Panik - lämna sidan!

UMO frågar: Hur känner man igen en bra vän?

Hur känner man igen en bra vän? Skriv ditt svar och läs vad andra personer har svarat på den frågan.

Andras svar:

 • Att personen är snäll och finns där för dig om du mår dåligt och är alltid på din sida och trösta dig och rolig har bra humor och aldrig lämna dig och vill ha kul det är så man känner igen en bra vän
  /Frodo
 • I recognize a good friend by their act, for example, a friend who cars about you and be there for you at any time , i believe that's a good friend. A friend who will always defend you when you are not there is a friend too. A friend who will know what is your feelings's that is also a good friend. A friend who can help you in different situations such when you need something in case of emergency so i literally believe that, is also a good friend. A friend who loves you no matter why you look or how rich or poor you are, is a good friend too.
  /Prudent
 • En person som är omtänksam och gillar en för den man är. Kompisen försöker inte bestämma över en utan man får bestämma själv. Och att man kan skratta tillsammans. Det är viktigt för mig.
  /Anonym
 • En bra vän finns där för dig när du behöver den och att bråka lite ibland gör inget, det förstärker eran vänskap!
  /:)
 • man känner en vän bra genom att hen är snäll, respekterar dig, lyssnar på dig, är där för dig när det är som jobbigast.
  /Tjenre
 • En bra vän kan respektera dig, lyssna på dig och är inte jobbig mot dig. Du kan också känna dig bekväm med hen, och hen försöker inte vara taskig för att det är kul.
  /Halvintrovert med erfarenhet
 • Man ska kunna ha tillit till hen och hen ska lyssna på en utan att få allt att handla om sig själv.
  /Raiong
 • Man känner sig trygg, glad och har roligt med den personen. Om personen är taskig mot dig eller sparkar på dig är det nog inte en bra vän.
  /Maya
 • Att man kan lita på hen, hen bryr sig om dig o hjälper dig när du inte mår bra
  /Filippa
 • Att kompisen är ärlig och snäll. En riktig vän kan vara lite sus, men då är ni nära, så ta det som en komplimang :)
  /jag gillar kompis
 • Den typ är snäll och visar att den bryr sig. En bra sak som en vän måste ha (enligt min åsikt) är att den ska vilja vara med en för om man märker att den försöker dra sig undan kanske den inte vill vara med en och då blir det inte roligt för någon.
  /En glad person som gillar att skriva på UMO.se
 • Någon som du känner tillit till. Som du kan vara dig själv med och inte behöver låtsas vara någon som du inte är. Någon som bryr sig om dig. Oavsätt kille, tjej, person med snopp, person med snippa, gay, flata, trans, queer och lesbisk. Du ska kunna vara ärlig och inte vara nervös att berätta saker. Du ska veta att hen respekterar dig som du är och du ska kunna säga och visa alla dina känslor. Som lycka, ilska, kåthet, nervositet och ledsen.
  /Hamadi
 • en bra vän är någon som ställer upp för dig om du vill något, som är ärlig mot dig, kramar dig när du möst behöver det, den som tar dig som den du är, någon som är rädd om dig och någon som inte dömmer.
  /Oscar
 • En bra kompis lyssna på dig
  /Najma
 • Den vill inte att du ska må dåligt och försöker inte få dig att må dåligt.
  /maja
 • En person som lyssnar på dig när du känner dig nere och som du kan lita på. Någon som, även om ni är väldigt olika på så många sätt tror på dig när inte andra gör det. En person som stöttar dig och som du även stöttar tillbaka. Man ska också känna sig bekväm med sin kompis.
  /SuperdodelJN
 • de är sig själva i din närhet och är lika dum i huvudet som dig själv, och tillsammans så är ni alltså dubbelt så korkade. om omvärlden tror att ni dejtar alternativt är gay så är det en rimlig vän. håll hårt
  /Jag Tror På Kärleken
 • Det jag tror att många glömmer bort är att livet inte alltid är tipp topp. Man glömmer att en vänskap inte bara består av skratt och roliga minnen, ofta är det de dåliga minnena som får en att komma nära en person. En bra vän lyssnar med samma intresse när du har skvaller att berätta som när du berättar att du mår dåligt (ibland kan det även vara vännen som får dig att må dåligt).

