Panik - lämna sidan!
Diskriminering

Utsatt för rasism

Har du blivit dåligt behandlad för att du har en viss hudfärg, ett visst namn eller kommer från ett visst land? Då har du blivit utsatt för rasism, och det är inte okej. Här får du tips på vad du kan göra om det händer dig. Du har rätt att få stöd och hjälp.

En person med mörk hud säger "De skrev att jag skulle åka hem". En annan person svarar "Jag vet hur vi kan anmäla det". Illustration.
Du kan må dåligt eller bli arg om du har blivit utsatt för rasism. Be någon om stöd om det har hänt dig.

Har du blivit mobbad, hotad eller dåligt behandlad på grund av rasism?  Då är det inte konstigt om du har blivit ledsen, rädd eller arg.

Får du ofta frågan om varifrån du egentligen kommer, eller olika kommentarer om ditt hår eller din hudfärg? Då är du nog trött på det, och blir kanske irriterad när det händer.

Alla har rätt att bli bra behandlade

Det aldrig är ditt fel om du blir utsatt för rasism. Det är de som utsätter dig som gör fel.

Ingen ska bli sämre behandlad för att hen har en viss hudfärg, är från ett visst land, tillhör en viss folkgrupp eller har en viss religion. Alla människor har samma värde och rättigheter.

Råd om vad du kan göra om du blir utsatt

Här är några förslag på vad du kan göra:

 • Säg ifrån när någon gör eller säger något rasistiskt
  Du kan till exempel säga ”Det där är rasistiskt sagt” eller ”Jag vill inte att du skickar såna meddelanden, det är inte okej”. Om du orkar och vågar.
 • Säg ifrån tillsammans med andra
  Ni kan vara flera som hjälps åt om det känns svårt att säga ifrån själv, eller om någon fortsätter fast du har sagt till.
 • Berätta för någon 
  Berätta för någon om du har blivit utsatt för rasism. Till exempel en förälder, en kompis, en lärare, en kompis förälder eller någon annan du litar på. Du har rätt att slippa rasism, och att få skydd och hjälp.
 • Anmäl till skolan, rektorn eller någon annan ansvarig  
  Berätta vad som har hänt för en lärare, rektorn, tränaren, chefen eller någon annan, beroende på var det har hänt.
 • Ta stöd och få råd av andra på nätet
  Det finns många konton och grupper på nätet där du kan få stöd och dela med dig av det du har varit med om. Ibland kan det kännas skönt att prata i en grupp där det bara finns personer som har varit med om liknande saker som du.
 • Be om hjälp direkt om du är i fara
  Be någon i närheten om hjälp om du blir hotad eller slagen, och ring 112 till polisen. Det går att göra en polisanmälan efteråt också.

Prata med någon om hur du mår

Prata med någon om vad som har hänt om du mår dåligt av det. Du kan till exempel få stöd och hjälp på en ungdomsmottagning, eller av skolsköterskan om du går i skolan. 

Du kan kontakta Bris om du vill vara anonym och är under 18 år. Här finns en lista med fler ställen du kan ringa, chatta eller mejla.

Skolan ska stoppa rasism

Har du blivit utsatt för rasism i skolan? Då måste skolan ta reda på vad som har hänt och se till att det inte händer igen. Skolan är skyldiga att se till att ingen elev utsätts för rasism eller annan diskriminering.  

Berätta för skolsköterskan, rektorn eller en lärare om du blir utsatt för rasism i skolan. Du kan kontakta Beo, barn- och elevombudet om skolan inte gör tillräckligt för att hjälpa dig. 

Arbetsgivare ska stoppa rasism

Har du blivit utsatt för rasism på jobbet? Då måste arbetsgivaren ta reda på vad som har hänt, och se till att det inte händer igen.

Berätta för din chef om du blir utsatt för rasism på jobbet. Eller kontakta facket om din arbetsgivare inte gör tillräckligt för att hjälpa dig.

Mer på UMO

Diskriminering

Innehåll om diskriminering.

Artikel

Jämlikhet

Jämlikhet betyder att alla människor är lika mycket värda och ska behandlas lika bra.

Artikel

Att vara adopterad

Vad det innebär att vara adopterad är olika för olika personer. En del funderar mycket på det och vill veta mer om sin bakgrund. Andra tänker nästan inte alls på att de är adopterade.

Artikel

Att prata om problem i familjen på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om hur ungdomsmottagningen kan hjälpa dig om du inte får vara ihop med den du vill.

Till toppen av sidan