Panik - lämna sidan!
Måste jag vara på ett visst sätt som kille?

Hur pratar du med andra killar om jobbiga känslor?

Tänk dig att du precis har blivit dumpad och är jätteledsen. Du skulle gärna prata med någon. Då ringer din killkompis och föreslår att ni ska gå ut. ”Om du blir riktigt full glömmer du allt!” säger kompisen.

En person som sitter i en säng och ser ledsen ut. Illustration.

Vad gör du?

Enkätsvarsalternativ

Hur pratar du med dina killkompisar om känslor och jobbiga saker? Vad känns okej att prata med dem om?

Så här har andra svarat:

 • Hade gjort så att jag hittar på en ursäkt och SKRIKER PÅ HAN!
  /trans?🏳️‍⚧️E okej! Att va❤️// tjej😻
 • Jag försökte väll börja parata med några nyare vänner som jag har blivit väldigt nära kändes det som under de senaste månaderna. Efter jag va med om ett avslut med en tjej som var jättejobbigt för mig. Men det var så att man märkte väl att de försökte lite men samtidigt så var de inte så jättebrydda.

  Men när jag pratade med min kompis som jag har känt nästan hela livet men inte är så nära idag så var han mer aktiv även fast vi pratade på ps än mina kompisar som jag var med dagen efter det hände. Så det handlar inte alltid om att prata med dem som man har närmast utan dem eller den som bryr sig mest om en för med den kan man prata om allt.
  /Lukas
 • De flesta killar har varit med om liknande situationer och kan därmed relatera. Därmed kan killkompisar oftast relatera. Det handlar därmed om att få bort normen om att inte kunna prata ut om sina känslor. För att göra detta enklare kan det vara enklare att använda sig av metaforer eller bygga upp ett mer skämtsamt scenario för att sedan kunna skapa en mer seriös stämning.

  Det handlar mycket om att våga eftersom det kan vara jobbigt att prata om och bryta normen. Hursomhelst är det viktigt att våga för att få prata ut om de känslor man har. Har man killkompisar som inte lyssnar eller tycker de är fjantigt så ifrågasätt dem eller inse att de inte är kompisar värda att ha.
  /Dogg
 • Vi pratar inte om känslor eller jobbiga saker med varandra. T ex har jag varit med om när min gammelmorfar och gammelfarmor dog och jag har inte pratat om det med någon och de har heller inte frågat mig. Det kanske hade varit skönt att prata med någon.
  /Erik
 • Har inga killkompisar. Hänger lite grann med killarna i klassen då och då.
  /L 11
 • Jag pratar om vad som har hänt t.ex om jag är ledsen och behöver någon att prata med. Då kan jag prata med mina vänner eller min familj. Jag tycker att det känns okej att prata med dem om mina känslor och tankar om jag inte mår bra.
  /Anonym
 • Jag skulle gå och prata med min närmaste kompis. Folk jag inte känner lika bra skulle jag hålla det inne med. Det känns okej att prata om saker som de kan relatera till för då kan de kanske känna igen sig i det man pratar om.
  /14 år
 • Det känns skönt att prata med mina killkompisar för dom förstår mig så bra. Jag dumpade min kille igår och jag mår så fruktansvärt dåligt just nu, tårarna bara rinner. Han betedde sig illa mot mig och han är inte värd mig men jag saknar att ha någon bredvid mig just nu pga mitt mående. Jag saknar honom ändå jättemycket. Jag mår så otroligt dåligt!!
  /A
 • Jag uttrycker inte mina känslor när jag är med andra utan, trycker undan allt tills jag är ensam. Känns elakt att prata med någon om sina känslor när de ändå inte förstår. varför skulle de ens bry sig?
  /Kille 17 år
 • Pratar inte med killkompisar eller någon. Uppväxt med att killar inte ska prata eller gråta. Samma med mina kompisar.
  /Kille 20 år
 • Jag personligen brukar prata om känslor på nätet för då tycker jag dom är lättare och få ut.
  /14åringen
 • Tjejer är vana, de lär ju sig att prata om känslor.
 • Jag gillar inte att prata om sånt. Det har inte med könet att göra tror jag. Jag bara är så.
 • Jag skulle vilja sitta och gråta ut när nåt sånt här händer. 
 • Jag pratar med mamma.

Mer på UMO

Måste jag vara på ett visst sätt som kille?

Det finns många förväntningar på hur man ska vara, beroende på vilket kön man är. Det är som osynliga regler. Här kan du som kille läsa om några olika situationer och svara på vad du tror att du skulle göra om det hände dig.

Till toppen av sidan