Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag få bo i en fosterfamilj?

Fråga

Jag vill bo hos en fosterfamilj, för hemma slår de mig om jag inte gör som de säger och jag får inte vara ute så mycket. Jag måste typ komma hem klockan tre på dagen om jag ens får vara ute, och jag får inte vara med vem jag vill. Kan jag få bo hos en fosterfamilj?

Svar

Jag kan inte svara på om du får bo hos en fosterfamilj, i ett så kallat familjehem. Men det låter som att du behöver få hjälp. Du ska inte behöva ha det så här. Du har rätt att må bra och känna dig trygg hemma. De vuxna som ska ta hand om dig får inte slå dig. Du har rätt att få hjälp när du blir utsatt för våld hemma.

Det är socialtjänsten, soc, som beslutar om du behöver bo någon annanstans än med din familj.

Du kan själv kontakta soc i din kommun. Då kommer de att prata med dig och din familj för att ta reda på hur ni har det. Sen beslutar de hur du kan få hjälp.

För att få kontakt med soc kan du ring din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten eller socialjouren. Socialtjänsten har öppet på dagarna mån-fre. Socialjouren har öppet kvällar och helger. Alla kommuner har sina telefonnummer på sina sajter. Det finns länkar till alla kommuner hos Sveriges kommuner och regioner.

Det kan kännas svårt att själv ta kontakt med soc. Men försök att ta hjälp och stöd av någon vuxen du litar på. Du kan prata med skolsköterskan eller skolkuratorn om hur du har det och be dem om hjälp. Du kan också prata med en kurator på en ungdomsmottagning. De är vana att träffa unga som har det svårt hemma och kan hjälpa dig att få kontakt med soc om du vill.

När soc får höra hur du har det kommer de att kontakta dina föräldrar. Det kan bli så att dina föräldrar blir arga för att du kontaktat soc och behandlar dig ännu sämre efter det. Därför är det viktigt att du berättar för soc att dina föräldrar slår dig och att du inte är trygg hemma så att de kan hjälpa och skydda dig så att ingen kan göra dig illa.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Artikel

Skolkurator

Frida Jonsheden berättar om sitt jobb som skolkurator.

Egna berättelser

Blåmärken i själen syns inte

Jag mådde så hemskt dåligt och hoten blev hemskare och hemskare. Jag skulle ha dött om jag inte hade berättat.

Till toppen av sidan