Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Har jag haft ett missfall?

Fråga

Jag har haft oskyddat sex och gjorde ett graviditetstest som visade positivt. Efter en vecka fick jag jätteont i magen, började blöda och fortsatte att blöda i två veckor. I blodet kom det som små röda geléklumpar. Jag vågar inte gå till en ungdomsmottagning. Vad är detta? Är jag fortfarande gravid? Är detta missfall?

Svar

Eftersom graviditetstestet du gjorde var positivt, så betyder det att du är eller var gravid. Blödningar med klumpar i, som du fick, kan betyda att du fick ett missfall, men det är inte säkert. Ibland kan man blöda i början av graviditeten utan att det beror på ett missfall.

Du skriver att du inte vågar gå till en ungdomsmottagning, men de som jobbar där har stor erfarenhet och kunskap om det du varit med om. Därför tycker jag ändå att du ska försöka samla mod och gå dit. De flesta ungdomsmottagningar kan du besöka online. Du kan börja med att boka en tid där du träffar barnmorskan på webben, ett så kallat online-besök. Det kan ibland kännas lättare än att gå till en fysisk mottagning.

På ungdomsmottagningen kan du få hjälp att ta reda på om du fortfarande är gravid. Om du skulle vara gravid kan du få hjälp oavsett om du vill fortsätta eller avsluta graviditeten. Du kan även få hjälp att att testa dig för könssjukdomar.

Du kan lita på de som jobbar på ungdomsmottagningen. De finns där för att hjälpa till vid precis den här typen av frågor. Alla som jobbar på ungdomsmottagning har tystnadsplikt, det betyder att de inte får tala om att du varit där eller vad du fått hjälp med.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Aktuella artiklar

Svara varandra

Någon mer som varit ung och gravid?

Finns det någon mer som blivit gravid som ung och haft föräldrar som är emot det?

Svara varandra

Killen vill inte använda kondom, hjälp!

Min kille vill ha sex och jag e okej med det och så. Men han gilla att spruta sperma i mig och jag vill inte bli gravid.

Frågor och svar

Finns det risker med att få barn med sin kusin?

Kan barnet få något fel? Och är det lagligt att gifta sig med sin kusin?

Egna berättelser

Det har gått fyra dagar och jag ångrar aborten

När de väl var min tur att berätta för min familj var jag så rädd att deras åsikt skulle påverka mig. Jag var så otroligt nervös men jag berättade och dom reagerade starkt.

Egna berättelser

Aborten, mitt livs bästa beslut

På ungdomsmottagningen mötte jag en dam. Hon gav mig en plastkopp och sa att den skulle jag kissa i. Vilket jag gjorde. Hon la ner en liten sticka i koppen och sen väntade vi. Ett streck dök upp, Ett till streck dök upp. Jag var gravid. Jag ringde min pojkvän och han sa "Oj då. Vi gör väl abort?". Ja sa jag då.

Egna berättelser

Aborten gav mig inte ångest eller skuldkänslor

Jag ville inte vara gravid, ville inte bli mamma då, kunde inte utsätta min kille för att bli pappa.

Egna berättelser

Det var rätt beslut att göra abort

Jag och min dåvarande sambo hade mer eller mindre bestämt oss för att bli föräldrar. Men nånstans där började jag tveka mer och mer, ville jag verkligen detta? Började tänka på alla praktiska saker runtikring. Och min magkänsla skrek bara nej.

Egna berättelser

Aborten var det svåraste val jag gjort

Jag blev gravid med min kille när jag var 15 år gammal. Vi var på skidsemester och vi skulle vara där i 5 dagar. Dumma som vi är glömde vi båda kondomer och jag gick då inte på något preventivmedel.

UMO-podden

Reportage: "Hon sa att hon var gravid"

43. "Jag visste inte hur jag skulle reagera eller tänka. Det här var inget jag var beredd på överhuvudtaget".

Frågor och svar

Går det att bli gravid under mensen?

Jag hade oskyddat samlag precis i slutet av min mens. Visst är det liten risk att bli gravid under mensen?

Till toppen av sidan