UMO frågar: Hur känner man igen en bra vän?

Hur känner man igen en bra vän? Här kan du läsa vad andra personer har svarat på den frågan, och svara själv om du vill.

Två personer som sitter vid ett bord och skrattar tillsammans. Foto.
 • Du känner dig verkligen trygg med att prata om vad som helst utan minsta tanke på att hen ska säga något eller döma en!
  /Demmedmånhaormar
 • En bra vän behöver inte alltid ställa upp för dig och den behöver inte alltid tycka som dig eller med dig. Det är inte det som är en kompis, om det är den relationen du vill ha ska du skaffa en hund. En vän säger vad den tycker och är ärlig mot dig även om den i slutändan stöttar dig. En vän ska du kunna ha roligt med, men också prata om jobbiga saker med. Om en vän beter sig annorlunda mot dig när andra ”coolare” är med och skämtar på din bekostnad är den en skitstövel.
  /Gräv ner mig
 • Någon alltid finns där för en, någon man alltid kan ringa. Någon som kan känna empati och någon man kan lita på.
  /anonym
 • Att man ska alltid stå upp för än och bryr sig i alla lägen, alltid är samma person inför andra och när man är själv med kompisen. är snäll och genuin kompis
  /Elin 
 • En riktig vän är någon som alltid ställer upp för dig i alla situationer samt att hen ska gilla dig för dig! Du ska känna dig säker och trygg med din vän och tycka om att spendera tid med den. Ni båda ska behandla varandra bra. Om du är osäker på din kompis så försök att känna av lite om du mår bra när du är med hen eller om du hellre skulle velat vara med andra.
  /Äkta vän
 • Om man är sig själv och du får en vän så är det en riktigt vän,men om det om man inte är sig själv och får vänner så är det inte sina riktiga.
  /Milla
 • En vän ska kunna förstå den andras personlighet och behov så som ens egna.
  /Tjejen som är osäker på sin bästis
 • En bra vän ska va snäll och trevlig mot alla andra och visa att man är en bra vän. Man ska ha kul til sammas i bland och va den man är, och man ska hälsa på en vän och säga hej. 
  /Jag är en bra vän men igen vet att jag är en bra vän och det måste visa att man mår bra av det
 • EN BRA VÄN FINNS DÄR FÖR DIG.
 • Den stöttar dig och backar dig i ett bråk.
  /Anonym
 • Någon som du kan vara dej själv med utan att skämmas. Någon som kan förstå dej utan att du berättar hur du känner. Du ska inte behöva vara rädd att personen ska välja någon annan framför dej, för vännen kommer alltid tillbaka!
  /Kompisen
 • En äkta vän är någon som alltid finns där för dig vad som än händer. En person som alltid vill att du ska må bra och känna dig trygg. Någon som du kan prata med om vad som helst och älskar dig för just den du är.
  /Anonym
 • En bra vän ska alltid finnas där för en vid alla lägen, även om du mår skit eller även om du är alldeles för taggad på något som den andra inte är lika taggad på eller om du är lite drygare än vanligt. Det ska inte spela roll ifall ni är riktigt bra vänner för att någon gång kommer den andra vännen vara likadan och man måste tänka på att ingen är perfekt. :)
  /:)
 • En bra vän ska alltid vara där för en, och försöka hjälpa. Jag har själv ingen bra vän, bara klasskamrater som jag aldrig träffar utanför skolan som inte bryr sig om mig.
  /Ensam
 • När personen står upp för dig och inte dissar dig för någon annan. Personen förstår dig och får dig att skratta men kan också vara seriös. Det är en äkta vän!
  /Wheein
 • Den ska aldrig kunna blir arg om ni planerat något och det blir av att hon eller han blir arg på dej personen måste kunna ta ett nej ibland och respektera det.
  /Gyhdv
 • En bra vän är när en person står bakom dig för varje steg du tar. När en kompis får dig att skratta även när du tror att du aldrig kommer att skratta igen, när en person inte låter dig göra dumma saker ensam, den som alltid finns där för dig oavsett vad, den som du verkligen kan lita på.

  Det är en blick till varandra som avslöjar att ni tänker på samma sak och utbrister i skratt! En bra vän är som en stjärna, vi ser dem inte alltid men vi vet att de alltid finns där. En bra vän är alltid den som hjälper dig upp när du fallit ner och aldrig tror att du kommer upp igen.

