Fråga

Har jag panikångest?

Fråga

Jag har länge känt mig väldigt nere och blir lätt arg och ledsen. Då och då känns det som om min kropp sväller upp och som att jag inte får luft. Jag inbillar mig att jag inte kan andas. Är det är panikångest? Vad ska jag göra?

Svar

Det du beskriver kan vara panikångest. När man har en panikattack reagerar kroppen med en snabb puls och hjärtat slår snabbt och hårt. Det är då lätt att bli rädd för att svimma eller tro att man ska dö, men det gör man inte.

Panikattacken börjar ofta då man känner sig stressad och orolig. Det är inte alltid man vet varför man blir orolig och stressad. Kroppens reaktion kommer då utan varning och det blir en obehaglig upplevelse som kan vara svår att kontrollera.

Det kan vara bra att veta att panikångesten alltid kommer att försvinna efter ett tag. Nästa gång du känner att pulsen börjar slå, hitta en lugn plats eller en stol att sitta på. Försök att tänka på att andas långsamt och långt ner i magen.

Lägg ena handen på magen, ta ett djupt andetag och känn hur magen fylls med luft som om du blåser upp en ballong i magen. Låt sedan luften sakta komma ut igen.

Det är viktigt att du söker hjälp, till exempel på en ungdomsmottagning. Där finns kurator eller psykolog som är vana vid att prata om sånt som är jobbigt i livet och de kan hjälpa till med hur man kan hantera panikattacker.

Med vänliga hälsningar

Lisa Jobson, kurator

Till toppen av sidan