Fråga

Jag blir kränkt och slagen hemma

Fråga

Flera gånger har jag blivit kränkt hemma av min låtsaspappa och nu har allt blivit värre. Han har börjat slå min bror och mig. Mamma skulle lämna honom, men sen vågade hon inte och nu har hon istället börjat hota och kränka mig.

När jag pratar med mina vänner så säger de att jag borde prata med en kurator och försöka fixa en ny familj på något sätt. Men jag älskar min mamma och vill inte lämna henne på samma gång. Vad ska jag göra?

Svar

Du och din bror lever i en mycket jobbig situation och ni behöver hjälp för att reda ut det här.

Det är aldrig okej att någon hotar eller slår en. Varför din mamma nu också börjat hota dig vet jag inte, men kanske är hon också rädd och osäker i situationen och då går det ut över dig. Detta är förstås smärtsamt och ledsamt för dig och påverkar ditt liv på många sätt.

Det är jätteviktigt att du söker upp en vuxen person och berättar om hur du och din bror har det. Du kan vända dig till din skolkurator eller en kurator på en ungdomsmottagningför att börja prata. Där kan du få stöd för egen del, men också hjälp om hur er familj ska få hjälp.

Du kan också vända dig direkt till socialtjänsten där du bor och be att få prata med någon där om hur du har det. Du behöver ju både få möjlighet att få stöd, men framför allt behöver situationen hemma redas ut. Detta görs av socialtjänsten.

Tanken är att familjer i kris ska få hjälp på det sätt som de behöver. När det gäller din familj kan det vara så att din mamma behöver hjälp av någon för att kunna lämna en jobbig situation. Men det kan också innebära att du och din bror får möjlighet att bo någon annanstans. Ni ska inte bo kvar i en så här jobbig och negativ miljö.

Om du flyttar hemifrån innebär det inte att du förlorar din mamma. Er kontakt fortsätter. Men kanske på ett bättre sätt än nu. Vilken sorts hjälp din familj behöver får ni hjälp att prata om så att det blir bäst för er. Det är jätteviktigt att du inte fortsätter att ha det som det är nu.

Tveka inte att söka hjälp. Du och din bror behöver det, men det låter också som om din mamma behöver stöd, även om hon inte kan uttrycka det nu.

Med vänliga hälsningar

Anna Widell, kurator

Till toppen av sidan