  P:S var försiktiga för det finns alltid snakes som försöker förstöra. Ni som gillar att gå på zoo behöver inte slösa pengar på det, bara kom till vår skola så får ni se snakes. A god friend is like a good bro, hard to find, very comfortable, supportive, and always close to heart Friends: Fight for you, Respect you. Include you. Encourage you. Need you. Deserve you. Stand by you!
  // Anonym
 • Den ska aldrig få dig att må dåligt. Den ska vara förstående och lyssna på dig när du pratar. Den kan lägga undan mobilen för att faktiskt prata med dig.
  /en ensam själ
 • En som ställer upp och inte snackar skit bakom ryggen. Hen ska kunna respektera dig för den du är, hur du ser ut osv. Ska inte spela cool för andra kompisar genom att dissa/va taskig mot dig för stunden. Du ska kunna lita på din BV, och hen ska vara snäll mot dig och inte trycka ner dig på något sätt.
  //Anonym åsna:)
 • En bra vän delar med sig och och är snäll och man ska kunna prata med en vän och man ska kunna säga hemlisar till varan
  /H
 • En bra vän är en person som finns där när du är ledsen, men också när du har det som roligast. Kompisen accepterar dig precis som du är och lämnar dig aldrig bakom. En bra kompis är den som du skulle kunna ha konversationer i flera timmar med, men då det känns bara som tjugo minuter. Ni delar många intressen och känslan som sprider sig i kroppen när du ser personen är alltid lika pirrig och bra. För att du vet att ni kommer ha roligt tillsammans.
  /MT
 • En bra vän stöttar dig genom vått och torrt, gillar att finnas där och uppskattar att se på när det går bra för dig, istället för att bli avundsjuk. märker du av avundsjuka på det viset kan du spara dig din tid och kasta den människan. En ärlig, genuin vän där ni vet vart ni har varandra är ett gott exempel på bra vänskaps relation enligt mig.
  /erfaren av fejk vänner
 • En bra vän bryr sig om dig och vill ha de bästa för dig. En bra vän ska kunna respektera dina val även om den inte håller med helt, men framför allt någon du kan vara dig själv med. Själv har jag inte ingen ''bra vän'' men ingen vet vad framtiden håller.
  /En blyg 16-åring
 • Man kan lita på varandra, vara öppen om det mesta, ska kunna förstå varandra, ge varandra space, Backa varandra i alla lägen, ska kunna kramas utan att det blir stelt, ska kunna prata om helt relevanta saker i timmar, ska finnas för en när det är som jobbigast i livet och behöver det som mest
  /En äkta vän
 • Man ska kunna lita på hen, kunna berätta allt för hen, ha roligt med hen, ha samma intressen som hen, skratta med hen, hjälpa varan, skydda varan från saker Tillexempel: om nån är dum mot en så ska man säga sluta o.s.v Jag har många bra vänner.......men bara en bästis
  //B enn 13 årig tjej
 • Man ska kunna vara sig själv och lita på personen. Man ska kunna berätta för sin kompis och hen ska hålla det hämligt och inte berätta det för nån
  /Enordblom
 • Jag tycker att en bra vän ställer upp för dig. Är snäll, rolig, omtänksam det spelar ingen roll om kompisen är tex rädd för främlingar eller har någonting på sin kropp som gör den annorlunda. Bara den ärlig och berätta vad den känner, snackar inte skit bakom någons rygg och visar sina känslor. Den som accepterar dig som den du är. Den som tror på dig, och är med när det är svårt. Det är en bra vän för mig:)
  /Azzyland#14
 • Jag tycker en bra vän är någon som man kan lita på och inte snackar skit backom din rygg och är ärlig och rolig eller pratar skit om någon annan❤️ Och det gör mina kompisar
  /Tjej
 • Att vännen är snäll, rolig, seriös, ärlig, m.m. Man ska helt enkelt kunna lita på den personen! Och personen ska såklart inte vara dum och taskig, osv. Jag älskar min bästa kompis för att hon alltid ställer upp för mig när det behövs, hon är snäll, aldrig dum, seriös, ärlig, hon berättar alla hemligheter som hon har för mig, hon är BÄST i klassen på alla ämnen, m.m.
  Jag älskar henne för den hon är, och hon blir aldrig sur på mig om jag berättar någonting dumt jag har gjort, utan hon klappar mig axeln och säger: men vad glad jag är att du har gått vidare i livet! Som sagt jag älskar henne!
  Och när jag hade kroppskomplex, blev mobbad, hade anorexi, låg på psyket, så har hon alltid varit en bra vän för mig! Jag måste passa på att hylla dig också, såklart! Min bästa vän, som alltid har varit på min sida, varit emot mobbarna, du är bäst!
  Jag har nu fått äran att säga att du är min bästa vän, min BFF, min BVFE, min förebild, min idol, jag kan inte ens beskriva dig, du är bättre än bäst! Tack för att du finns, G! Massa kramar från F och min storasyster J!
  /FK, 16 år, Stockholm, !!!!!
 • Någon som du kan lita på vad som än händer.
  /TA

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan