Fråga

Kan jag få bo i en fosterfamilj?

Fråga

Jag vill bo hos en fosterfamilj, för hemma slår de mig om jag inte gör som de säger och jag får inte vara ute så mycket. Jag måste typ komma hem klockan tre på dagen om jag ens får vara ute, och jag får inte vara med vem jag vill. Tycker du att jag skulle få bo hos en fosterfamilj?

Svar

Det är omöjligt för mig att säga om du ska få bo hos en fosterfamilj, eller ett familjehem som det också kallas. Men när du berättar hur du har det hemma så tycker jag att det låter som att du behöver få hjälp. Du ska inte behöva ha det så här.

Om du behöver hjälp med att bo någon annanstans än med din familj, så är det socialtjänsten som beslutar om detta. Du kan själv om du vill vända dig till socialtjänsten i din kommun eller stadsdel. Då kommer de att kontakta dig och din familj för att ta reda på hur det fungerar i din familj. Sen beslutar de om du kan få hjälp.

Eftersom det kan kännas svårt att själv ta kontakt med socialtjänsten, så tycker jag att du ska försöka få hjälp och stöd av någon vuxen. Du kan kanske prata med skolsköterskan eller skolkuratorn om hur du har det och be dem om hjälp. Du kan också prata med en kurator på en ungdomsmottagning. Där är de vana att möta ungdomar som har det svårt hemma, och kuratorn kan hjälpa dig få kontakt med socialtjänsten om du vill.

Eftersom socialtjänsten kommer att kontakta dina föräldrar är det viktigt att du berättar för dem att dina föräldrar slår dig. Det kan ju bli så att dina föräldrar blir arga för att du kontaktat någon utanför familjen. Därför är det viktigt att du också berättar för den som hjälper dig ta kontakt med socialtjänsten, om du är orolig för att det blir värre hemma.

Med vänliga hälsningar

Åsa Svensson, kurator

Till toppen av sidan