Panik - lämna sidan!
Fråga

Har jag haft ett missfall?

Fråga

Jag har haft oskyddat sex och gjorde ett graviditetstest som visade positivt. Efter en vecka fick jag jätteont i magen, började blöda och fortsatte att blöda i två veckor. I blodet kom det som små röda geléklumpar. Jag vågar inte gå till en ungdomsmottagning. Vad är detta? Är jag fortfarande gravid? Är detta missfall?

Svar

Eftersom graviditetstestet du gjorde var positivt, så betyder det att du är eller var gravid. Blödningar med klumpar i, som du fick, kan betyda att du fick ett missfall, men det är inte säkert. Ibland kan man blöda i början av graviditeten utan att det beror på ett missfall.

Även om du fått ett missfall så kan ett graviditetstest visa positivt några veckor efteråt. Därför är det inte så stor hjälp att göra ett nytt graviditetstest just nu.

Du skriver att du inte vågar gå till en ungdomsmottagning, men de som jobbar där har stor erfarenhet och kunskap om det du varit med om. Därför tycker jag ändå att du ska samla mod och kraft och gå till dit.

På ungdomsmottagningen kan du få hjälp att ta reda på om fortfarande är gravid. Om du skulle vara gravid kan du få hjälp oavsett om du vill fortsätta eller avsluta graviditeten.

Du kan lita på de som jobbar på ungdomsmottagningen. De finns där för att hjälpa till vid precis den här typen av frågor. Alla som jobbar på ungdomsmottagning har tystnadsplikt, det betyder att de inte får tala om att du varit där eller vad du fått hjälp med.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Till toppen av sidan