Panik - lämna sidan!
Diskriminering

Utsatt för rasism

Har du blivit dåligt behandlad för att du har en viss hudfärg, ett visst namn eller kommer från ett visst land? Då har du blivit utsatt för rasism och har rätt att få stöd och hjälp. Här får du tips på vad du kan göra om det händer dig.

En person säger att hen fått höra att hen skulle åka hem. En kompis svarar att hen vet hur de kan anmäla det.
Har du blivit mobbad, hotad eller dåligt behandlad på grund av rasism? Eller får du ofta frågor om varifrån du egentligen kommer? Då är det inte konstigt om du blir ledsen, rädd eller irriterad.

Alla har rätt att bli bra behandlade

Det är aldrig ditt fel om du blir utsatt för rasism. Det är de som utsätter dig som gör fel.

Ingen ska bli sämre behandlad för att hen har en viss hudfärg, är från ett visst land, tillhör en viss folkgrupp eller har en viss religion. Alla människor har samma värde och rättigheter. Och alla ska behandlas jämlikt.

Tips om du blir utsatt för rasism

Här är några förslag på vad du kan göra:

 • Säg ifrån när någon gör eller säger något rasistiskt
  Du kan till exempel säga ”Det där är rasistiskt sagt” eller ”Jag vill inte att du skickar såna meddelanden, det är inte okej”. Om du orkar och vågar.
 • Säg ifrån tillsammans med andra
  Ni kan vara flera som hjälps åt om det känns svårt att säga ifrån själv, eller om någon fortsätter fast du har sagt till.
 • Berätta för någon
  Du kan till exempel berätta för en förälder, en kompis, en lärare, en kompis förälder eller någon annan du litar på. Du har rätt att slippa rasism, och att få skydd och hjälp.
 • Anmäl till skolan, rektorn eller någon annan ansvarig
  Berätta vad som har hänt för en lärare, rektorn, tränaren, chefen eller någon annan beroende på var det har hänt. 
 • Ta stöd och få råd av andra på nätet
  Det finns många konton och grupper på nätet med personer som har varit med om liknande saker som du. Det kan vara ett sätt att få stöd och dela med dig av det du har varit med om.
 • Be om hjälp direkt om du är i fara
  Be någon i närheten om hjälp om du blir hotad eller slagen, och ring 112 till polisen. Det går att göra en polisanmälan efteråt också.

Prata med någon om hur du mår

Prata med någon om vad som har hänt om du mår dåligt av det. Du kan till exempel få stöd och hjälp på en ungdomsmottagning,  av skolsköterskan om du går i skolan eller studenthälsan om du pluggar på högskola eller universitet. 

Du kan kontakta Bris om du vill vara anonym och är under 18 år. Här finns en lista med fler ställen du kan ringa, chatta med eller mejla.

Skolan ska stoppa rasism

Har du blivit utsatt för rasism i skolan? Då måste skolan ta reda på vad som har hänt och se till att det inte händer igen. Skolan är skyldiga att se till att ingen elev utsätts för rasism eller annan diskriminering.  

Berätta för skolsköterskan, rektorn eller en lärare om du blir utsatt för rasism i skolan. Du kan kontakta Beo, barn- och elevombudet eller Diskrimineringsombudsmannen om skolan inte gör tillräckligt för att hjälpa dig. 

Arbetsgivare ska stoppa rasism

Har du blivit utsatt för rasism på jobbet? Då måste arbetsgivaren ta reda på vad som har hänt, och se till att det inte händer igen.

Berätta för din chef om du blir utsatt för rasism på jobbet. Eller kontakta facket om din arbetsgivare inte gör tillräckligt för att hjälpa dig. Du kan också kontakta Diskrimineringsombudsmannen.

Till toppen av sidan