Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag blir slagen hemma

Fråga

Min låtsaspappa har varit jobbig länge. Nu har han börjat slå mig och min bror. Mamma skulle lämna honom, men sen vågade hon inte och nu har hon också börjat hota och kränka mig.

När jag pratar med mina vänner säger de att jag borde prata med en kurator och försöka fixa en ny familj på något sätt. Men jag älskar min mamma och vill inte lämna henne. Vad ska jag göra?

Svar

Det är aldrig okej att någon slår eller hotar dig. Du behöver berätta för en vuxen hur du och din bror har det, så att ni kan få hjälp.

Berätta för en lärare, skolkuratorn, någon på en ungdomsmottagning, en kompis förälder eller någon annan vuxen du litar på.

Du kan också berätta för socialtjänsten där du bor. De som jobbar där är vana att hjälpa unga i din situation. Ring din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten. Alla kommuner har sina telefonnummer på sina sajter. Det finns länkar till alla kommuner hos Sveriges kommuner och regioner.

Socialtjänsten kan hjälpa dig och din bror på flera sätt. Till exempel kanske din mamma kan få hjälp att lämna din låtsaspappa. Vilken sorts hjälp din familj behöver får ni hjälp att prata om så att det blir bäst för er.

Tveka inte att söka hjälp. Du och din bror behöver det.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Svara varandra

Pappa straffar mig för minsta fel, vad ska jag göra?

Han skriker och kalla mig för saker.

Svara varandra

Min styvpappa tafsar, vad ska jag göra?

Har burit på denna hemligheten i 3 år, vågar inte berätta men jag kommer spricka!!

Artikel

När en förälder mår psykiskt dåligt

Det kan vara jobbigt om din förälder eller vårdnadshavare mår psykiskt dåligt. Det är viktigt att du gör saker som du mår bra av, och får stöd från andra personer.

Artikel

Om du inte kan bo kvar hemma

Kan du inte vara trygg hemma? Då har du rätt att få hjälp av din kommun. De ska hjälpa dig så att du har en säker plats att bo på.

Till toppen av sidan