Så slipper du mensen helt
Du kan skippa mensen helt genom att använda olika preventivmetoder. Då slipper du också besvär med mensvärk. En del av metoderna tar även bort PMS eftersom du inte har ägglossning. Preventivmetoderna gör också att du inte kan bli gravid.
Det går också att bara skjuta upp mensen ett tag om du till exempel vill vara mensfri en viss period eller dag för en speciell händelse. Läs mer här om att skjuta upp mensen.
Varför skippa mensen?
Det finns ingen anledning att ha ägglossning och mens om du inte försöker bli gravid just nu. Det finns dessutom många fördelar med att inte blöda. Här kommer några:
- Du slipper mensvärk. Mensvärk kan göra väldigt ont och göra att man inte kan vara med på aktiviteter, skola eller jobb som vanligt.
- Humöret blir jämnare. Om du ofta blir arg och irriterad innan du får din mens kan det vara PMS, dessa humörsvängningar försvinner också när du tar bort mensen. (Med hormonspiral försvinner inte PMS då du fortfarande har kvar ägglossningen.)
- Du blir inte lika trött. Dina järnvärden går ner om du är en person som blöder mycket. Då kan du bli trött och även känna dig yr då blodet innehåller mycket järn.
- Inget blod – inget kladd. Du slipper oroa dig att blöda igenom mensskydden.
- Det blir billigare. Du behöver inte köpa bindor, tamponger eller menskopp lika ofta.
Det finns olika sätt att bli mensfri
För att slippa att ha mens kan du använda preventivmedel med hormoner. De gör så att du inte får någon ägglossning och därför inte heller någon mens.
Det finns många preventivmedel att välja mellan:
p-stav,
p-spruta,
p-ring,
p-plåster,
p-piller, mellanpiller och minipiller.
Du kan också använda hormonspiral. Med hormonspiral har du kvar din ägglossning och din menscykel men många blöder mindre eller slutar blöda helt efter några månader.
Alla metoder gör även så att du inte kan bli gravid. Men du behöver inte ha haft eller ha sex för att använda dem.

Varför kommer det blod ändå?
Det är olika från person till person vad som funkar. Det som tar bort blödningarna helt för en person kanske bara tar bort dem delvis för någon annan. Därför kan du behöva testa dig fram. Om du vill vara blödningsfri under längre tid behöver du hitta det preventivmedel som passar för dig.
Ibland kan du få mellanblödningar även om du valt att ta bort mensen helt. En del börjar blöda efter 6 veckor medan andra aldrig blöder. De flesta börjar blöda någon gång efter 3–6 månaders användning. Det beror på att det kan bli obalans i slemhinnan i livmodern efter ett tag. Det är en ofarlig obalans, men då måste man göra ett uppehåll i minst fyra dagar för att slemhinnan ska bli återställd igen. Med hormonspiral eller p-stav går det inte att göra ett uppehåll. Då kan du behöva byta till en annan metod för att bli blödningsfri.
Kontakta din ungdomsmottagning eller den som har skrivit ut preventivmedlet om du blöder mycket eller ofta eller om du tror att en annan metod skulle passa dig bättre.
Behöver man ”släppa fram” mensen ibland?
Nej, det finns ingen medicinsk anledning till att ”släppa fram” en blödning när du inte blöder alls. Det är bara när du får en mellanblödning du behöver göra uppehåll.
Var kan jag få hjälp?
Kontakta den ungdomsmottagning du vill gå till. Du kan också gå till en barnmorskemottagning, mottagning för sexuell hälsa, gynekolog eller vårdcentral för att diskutera vilken metod som skulle passa dig bäst.
Hormonfria preparat
Om du inte vill använda hormonella metoder men ändå blöder mycket så kan du prata med en barnmorska eller gynekolog om läkemedel som gör att blödningen blir mindre istället.