Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag få bo i en fosterfamilj?

Fråga

Jag vill bo hos en fosterfamilj, för hemma slår de mig om jag inte gör som de säger och jag får inte vara ute så mycket. Jag måste typ komma hem klockan tre på dagen om jag ens får vara ute, och jag får inte vara med vem jag vill. Kan jag få bo hos en fosterfamilj?

Svar

Jag kan inte svara på om du får bo hos en fosterfamilj, eller ett familjehem som det också kallas. Men det låter som att du behöver få hjälp. Du ska inte behöva ha det så här.

Det är socialtjänsten som beslutar om du behöver bo någon annanstans än med din familj.

Om du vill kan du själv kontakta socialtjänsten i din kommun eller stadsdel. Då kommer de att prata med dig och din familj för att ta reda på hur det fungerar i din familj. Sen beslutar de hur du kan få hjälp.

Eftersom det kan kännas svårt att själv ta kontakt med socialtjänsten, tycker jag att du ska försöka få hjälp och stöd av någon vuxen. Du kan kanske prata med skolsköterskan eller skolkuratorn om hur du har det och be dem om hjälp. Du kan också prata med en kurator på en ungdomsmottagning. De är vana att träffa unga som har det svårt hemma och kan hjälpa dig få kontakt med socialtjänsten om du vill.

När socialtjänsten får höra hur du har det kommer de att kontakta dina föräldrar. Därför är det viktigt att du berättar för socialtjänsten att dina föräldrar slår dig. Det kan ju bli så att dina föräldrar blir arga för att du kontaktat socialtjänsten och behandlar dig ännu sämre efter det. När socialtjänsten får veta att de slår dig och att du inte kan känna dig trygg i ditt hem så kommer de att hjälpa och skydda dig så att ingen kan göra dig illa.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Artikel

Skolkurator

Frida Jonsheden berättar om sitt jobb som skolkurator.

Egna berättelser

Blåmärken i själen syns inte

Jag mådde så hemskt dåligt och hoten blev hemskare och hemskare. Jag skulle ha dött om jag inte hade berättat.

Till toppen av sidan