Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Har jag panikångest?

Fråga

Jag har länge känt mig väldigt nere och blir lätt arg och ledsen. Då och då känns det som om min kropp sväller upp och som att jag inte får luft. Jag inbillar mig att jag inte kan andas. Är det är panikångest? Vad ska jag göra?

Svar

Det du beskriver kan vara panikångest. Det finns olika sorters ångest. Ångest som kommer plötsligt och som känns tydligt i kroppen brukar kallas panikångest.

När du har en panikattack reagerar kroppen med en snabb puls och hjärtat slår snabbt och hårt. Det kan kännas obehagligt och du kan bli yr och tro att du ska svimma eller att du ska dö. Men det gör du inte. Att ha ångest är inte farligt och de allra flesta har ångest någon gång i livet.

En panikattack kan komma när du känner dig stressad eller är orolig. Men den kan också komma när du inte är beredd på det. Till exempel när du slappnar av eller håller på att somna. Kroppens reaktion kommer då utan varning och det blir en obehaglig upplevelse som kan kännas svår att kontrollera. 

En panikattack brukar gå över av sig själv efter en stund, men det finns saker du kan göra själv för att bli lugnare. 

Nästa gång du känner så här kan du försöka hitta en lugn plats eller en stol att sitta på. Försök att andas långsamt och långt ner i magen. Lägg ena handen på magen, ta ett djupt andetag och känn hur magen fylls med luft som om du blåser upp en ballong i magen. Låt sedan luften sakta komma ut igen.

Andra saker som kan vara hjälpsamma mot ångest är att göra avslappningsövningar, röra på sig regelbundet, att vila och få tillräckligt med sömn. Att göra mer av saker som känns bra och roliga kan också hjälpa.

Det är viktigt att du söker hjälp om det här påverkar dig på ett sätt som blir dåligt för dig i din vardag. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Där finns kurator eller psykolog som är vana att prata om sånt som är jobbigt i livet, och de kan hjälpa dig att hantera panikattacker.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Panikångest

Panikångest kan kännas skrämmande men det är vanligt och inte farligt.

Artikel

Vad tycker du hjälper mot ångest?

Ge andra tips på hur du hanterar ångest. Eller läs hur andra gör för att själv få stöd.

Till toppen av sidan