Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag är rädd för att mina farföräldrar ska dö

Hej, jag har ständig ångest över att familjemedlemmar skall dö, då menar jag inte mamma eller pappa, utan snarare alla mina farföräldrar. Jag står dem alla väldigt nära, men alla är gamla så dom kan gå bort när som helst. Tänker på detta dagligen och vet ej vad jag skall göra den dagen detta blir till verklighet. Tacksam för svar om någon har haft/har samma problem
/ :(

Svar

 • Prata med dina föräldrar om det och om du vill kanske du kan prata med en kurator eller psykolog
  /Anonym
 • Jag har nästan samma problem, det finns inget man kan göra. Bara vara glad för varje dag de finns.
  /Jag
 • Jag förstår dig, jag mår också jättedåligt över det. Det jag tycker att man ska göra är att vända sig till en ungdomsmottagning. Annars kan man ringa till bris och så. Jag brukar också träffa dom jag är rädd ska dö väldigt ofta för att intyga mig själv att dom mår bra❤️
  /07
 • Hahha, jag är helt tvärtom. Jag har en skit dålig relation till min familj och visst att jag skulle bli väldigt ledsen men inte ledsen ledsen. Jag tror det bästa är om du tänker på stunden du har nu med din familj innan tiden rinner ut. Försök att berätta för dina föräldrar kanske dem kan hjälpa dig att förstå. Hoppas att allt ordnar sig.
  /Havsområdet
 • Hej! Jag förstår vad du menar, då jag är i en liknande situation. Försök att vända den tanken till något positiv istället! Försök spendera så mycket tid du kan och ha ofta kontakt med de, så att du inte känner onödig ånger den dagen dem går bort. Försök också se döden som något bra. En chans för människan att vila i stillhet och att deras andar är med dig, ändå om du inte alltid känner av det. Men det viktigaste, spendera tid tillsammans och ha kul! Man måste ta vara på varje levande minut!
  /Tipsaren
 • Prata med någon. Du kan prata med dem, dina föräldrar, eller någon professionell på skola eller ungdomsmottagning. Eller vänner eller andra om du känner att du har sådan relation med dem
  /M
 • Hej Jag tycker du borde istället för att tänk på deras död, att tänka på deras liv. Tänk vad du har upplevt med dem, vad ni pratat och så vidare fokusera inte så mycket om att det ska dö å, därför det kommer det att göra i alla fal. Men koncentrera dej på har du har nu. Det finns ET mycket bra ord språk som säger. "Vad som var igår är historia, det så sker imorgon bara ryckten. Men nu är nu och att få uppleva och njuta av den är en gåva." 
  /Ian
 • Häng med de så mycket som möjligt. Oroa dig inte för att de ska gå bort och vad som händer, ha kul med de nu.
  /Person
 • Istället för att tänka negativtf, försök spendera mer tid med de och skapa glada minnen. Istället för att tänka att de ska dö, lev med de när de fortfarande finns och andas. Om du gör det kommer det att kännas bättre och även när de dör så kan du fortfarande ha fina minnen och komma ihåg att de finns för dig alltid i ditt hjärta och minnen.
  /L bibish
 • Hej!! Jag är en tjej som har haft samma problem bara att jag har tänkt att jag ska dö eller mina farföräldrar eller mina föräldrar. Men nu har jag slutat med det. Jag brukade tänka på kvällen när jag skulle sova. Ett tips är att du kan tänka att du har en låda och stoppar in dom jobbiga tankarna i den. Sen lägger du lådan under sägen. Det hjälpte mig. Bara så du vet är du inte själv om det. Jag har en kompis som också tänker på det.
  /E❤️
 • Hej! Jag känner igen mig i dina tankar. Jag är ganska dålig på det själv, men jag har försökt sätta mig in i situationen om vad jag skulle ångra att jag inte gjort eller sagt, om jag fick höra att någon gått bort. Vad skulle jag önskat att jag hunnit säga? Vad skulle jag ångra att jag inte hunnit göra? Jag har jättebra relation med mina morföräldrar och min farmor (farfar har gått bort), men jag har kan inte tänka att jag någon gång uttryck vad jag tycker om dem. Jag vill att de ska få höra hur snälla, omtänksamma och älskade de är innan det är försent. Det ska jag se till!
  /TPWK
 • Prata med dina föräldrar om det och om du vill kanske du kan prata med en kurator eller psykolog.
  /Anonym
 • Det absolut viktigaste är att du spenderar så mycket tid du kan med dem. Du kommer ångra att du inte gjorde saker när möjligheten att göra dem är borta. Ta vara på varje dag och tillfälle med dem. Jag vet att det är svårt, men försök att inte tänka på det när du är med dem. Var tacksam för att du kan umgås med dem i stunden.
  /En Människa

Mer på UMO

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Artikel

Sorg

Du kan känna sorg när du förlorar någon eller något som betyder mycket för dig. Sorg gör ont men du kan få hjälp att hantera den.

Till toppen av sidan