Panik - lämna sidan!
Kärlek

Olycklig kärlek

Ibland är det jobbigt eller smärtsamt att vara kär. Det kan kännas så utan att du vet varför, eller bero på att du till exempel är kär i någon som inte är kär tillbaka. Det brukar gå över, även om det inte alltid känns så.

En person som lutar huvudet mot handen och funderar. Illustration.
Kärlek och förälskelse är inte alltid härligt och underbart. Ibland gör det ont. Det har många varit med om.

Olycklig kärlek kan beskrivas på många olika sätt. Det märks till exempel i filmer, böcker musiktexter, bloggar och inlägg som handlar om det. Ibland kan du känna igen dig i någon annans beskrivning, ibland kan det kännas som att ingen förstår hur det är för just dig.

Kärlek kan göra ont

Det kan vara jobbigt att vara kär, även om den eller dem du är kär i känner samma sak för dig. Att vara kär kan kännas på många olika sätt.

Olycklig kärlek kan till exempel bero på att du inte kan vara tillsammans med den du är kär i. Kanske gillar hen en annan person, kanske har ni gjort slut eller kanske har du blivit kär i någon annan än den du är ihop med.  

Det kan göra ont att vara olyckligt kär. Du kan till exempel känna dig osäker, ledsen eller få svårt att sova eller äta. Det kan vara svårt att tänka på något annat än personen du är kär i.

Många har varit med om olycklig kärlek, och det är okej för alla att vara ledsna då. Det brukar kännas lättare efter ett tag, även om det är svårt att tro när du är som mest olycklig. Ibland kan det ta lång tid att komma över olycklig kärlek.

Ta hand om dig själv om du är olyckligt kär

Tänk efter hur du kan ta hand om dig själv när det är jobbigt. Du är den som känner dig själv bäst, men här är några tips:

  • Var snäll mot dig själv, gör sånt du vet att du mår bra av.
  • Tillåt dig själv att känna som du gör, till exempel att vara ledsen eller arg.
  • Skriv, rita eller måla hur du känner. Eller skapa på något annat sätt.
  • Hitta din egen olyckliga kärlekslåt och lyssna på den.
  • Se filmer om kärlek, läs om kärlek, till exempel dikter.
  • Prata med någon du litar på, till exempel en kompis eller någon annan. Det brukar vara skönt.
  • Gör saker som får dig att tänka på annat ibland, så du får pauser från jobbiga känslor och tankar.
  • Försök att umgås med kompisar, din familj eller andra i din närhet om du känner dig ensam eller övergiven. Det brukar vara skönt att få kärlek eller sällskap från andra personer än den du är olyckligt kär i.

Kontakta en ungdomsmottagning om du är väldigt ledsen eller mår dåligt på något annat sätt. Du kan också prata med skolsköterskan eller skolkuratorn om du går i skolan. Det finns även ställen du kan ringa till eller chatta med anonymt om du har det jobbigt.

När någon inte är kär i dig

Det är förstås jobbigt om personen du gillar inte är kär i dig. Du kan inte styra andras känslor och göra så att någon blir kär i dig. Att personen inte är kär i dig, betyder inte att det är fel på dig. Det bara är så ibland.

Kanske tänker du på personen nästan hela tiden, fast du egentligen inte vill. Ibland kan det hjälpa att undvika personen ett tag för att inte bli påmind hela tiden. Då kanske de jobbiga känslorna går över lite fortare.

Om det har tagit slut

Har någon gjort slut med dig fast du fortfarande är kär? Då är det vanligt att bli väldigt ledsen och sakna personen. Det kan vara sorgligt även om det var du som gjorde slut, till exempel för att den andra personen är ledsen eller för att du känner dig rädd för att bli ensam.

Det kan kännas som att du aldrig kommer att bli glad igen. Men de jobbigaste känslorna brukar gå över efter ett tag.

Om du är kär i någon som är ihop med någon annan

Är du kär i en person som är ihop med någon annan? Då kan du behöva fundera på hur du ska göra. Du kan prata med någon du litar på om du vill ha råd.

Är personen ihop med en kompis till dig? Vad tror du skulle hända med dig och din kompis om du berättade om dina känslor? Du kan göra ett försök om du tror att det är värt det, eller vänta och se om dina känslor går över. Den här situationen kan vara jobbig hur du än gör.

Om du är kär i någon annan än den du är ihop med

Är du ihop med någon men har blivit kär i en annan person? Du kanske inte vet exakt hur du känner eller hur du ska göra. Du kanske inte vill såra den du är tillsammans med fast du längtar efter någon annan.

Tror du att dina känslor för den andra personer kommer att gå över? Då kanske det löser sig av sig själv efter ett tag. Annars är det bäst att berätta för den du är ihop med. Tänk på hur du själv skulle vilja att hen gjorde mot dig, om det var hen som blev kär i någon annan. Det är ofta bra att vara ärlig.

Du måste själv känna efter hur du ska göra. Det ska kännas mer härligt än besvärligt att vara ihop. Relationen ska ge energi och glädje, inte ta energi och glädje.

Om ni har svårt att träffas

Ibland går det inte att träffas fast man är kära, till exempel för att man bor långt ifrån varandra. Det kan vara både härligt och göra ont att längta efter någon.

Ni kan hitta andra sätt att umgås om ni inte kan träffas IRL. Ni kan till exempel ha kontakt på video, chatt eller telefon. Att umgås så kan vara lika fint som att ses IRL.

Om någon säger att du inte får träffa den du gillar

Har någon annan bestämt att du inte får träffa den eller dem du är kär i? Till exempel en förälder eller annan vårdnadshavare.

Försök att prata med hen om det. Berätta vad du vill och be personen förklara hur hen tänker. Kanske kan ni förstå varandra fast ni tycker olika och hitta en lösning som funkar för er båda? Ett tips är att försöka lösa såna här saker när ni är lugna, inte när ni är upprörda eller bråkar.

Du har alltid rätt att vara kär i vem du vill, det kan ingen annan bestämma. Din vårdnadshavare kan stoppa dig från att träffa någon som kan vara skadlig för dig om du är under 18 år. Men annars är det du som bestämmer vem du är ihop med. Här kan du läsa mer om dina rättigheter hemma. Och här kan du se en film om hur du kan få hjälp av en ungdomsmottagning om du tänker att du måste hålla din kärlek hemlig.

Att bli kär igen

Det kan kännas läskigt att bli kär igen om du tidigare har blivit sviken eller sårad. Men alla personer och relationer är olika. Det kan bli på ett annat sätt med varje ny person du blir kär i. Nästa gång kanske det är någon du passar bättre ihop med och blir lyckligare med.

Mer på UMO

Kärlek

Innehåll om kärlek.

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Artikel

Rädd för att bli tvingad att gifta sig

Det är bara du som bestämmer om du ska gifta dig eller inte. Be om hjälp om du är orolig för att bli tvingad att gifta dig. Ring 112 om du behöver hjälp på en gång.

Egna berättelser

Kär i min bästa vän

Först när jag insåg att jag började få mer känslor för L så tyckte jag det var jobbigt. Jag har aldrig tänkt att bli kär i en tjej men vad ska jag göra?

Frågor & svar

Jag är kär i min lärare, vad ska jag göra?

Jag är inte helt säker men jag tror att han känner liknande för mig. Däremot är det stor åldersskillnad och det gör mig lite orolig. Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan