UMO frågar: Hur känner man igen en bra vän?

Hur känner man igen en bra vän? Här kan du läsa vad andra personer har svarat på den frågan.

Två personer som sitter vid ett bord och skrattar tillsammans. Foto.
 • Någon som alltid står upp för en oavsett vilken situation du är i, någon som du verkligen kan lita på och klarar av bråk med dig, och sedan bli nästan ännu bättre vänner än innan. Du ska inte behöva be om stött när du mår dåligt. Hen ska automatiskt stötta dig om du mår dåligt.
  /En 13 årig tjej som heter A som söker vänner
 • Man ska kunna lita på den personen och ifall man gör något dumt eller fel så ska den kunna vilja reda ut saker och ting och inte bli arg direkt och aldrig vela prata med den igen
  /anonym
 • En vän är någon som får en att känna sig bra.
  /Alva
 • En bra vän är en som alltid finns där för en, som orkar stå ut med sina problem man än har, som du alltid kan prata om, som om du har mens typ så kan du bara sägs det till din kompis jag har mens och din kompis förstår dig och försöker hjälpa dig. Personen älskar dig alltid fastän vad du gjort för misstag. En vän är en som hör av sig till dig och svarar på dina sms.
  Hon går aldrig bakom din rygg och pratar ila om dig. Hon ställer alltid upp för dig utan att förvänta sig något tillbaka och håller det den har lovat. Den får dig alltid att le och skratta när hon mår dåligt och behöver muntras upp så tröstas den dig och får dig att den där svarta känslan att försvinna. Det är en bra vän allt det här!
  /Marie 14
 • Jag känner igen en bra vän genom att ha kul och oftast kännas trygg.
  /a
 • De litar på dig och stödjer dig.
  /Anonym
 • Att dom förstår en och finns alltid där för en. När man behöver en kompis att prata med så vet man att de är en riktig bra vän.
  /Linnea
 • En bra vän är sådan som beter sig som syskon; någon som alltid finns där. En riktig vän är någon som umgås med dig, även när man är ensam. Att vara en bra vän innebär att man alltid finns där. Man beter sig exakt som man vill bli behandlad.
  /Nour, 13 år
 • En vän är någon man kan lita på till 100% , som alltid står upp för en, talar sanning. En som alltid finns där om man mår dåligt. En som får dig skratta. En som ställer upp trots alla hinder. En som håller sina löften och bryr sig om dig.
  /Ledsna tjejen 13 år
 • Jag tror man känner det, jag är säker på att det känns i kroppen när man har en bra vän nära sig, en bra vän finns alltid där och kan ställa upp i vått och torrt, jag tycker att mina vänner visar att dom bryr sig när dom ställer sig på min sida i lägen eller bråk, eller när man mår dåligt.
  Mikaela, 15 år
 • Man ska känna var man har den andra personen och att man kan lita på den. Prata om nästan allt och känna att man ställer upp för varandra. En bra vän ska inte göra allt man vill. Han eller hon ska bidra med egna åsikter och säga vad den vill. Och det ska vara lätt att kompromissa. Man ska kunna bråka och sedan lätt bli vänner, och båda ska kunna erkänna att de haft fel i en diskussion till exempel. Och kunna förlåta.
  Amanda, 17 år
 • Man känner igen en bra vän i speciella situationer, som till exempel när man kanske är ensam på rasten och den goda vännen kommer till en så att man inte är ensam. När man är ledsen eller det har hänt något speciellt är den goda vännen alltid är där för en, ifall man behöver tröstas eller ha uppmärksamhet. 
  Dennis, 15 år
 • Svår fråga. Jag vet inte ens själv om jag är en bra vän. Alla har olika egenskaper som gör dom unika och speciella vänner på sitt sätt. Men en bra vän för mig skulle nog vara en person som gillar att göra saker som jag gillar att göra. Vi ska åtminstone dela samma musiksmak, filmsmak och spelsmak. Sen är en bra vän nog en person som accepterar mig för den jag är och jag behöver inte låtsas vara en annan person.
  David, 18 år
 • En bra vän känner man igen genom sättet han eller hon uppträder gentemot dig. Om han eller hon lyssnar när du pratar om allvarliga saker och inte avbryter och börjar prata om sig själv. Att han eller hon tröstar dig när du är ledsen. Att han eller hon respekterar dig även om ni har olika musikstilar, intressen eller åsikter.
  Jennifer, 15 år
 • Bra vänner är som mina vänner var efter att både min far och hund gick bort. Dom såg till att jag kom ut och fick prata av mig, istället för att ligga hemma och må dåligt. Dom såg till att jag fick kontakt med en psykolog, som kunde hjälpa mig med det som inte vännerna kunde hjälpa mig med.
  Nina, 21 år
 • Någon som finns där ofta och försöker hjälpa en även om du vill vara ifred. För ibland så behöver man stöd och hjälp även om man inte vill ha det. Ens vänner säger att dem alltid finns där för en och hjälper en även om man mår bra och är jättelycklig, bara för att man ska kunna vara säker på att om det en dag händer något så finns de ändå där. Och vänner är människor som finns kvar även om du inte har pratat med dem på länge.
  Jerry, 16 år
 • En vän är någon som kan få dig att skratta fast du egentligen bara vill dö. En vän är någon som ställer upp på dig utan att förvänta sig något tillbaka. Med en bra vän behöver man aldrig fundera på varför man är vänner. En riktigt bra vän kan man vara tyst med i timmar men ändå veta precis vad personen tänker på. En riktig vän är en person som ringer på dörren med yoghurt när du ligger sjuk, som hämtar dig med bilen när du behöver räddning, som ringer dig när hon är rädd på natten, som alltid älskar dig fastän du gjort ett misstag.
  Stina, 21 år
Till toppen av sidan