Panik - lämna sidan!
Fråga

Har jag panikångest?

Fråga

Jag har länge känt mig väldigt nere och blir lätt arg och ledsen. Då och då känns det som om min kropp sväller upp och som att jag inte får luft. Jag inbillar mig att jag inte kan andas. Är det är panikångest? Vad ska jag göra?

Svar

Det du beskriver kan vara panikångest. Det finns olika sorters ångest. Ångest som kommer plötsligt och som känns tydligt i kroppen brukar kallas panikångest.

När du har en panikattack reagerar kroppen med en snabb puls och hjärtat slår snabbt och hårt. Det kan kännas obehagligt och du kan bli yr och tro att du ska svimma eller att du ska dö. Men det gör du inte. Att ha ångest är inte farligt och de allra flesta har ångest någon gång i livet.

Panikattacken börjar ofta då du känner dig stressad och orolig. Det är inte alltid du vet varför du blir orolig och stressad. Kroppens reaktion kommer då utan varning och det blir en obehaglig upplevelse som kan kännas svår att kontrollera.

Panikångesten brukar alltid försvinna efter ett tag. Nästa gång du känner att pulsen börjar slå, hitta en lugn plats eller en stol att sitta på. Försök att tänka på att andas långsamt och långt ner i magen.

Lägg ena handen på magen, ta ett djupt andetag och känn hur magen fylls med luft som om du blåser upp en ballong i magen. Låt sedan luften sakta komma ut igen.

Andra saker som kan vara hjälpsamma mot ångest är att göra avslappningsövningar, röra på dig regelbundet, att vila och få tillräckligt med sömn. Att göra mer av saker som känns bra och roliga kan också hjälpa.

Det är viktigt att du söker hjälp om ångesten eller din nedstämdhet påverkar dig på ett sätt som blir dåligt för dig i din vardag. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Där finns kurator eller psykolog som är vana vid att prata om sånt som är jobbigt i livet, och de kan hjälpa till med hur du kan hantera panikattacker.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

ArtikelPanikångest

Ångest som kommer plötsligt kan vara panikångest. Det kan kännas skrämmande men är inte farligt. Du kan lära dig att hantera panikångest så det inte påverkar ditt liv så mycket. Det finns också bra hjälp att få.

ArtikelUMO frågar: Vad tycker du hjälper mot ångest?

Vad som hjälper mot ångest kan vara olika för olika personer. Här kan du tipsa andra om vad som brukar funka för dig. Du kan också läsa andras tips, eller se en film med andras tips.

Till toppen av sidan