Olycklig kärlek

Ibland är det jobbigt eller smärtsamt att vara kär. Det kan kännas så utan att du vet varför, eller bero på att du till exempel är kär i någon som inte är kär tillbaka. Det brukar gå över, även om det inte alltid känns så.

En person som lutar huvudet mot handen och funderar. Illustration.

Kärlek och förälskelse är inte alltid härligt och underbart. Ibland gör det ont. Det har nog de flesta varit med om.

Väldigt många filmer, musiktexter och böcker handlar om olycklig kärlek. Det är ett ämne som många vill beskriva på sitt eget sätt.

Blandade känslor

Det kan vara jobbigt att vara kär, även om den eller dem du är kär i känner samma sak för dig. Att vara kär kan nämligen kännas på många olika sätt. Du kanske blir blyg, nervös eller fumlig. Du kan få svårt att äta eller sova. Du kan känna dig osäker eller ledsen.

Det är vanligt att få svårt att koncentrera sig på något annat eftersom man bara tänker på den eller dem man är kär i.

Om du tidigare har blivit sviken eller sårad av någon du var kär i, kan det kännas läskigt att bli kär igen. Men alla är olika. Det kan bli på ett annat sätt med varje ny person du blir kär i. Den här gången kanske det är någon du passar bättre ihop med.

När du vet att kärleken inte är besvarad

Det kan vara plågsamt att vara kär i någon eller några som inte känner samma sak. Kanske tänker du på personen nästan hela tiden, fast du egentligen inte vill. Det kan vara lika jobbigt med någon du känner som med någon du aldrig har träffat, som till exempel en kändis.

Om du har berättat för någon att du är kär och fått veta att hen inte känner likadant, kan det kännas jobbigt. Men du kan inte bestämma över dina känslor. De allra flesta blir glada och mår bra av att få bekräftelse och förstå att de är omtyckta.

Det är vanligt att känslorna ändras under tiden man är kär. När du har varit kär ett tag kanske det inte känns riktigt lika starkt. Även om du just nu inte tror att det kommer att kännas mindre.

Om du är kär i någon som är ihop med någon annan

Om du är kär i en person som är ihop med någon, kan du behöva fundera på hur du ska göra. Hur starka är dina känslor? Är personen ihop med en kompis till dig? I så fall, tänk på vad du tror skulle hända med er vänskap om du berättade om dina känslor. Gör ett försök och visa din kärlek om det känns värt det.

Den här situationen kan vara väldigt jobbig oavsett hur du väljer att göra. Du kanske tänker att den du är kär i borde göra slut med din kompis för att bli ihop med dig i stället, och känner dig taskig mot din kompis.

Om du är kär i någon annan än den du är ihop med

Om du är ihop med någon men blir kär i en annan person, kan du få blandade känslor. Det kan kännas komplicerat. Du kanske inte vet precis hur du känner eller hur du ska göra. Till exempel för att du inte vill såra den du är ihop med.

Du måste själv känna efter hur du ska göra. Det ska kännas mer härligt än besvärligt att vara ihop. Relationen ska ge energi, inte ta energi.

Tror du att dina känslor går över? Om inte, är det bäst att berätta för den du är ihop med. Tänk på hur du själv skulle vilja att hen gjorde mot dig, om det var hen som blev kär i någon annan. Det är ofta bra att vara ärlig.

Lärare får inte bli tillsammans med elever

Det kan vara komplicerat och jobbigt att vara kär i någon du inte kan bli ihop med, till exempel en lärare. Med den typ av ansvar som en lärare eller tränare har så får hen inte visa känslor eller bli ihop med dig. Du är i något som kallas beroendeställning, eftersom läraren eller tränaren är den som bestämmer i relationen, och som till exempel ger omdömen eller sätter betyg.

Efter ett tag brukar såna här känslor bli svagare, även om det kanske inte känns så just nu. Ibland kan det kännas härligt att fantisera om någon på avstånd.

Om det tar slut

Om ett förhållande tar slut och du fortfarande har starka känslor för personen, är det lätt att bli väldigt ledsen. Det kan vara sorgligt även om det var du som gjorde slut, till exempel för att den andra personen är ledsen eller om du känner dig rädd för att bli ensam.

Kärlek kan göra ont och det kan kännas som att du aldrig kommer att bli glad igen. Även om du inte tror det just då, så går de jobbiga känslorna över till slut.

Om du inte kan träffa den du är kär i

Om ni bor så långt ifrån varandra att ni inte kan ses, eller om ni inte får ses, får ni hitta något annat sätt. Ni kan till exempel prata med varandra i telefon eller på nätet. Att umgås så kan vara lika fint som att vara ihop eller träffas utanför nätet.

Det kan vara både härligt och plågsamt att längta efter någon.

Om någon annan, till exempel en förälder eller annan vårdnadshavare, bestämmer att du inte får träffa den eller de du är kär i, försök att prata med hen om det. Berätta vad du vill och be personen förklara hur hen tänker. Kan ni förstå varandras argument? Ett tips är att försöka lösa såna här saker när ni båda är lugna, inte när ni är upprörda eller bråkar.

Vad kan jag göra om jag är olyckligt kär?

Du är den som känner dig själv bäst. Tänk efter hur du kan ta hand om dig själv när det känns jobbigt. Här är några fler tips:

  • Var snäll mot dig själv, gör sånt du vet att du mår bra av.
  • Tillåt dig själv att känna som du gör, till exempel att vara ledsen eller arg.
  • Skriv, rita eller måla hur du känner. Eller skapa på något annat sätt.
  • Hitta din egen olyckliga kärlekslåt och lyssna på den.
  • Se filmer om kärlek, läs om kärlek, till exempel dikter.
  • Prata med en kompis eller någon annan. Det brukar vara skönt.

Efter ett tag brukar det alltid kännas bättre. Även om det inte känns så just nu.

Om du känner dig väldigt ledsen eller mår dåligt, kontakta en ungdomsmottagning. Om du går i skolan kan du prata med skolsköterskan eller skolkuratorn. Det finns också ställen du kan ringa till eller chatta med anonymt.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan