Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska jag få mina föräldrar att sluta misshandla mig?

Fråga

Jag älskar mina föräldrar jättemycket, men de slår mig. Jag vill inte berätta för någon. Hur ska jag få dem att sluta?

Svar

Föräldrar får inte slå sina barn, det är olagligt. Du har enligt lag rätt att slippa våld hemma.

Jag förstår att det kan vara svårt att berätta om sånt här. Men det är viktigt att du söker hjälp så snart som möjligt. Känns det för svårt att berätta? Då kan det hjälpa att skriva ner vad det är du har varit med om och visa det för någon vuxen. Du kan också visa den här frågan och mitt svar.

Kontakta skolsköterskan, skolkuratorn, en ungdomsmottagning, vårdcentral eller socialtjänsten i kommunen där du bor. Alla vuxna som arbetar med barn och unga är skyldiga att hjälpa till när någon de möter behandlas illa i sitt hem. När du blir slagen hemma ska samhället, till exempel socialtjänsten, polisen eller sjukvården, ingripa och hjälpa till. 

Du kan även ringa eller chatta med någon av ställena i den här länken. Där kan du vara anonym.

När ens föräldrar slår en är det vanligt att tänka att det är ens eget fel. Du kanske tänker att du inte älskar dem tillräckligt, att du har gjort något fel eller att du har varit olydig. Men det spelar ingen roll hur mycket eller lite du älskar dina föräldrar, eller vad du har gjort. Det är ändå olagligt att misshandla sina barn.

Många som har utsatts för våld lägger skuld på sig själva. Det kan göra att det blir svårare att berätta. Du kanske oroar dig för vad som kommer att hända med dina föräldrar. Men ofta är det så att föräldrarna själva behöver hjälp och stöd, för att hitta sätt att vara mot sina barn som inte skadar dem.

Annelie Nordner, sjuksköterska och leg. psykoterapeut

Till toppen av sidan