Att göra slut

Det kan finnas flera anledningar till att vilja göra slut. Oavsett varför du gör slut är det bra att göra det på ett så ärligt och schyst sätt som möjligt.

Två personer som sitter och pratar, allvarliga och ledsna. Illustration.

Du kan vilja göra slut av många olika anledningar. Det kan till exempel vara något av det här: 

 • Du är inte kär i personen.
 • Du vill inte vara tillsammans med någon.
 • Den du är ihop med har gjort något som inte känns bra.
 • Den du är ihop med behandlar dig inte på ett schyst sätt.

Ni kan också vara överens om att göra slut. Oavsett anledning så har du alltid rätt att göra slut precis när du vill. Du ska inte vara ihop med någon om det inte känns bra.

Kan kännas svårt

Ofta kan det kännas jobbigt och ledsamt att göra slut, även om du inte är kär längre. Du kanske känner dig rädd för att såra den du är tillsammans med. Du kan känna dig osäker och börja tvivla på om du gör rätt. Även om ni är överens kan det kännas sorgligt när ett förhållande tar slut.

Det kan också kännas enkelt och bra att göra slut. Det kanske är något som du eller ni båda har funderat på länge och då kan det kännas skönt när det är gjort.

Hur gör jag slut?

Det kan vara bra att inte ha bråttom när du planerar att göra slut. Den som du gör slut med kan behöva få en chans att ställa frågor och prata en stund. Det kan kännas bra för båda att träffas och prata, det kan göra att det känns lättare om ni behöver fortsätta ses, till exempel i skolan eller på jobbet.

Du kanske känner att du vill trösta den du gör slut med. Men tänk på att respektera den andres känslor och låta personen får bearbeta det som hänt på sitt eget sätt. Om du försöker trösta den du gjort slut med och hen inte vill så måste du acceptera det och låta personen vara ifred istället.

Tips om du vill göra slut 

 • Tänk igenom vad du vill säga i förväg. Fundera över hur du vill säga det på ett bra sätt. Du kan till exempel tänka på hur du själv skulle vilja att någon gjorde slut med dig.
 • Var ärlig och berätta hur du känner och varför du vill göra slut. Då slipper den du gör slut med höra det på omvägar från någon annan, eller gå och fundera. Tänk samtidigt på att visa respekt, till exempel genom att inte såra i onödan. Prata om hur ni ska ha kontakt med varandra efter att ni gjort slut.
 • Det kan vara bra att träffa den du gör slut med, men det går att göra slut på andra sätt också, till exempel via telefon eller nätet. Sms eller via nätet brukar inte vara något bra sätt att göra slut på. Särskilt inte om ni har varit ihop länge och träffats mycket. Men det beror förstås på hur ni brukar ha kontakt och vad ni är vana vid.
 • Försök välja en plats där ni kan vara ifred och se till att ha gott om tid. Det är svårt att veta hur lång tid det kommer att ta.
 • Tänk efter om ni behöver fixa vissa praktiska saker, som boende, eller om ni behöver hämta saker hos varandra, avboka sånt ni planerat ihop eller annat.
 • Ta med dig någon om du tror att den du vill göra slut med kan bli hotfull, våldsam eller göra dig illa. Du kan också göra slut via telefon eller nätet.
 • Berätta för någon om den du gör slut med hotar dig, blir våldsam eller behandlar dig illa på nätet. Du kan alltid söka hjälp till exempel hos polisen, eller på en ungdomsmottagning

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan