Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Personer från hemlandet skvallrar och ställer jobbiga frågor

Jag är en tjej 15 år gammal som kommer från ett annat land. Jag bor i ett jätteliten stad där alla känner varandra. Det finns många här från landet jag kommer ifrån och jag tycker inte om dem. De går bara runt och babblar om alla andra, lägger sig i ens liv, och frågar privata frågor.

Om de ser mig med ett par tajta jeans så kan de komma fram och fråga "vet din mamma att du har så här tajta byxor?" Eller så kan de säga "aj du, du är 15 år gammal, varför lägger du tid på skolan och sånt när du till slut kommer att gifta dig och bli hemmafru?".

Jag blir jättearg och besviken, liksom vad har de med mitt liv å göra?  Mina föräldrar vet allt om mig, varför ska de komma å fråga om min mamma vet att jag har vissa plagg på mig? Snälla jag behöver hjälp hur kan jag undvika deras jobbiga frågor?
/15 år tjej

Svar: 

 • Hejsan, det enda du kan göra är att svara emot, helt enkelt säga till dem att sluta fråga dig det där då dessa frågor gör dig obekväm. Först och främst spelar ju inte dina handlingar någon roll för dem då det är ditt liv, så alltså gör de ju fel när de kommenterar. Sedan så spelar det heller ingen roll om du kommer från samma land som de, det ger dem inte rätt att påpeka saker de tycker du gör fel.

  Genom det du skrivit vet jag att det är många som går runt och lägger sig i ditt liv, vilket kan göra det jobbigt för dig att svara emot, men försök. Antingen kan du bara gå därifrån om du finner det så pass jobbigt, eller säga till dem att det inte angår dem. Om du fortfarande inte känner dig bekväm med detta kan du gå och prata med dina föräldrar om det här så att de också får reda på och förstår problemet.
  /!!!
 • Det här har tyvärr med ålderdomliga föreställningar om hur kvinnor bör vara att göra. De som frågar kanske är lika gamla som dig eller lite äldre. Men jag tror inte att någon som kom hit någorlunda ung och som rotat sig här skulle ställa sådana frågor när den personen inser vilket hi-tech modernt land Sverige är där kvinnor också har makt. För det är ingen självklarhet i vissa kulturer.

  Hade själv en lärare i gymnasiet som var muslim och det var många som inte gillade den läraren men läraren var trevlig mot mig för jag var trevlig mot läraren. Läraren lade sig aldrig i vad tjejer hade på sig, vad jag kunde märka, men skulle bli förvånad om han blev som förbytt när jag inte var i närheten eller om han betedde sig radikalt annorlunda mot sina egna.
  /Kakmonstret i skåpet
 • Först det själv klaraste av allt: Ingen har rätt till att säga dig, hur du ska vara! Alltså, om någon kommer fram till dig och säger något i still med din klädsel eller att skolan inte är viktig, för att du skulle bli hemmafru, så säg det inte angår dem. Därför att det verkar att hända flera gånger och du ( som det verkar redan) känner dig obekväm med detta, så säg till en person som stödjer dig som föräldrar, vänner och lärare, att du känner dig obekväm. De kommer säkert vilja hjälpa dig.

  Och den där saken om "varför lägger du tid på skolan och sånt när du till slut kommer att gifta dig och bli hemmafru" där tycker jag kan tolkas som diskriminering/kränkning/variant av hedersrelaterat förtryck, men detta är min åsikt.
  /Ian
 • Säg bara "du har inte nåt att göra med hur jag vill klä mig, tror du jag kan kommer till dig och säger hur du ska klä dig".
  /ÁÉ 12
 • Hej! Det är klart att ingen annan har rätt att kommentera din klädsel på det viset (det kan till och med räknas som sexuella trakasserier beroende på hur de gör det och vad de säger) och man ska få klä sig som man vill här i Sverige, utan att känna till ditt hemland kan jag dock anta att de har lite andra värderingar om hur en kvinna "ska" bete sig än Sverige. Det enda råd jag har just nu är dock att du inte måsta hänga med dem utan du får göra det tydligt att du inte vill ha något med dem att göra om du nu inte vill det.
  /Javert
 • Hej! Mitt råd är att du börjar att säga ifrån, som till exempel att något inte är sant eller att det är du som bestämmer själv vad du vill ha på dig och vad du vill i livet.
  /Tjej 16 år

Mer på UMO

Våld & kränkningar

Innehåll om våld och kränkningar.

Artikel

Vad är mobbning?

Det är mobbning när någon blir dåligt behandlad flera gånger av samma personer. Ibland är mobbningen brottslig. Den som blir mobbad har rätt att få hjälp att få stopp på mobbningen. Och den som mobbar kan få hjälp att sluta.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Innehåll om hedersrelaterat våld och förtryck.

Till toppen av sidan