Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför funkar det inte att skjuta på mensen?

Fråga

Jag har ätit p-piller i snart ett år. Jag ville skjuta på min mens och hoppade då över mina sockerpiller och började direkt på nästa karta. Det gick i en vecka sen kom mensen i alla fall.

Jag är nu inne på min tredje vecka med mens och börjar bli orolig. Vad ska jag göra för att mensen ska sluta?

Svar

När du äter p-piller och gör ditt uppehåll eller tar dina sockerpiller får du en blödning. Det är ingen mens och kallas ibland för bortfallsblödning. En fördel med att äta p-piller är att du kan skjuta fram blödning genom att inte göra något uppehåll och bara fortsätta med p-pillren. Ofta brukar det funka bra, men ibland kan du börja småblöda i alla fall efter ett tag. Då ska du göra ett uppehåll eller ta dina sockerpiller för att låta blödningen komma. Annars riskerar du att fortsätta småblöda.

Gör ett uppehåll i max sju dagar och börja sen på en ny karta. Då brukar blödningen sluta. Kom ihåg att du måste ta p-piller i minst två veckor för att ha ett säkert skydd de dagar du har uppehåll eller tar sockerpiller. Blir du osäker så ta kontakt med en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning så kan de hjälpa dig.

Du kan byta p-pillersort om det inte funkar att flytta på blödningen som du vill. Ett annat alternativ är att sätta in en hormonspiral. Då kommer mensen oftast mer sällan. Det kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral eller gynmottagning.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Aktuella artiklar

Egna berättelserPressad att använda skydd med hormoner

Det slutade att jag mot min vilja skaffade p-piller, eftersom jag ville vara honom till lags. P-pillerna fick mig att må dåligt psykiskt, jag fick humörsvängningar och gick upp i vikt.

Svara varandraHur skaffar ni kondomer utan att det blir pinsamt?

Jag älskar att runka med kondomer men har tills nu stulit från min pappas nattduksbord. Detta är inte ett hållbart sätt att skaffa kondomer ...

Svara varandraHur ber jag honom att testa sig för könssjukdomar?

En kille jag dejtar vill ha sex utan kondom, något som jag är ok med, men vill inte riskera att få könssjukdomar.

Frågor och svarVar kan jag få gratis kondomer?

Jag tycker att kondomer är rätt dyra. Finns det ställen som ger bort kondomer gratis? Till exempel nåt ställe på nätet där man kan beställa?

ArtikelVilken kondom ska jag välja

Kondomer finns i många olika storlekar, former och smaker. Testa dig fram för att hitta en sort som du gillar.

ArtikelVilken kondom ska jag välja?

Kondomer finns i många olika storlekar, former och smaker. Testa dig fram för att hitta en sort som du gillar.

Svara varandraVad är era upplevelser av spiral?

Någon som satt in spiral? Gör det ont? var det läskigt? jag funderar på att skaffa men vet inte om jag vågar. Vad är er upplevelse?

Frågor och svarMåste föräldrarna veta att jag börjar med p-piller?

Måste mina föräldrar veta eller godkänna att jag skaffar p-piller eller nåt annat preventivmedel? Och kommer de på ungdomsmottagningen att berätta för dem?

Svara varandraHur berättade ni om p-piller för föräldrarna?

Hur berättar jag för mina föräldrar att jag vill börja med p-plåster/p-piller? Jag har tänkt ta upp det till hösten då jag fyller 16.

Frågor och svarVar sätter jag p-plåstret när jag solar solarium?

Jag vill inte få en ljus fläck där plåstret sitter. Kan jag ta av plåstret medan jag solar, eller hur ska jag göra?

Till toppen av sidan