att det kommer att gå bra för er! Och bara en sak till, skicka inte en kompis så att hen gör det åt dig, personen du är ihop med kan bli väldigt ledsen då pch undra varför du gör slut. Gör det själv var snäll och var ärlig. Hejdå! ^^
  /En tjej som är 13 år och som bara vill hjälpa till!
 • Till att börja med ljug inte om vad som kommer hända efteråt (t.ex att ni kommer vara vänner) eller anledningen till att man gör slut. Ärlighet kanske känns hårt i stunden men alla parter förtjänar att få ut sin sanning och det är mest rättvist mot din partner att kunna förstå varför det slutade.
  /bröder som gått igenom det ps. det blir bättre
 • Sluta inte bara kontakta personen och ignorera den utan säg istället vad du känner.
  /Sissi
 • Om kär. gör icke slut. Tala öppet. Vara snäll. Ta hand om motparten. Var bara snäll. Ta hand om varann. Var alltid vän.
  /Trond
 • Innan du gör slut så måste du veta att du verkligen vill det! Men gör aldrig aldrig slut på SMS ! Det är det absolut det värsta som du kan göra! Om du inte kan ses så kan du prata på FaceTime eller prata i telefon. Säga att du inte gillar den personen på samma sätt längre och säg ett bra svar till varför du vill göra slut. Säg jag ville inte göra dig ledsen men jag behövde göra slut för jag kunde ju inte vara tillsammans med någon som jag inte gillade och att jag gillade dig inte mer på det sättet men jag vill gärna vara kompis med dig. Men kom ihåg säg det på ett snällt och schysst sätt men gör aldrig slut på SMS det är det absolut sämsta du kan göra!
  /En tjej med erfarenhet och som har varit med om precis allt!
  Är ärlig!
  /Froggy
 • jag tycker att man ska prata och typ säga att: jag tycker att vi har glidit ifrån. och sedan göra slut.
  /anonym
 • Jag tycker att man ska göra det face to face och INTE på telefonen! Du kan berätta för personen hur mycket du ändå tycker om hen och att det inte är nått fel på hen. Och om den andra också går med på det så ksk ni kan va vänner. Jag tycker även att man måste tänka efter en/två dagar innan man bestämmer sig helt för att göra slut.
  /Tjejen som blev dumpad på sms 😢
 • Va ärlig med personen. Finns alltid risk att personen blir ledsen men du gör slut för att du inte trivs med att vara tillsammans. Gör helst slut face too face men går det inte som i mitt fall (distansförhållande) så är det okej att göra slut via t.ex. facetime. Då kan ni iaf se varandra. Tänk ut innan hur du vill lägga fram det för att minska nervositeten men förbered dig på ev. frågor.
  /Tjej 21
 • säg förlåt men jag måste göra slut.
  /BO
 • Brutta 1: Jag tycker att det viktigate är att man inte är dryg eller taskig. Men hur man gör slut spelar inte så stor roll. Om man inte känner sig bekväm med att ses kan man ringa eller om man behöver så kan man skicka ett sms eller på snap. Personligen skulle jag typ helst vilja få det över sms, då hinner man tänka igenom hur man ska svara.

  Brutta 2: Alltså genuint beror det på hur länge man vart tsm, hur seriösa man var och hur bra man känner varandra. Om man inte är bekväm och inte vet hur personen reagerar så gör det INTE face mot face. Helt enkelt. Om man ringer och gör det över mobil är det enklare att formulera sig o inte vara nervös, då kan man få fram det man vill säga enklare utan att vara dryg oså. Så ibland kan text vara bättre, ens partner (föredetta ;) ) kanske känner sig mer bekväm över text med.
  /Två bruttor som inte gillar face till face
 • Du får ALDRIG göra slut på SMS! Det är det värsta du kan göra! Då kommer personen bli mer ledsen än vad den skulle bli om du träffade den. Träffa personen eller skriv att du vill ses "jag måste prata med dig helt själv". Säg att du inte gillar den längre men vill vara kompis. Berätta varför du vill göra slut. Att säga förlåt och trösta personen kan vara skönt att höra men om den inte vill så får du respektera det! Prata med den någon gång under dan och några dagar efter du har gjort slut. Fråga om hen är okej? Men kom ihåg gör det aldrig på SMS och gör det på ett snällt sätt! //en tjej som har erfarenhet och har varit med om allt!
  /Man är alltid ärlig
 • Man är ärlig och säger att man inte har känslor kvar, det kan ju såklart vara nåt annat behov av att göra slut men det viktigaste är att säga det face till face och inte på SMS elr Snapchatt. Då man kan råka säga saker som man inte menar.
  /en erfaren tjej som har varit med om allt
 • Man är ärlig.
  /Sårad tjej
 • Gör gärna en ceremoni där ni tackar varandra för det som har varit bra. Och prata om allt om det går. Ha gott om tid. Då läker det lättare efteråt.
  /L

Mer på UMO

När det tar slut

Här hittar du innehåll om när det tar slut.

UMO-poddenWilmas tankar: "Det var svårt att göra slut när han mådde dåligt"

64. I den här podden berättar Wilma om hur hon försökte hjälpa sin pojkvän, om hur hon själv mådde och om det svåra att göra slut med någon som mår psykiskt dåligt.

UMO-poddenVi fortsätter ha sex fast vi gjort slut

15. "Jag kan inte ha sex efter att förhållandet har tagit slut. Jag kan inte fortsätta att ses och ha samlag. Jag vill bara inte det."

Till toppen av sidan