  Men det som skiljer en vän från en riktigt bra vän är den person som lyssnar aktiv och får dig att känna dig sedd och hörd. Det bästa sättet att skilja en bra vän från en vän är t.ex om din vän drar ett skämt med dig som var roligt för en vecka sen men nu inte tycker är roligt och du säger det till din vän, då kommer en vän höra det efter andra eller tredje gången men en bra vän hör det första gången och slutar direkt, ibland behöver du inte ens säga till utan vännen kan läsa av ditt kropp språk.

  Men glöm aldrig att en vänskap är 50/50, det behöver inte vara det exakt hela tiden dock, ibland kan den vara 75/25 och det är okej i stunder, men när allt kommer till kritan ska den vara 50/50.
  /lite erfarenheter har man ju
 • Någon som behandlar dig bra
  /anonym
 • Du kan prata med personen om vad som helst, den finns alltid där för dig när du behöver något.
  /Julia
 • En bra vän är pålitlig och trygg att vara med. Gillar dig som du är. Snäll, uppiggande, rolig, trevlig och rättvis är några bra egenskaper som en bra vän kan ha. Hen måste kunna lyssna och hjälpa dig, samt stödja dig i svåra stunder. Ni måste lita på varandra och inte sprida hemligheter som den andra sagt i förtroende till dig.
  /Anonym flicka
 • När man klickar med någon och man gillar en person utan att vara kärlek.
  /Idasssguysdfgdhs
 • Du kan berätta allt till den personen och att den person berättar allt till dig

 • Man vet att någon är en bra vän om man får vara med andra och vännen inte blir svartsjuk. Man vet också om vännen i fråga inte alltid är på en och vill vara med en konstant. Ett tecken på en toxic relation kan vara att vännen lätt blir svartsjuk, vill veta vad man gör 24/7, och tvingar dig till att göra saker du inte vill: t.ex att fråga chans på någon random person, att tvinga hänga och att vännen inte tar det bra om något bra har hänt dig, t.ex om du vunnit pengar och vännen blir avundsjuk, eller om du fått en ny vän att vännen blir svartsjuk.
  /En som varit med och är med om en toxic relation till en vän
 • En bra vän är någon som är snäll, rolig och lojal. Hjälper dig när du ledsen. Sprider inte dina hemligheter. Den lyssnar på och dömer inte dig.
 • En bra vän lyssnar på det du har att säga utan att döma dig för det, och gör dig till en bättre person. Hen stöttar dig när du behöver hjälp och är någon du kan lita på. Hen får dig inte att må dåligt eller känna dig dum.
  /steely-eyed missile
 • Man kan alltid lita på en bra vän och en bra vän ska behandla en riktigt bra.
  /14
 • Att hen är snäll och är där för en när man behöver hen. Man är med personen ofta.
  /Elvira
 • man ska vara snäll
 • När man e bra tbx
 • studying together and she help me in evrything
  /so
 • Vänner ska respektera dina åsikter, jag har en kompis som får mig att låta dum om jag tycker något som den inte håller med om. Man måste inte hålla med men det gör mig väldigt ledsen att den här personen får mig att låta dum :( 

  Vänner ska ha många egenskaper och alla behöver inte se likadana ut men det här är det jag vet utifrån min kompisrelationen med min vän. :/
  /Tjej på 13 år, L

Mer på UMO

ArtikelHur pratar du med andra killar om jobbiga känslor?

Tänk dig att du precis har blivit dumpad och är jätteledsen. Du skulle gärna prata med någon. Då ringer din killkompis och föreslår att ni ska gå ut. ”Om du blir riktigt full glömmer du allt!” säger kompisen.

Egna berättelserEn ny bästa vän som jag litar på

För tre månader sedan träffade jag min nuvarande bästa vän. Det var under en av de sämre perioderna i mitt liv. Han gav mig hoppet tillbaka när jag trodde att jag hade förlorat allt.

ArtikelSjälvkänsla

Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Stark självkänsla är när du vet att du är värdefull precis som du är. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig mycket vad andra tycker, eller att du ställer för höga krav på dig själv.

ArtikelAtt vara blyg

De flesta personer känner sig blyga ibland. Men en del är så blyga att det känns som ett problem. Det finns saker du kan göra om du vill bli mindre blyg. Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg.

Till toppen av sidan