Panik - lämna sidan!
När det tar slut

Att göra slut

Det kan finnas flera anledningar till att du vill göra slut. Det är bara du som bestämmer om du mår bra av att vara ihop eller inte. Försök att göra slut på ett ärligt och schysst sätt om det går.

Två personer som sitter och pratar, allvarliga och ledsna. Illustration.
Det kan kännas jobbigt för både dig och den du gör slut med.

Du kan vilja göra slut av många olika anledningar. Det kan till exempel vara något av det här: 

  • Du är inte kär i personen.
  • Du vill inte vara ihop med någon.
  • Du har blivit kär i någon annan.
  • Den du är ihop med har gjort något som inte känns bra.
  • Den du är ihop med behandlar dig inte på ett schysst sätt.

Du har alltid rätt att göra slut precis när du vill, vad det än beror på. Du ska bara vara ihop med någon om det känns bra.

Det kan kännas svårt att göra slut

Det kan kännas jobbigt och sorgligt att göra slut, även om du inte är kär längre. Du kanske är rädd för att såra den du är ihop med. Du kanske är osäker och börjar tvivla på om du gör rätt. Det kan kännas sorglig även om ni båda vill göra slut.

Det kan också kännas enkelt och bra att göra slut. Det kanske är något som du eller ni båda har funderat på länge och då kan det kännas skönt när det är gjort.

Att göra slut på ett schysst sätt

Det kan vara bra att inte ha bråttom när du gör slut. Den andra personen kan behöva få en chans att ställa frågor och prata en stund. Det kan kännas bra för er båda att prata om det. Det kan göra det lättare om ni kommer att fortsätta ses, till exempel i skolan eller på jobbet.

Du kanske vill trösta personen. Men tänk på att hen kan behöva hantera det på sitt sätt. Om hen inte vill ha din tröst så måste du acceptera det och låta personen vara ifred.

Här kan du läsa vad andra unga skriver om att göra slut på ett schysst sätt.

Fler tips om du vill göra slut

Alla relationer och personer är olika, så ett sätt att göra slut passar inte alla. Fundera på hur det blir bäst för er. Här är några förslag som kanske funkar:

  • Tänk igenom vad du vill säga i förväg. Fundera över hur du vill säga det på ett bra sätt. Du kan till exempel tänka på hur du själv skulle vilja att någon gjorde slut med dig.
  • Var ärlig och berätta hur du känner och varför du vill göra slut. Då slipper personen höra det från någon annan, eller gå och fundera. Tänk samtidigt på att visa respekt, till exempel genom att inte såra i onödan. Prata om ifall ni ska ha kontakt med varandra eller inte efter att det är slut.
  • Det kan vara bra att träffa den du gör slut med men det går att göra slut på andra sätt, till exempel genom att ringa eller skriva till personen. Men att göra slut utan att ses kan vara svårt för den andra personen. Särskilt om ni har varit ihop länge och träffats mycket. Men det beror förstås på hur ni brukar ha kontakt och vad ni är vana vid.
  • Försök att välja en plats där ni kan vara ifred och se till att ha gott om tid. Det är svårt att veta hur lång tid det kommer att ta.
  • Tänk efter om ni behöver fixa vissa praktiska saker, till exempel om någon av er behöver flytta om ni bor ihop eller om ni behöver hämta saker hos varandra. Kanske behöver ni avboka sånt ni planerat ihop eller fixa något annat.

Om du tror att den du gör slut med kan bli våldsam

Tror du att personen du ska göra slut med kan bli hotfull, våldsam eller göra dig illa? Då ska du inte träffa den personen själv när du gör slut. Ta med dig någon annan person du litar på eller gör slut på telefon så ni inte behöver träffas. Ingen har rätt att hota dig eller göra dig illa, oavsett varför du gör slut eller hur sviken någon känner sig.

Berätta för någon om den du gör slut med hotar dig, blir våldsam eller behandlar dig illa på något annat sätt, till exempel på nätet. Du kan kontakta polisen eller en ungdomsmottagning

Du kan också få stöd på telefon, mejl eller chatt om du vill vara anonym. Det är bra att få råd hur du ska göra för att vara trygg och säker, både innan och efter du gör slut. Ring alltid 112 om du är i akut fara.

Mer på UMO

Artikel

Att bli dåligt behandlad i ett förhållande

De flesta tänker att de ska må bra och känna sig trygga när de är ihop med någon. Så borde det vara. Men det blir inte alltid så.

Svartsjuka

Innehåll om svartsjuka.

UMO-podden

Hur avslutar man ett våldsamt förhållande?

68. "Det började med att jag var bjuden på fest. Min pojkvän blev svartsjuk, höll fast mig och ville inte att jag skulle gå dit. Sen blev han mer och mer våldsam."

UMO-podden

Bedragen - ska jag göra slut?

20. "Det var inte logik som styrde mig då, det var känslorna. Jag ville inte att hela mitt liv skulle ändras för något jag inte var skyldig till. Så vi fortsatte att vara ihop ett tag till."

UMO-podden

Vi fortsätter ha sex fast vi gjort slut

15. "Jag kan inte ha sex efter att förhållandet har tagit slut. Jag kan inte fortsätta att ses och ha samlag. Jag vill bara inte det."

Till toppen av sidan