Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför funkar det inte att skjuta på mensen?

Fråga

Jag har ätit p-piller i snart ett år. Jag ville skjuta på min mens och hoppade då över mina sockerpiller och började direkt på nästa karta. Det gick i en vecka sen kom mensen i alla fall.

Jag är nu inne på min tredje vecka med mens och börjar bli orolig. Varför har jag fortfarande mens?

Svar

En fördel med att äta p-piller är att du kan skjuta fram din mens. Ofta brukar det funka bra, men ibland kan du börja småblöda i alla fall efter ett tag. Då är det lika bra att göra ett uppehåll eller ta sina hormonfria tabletter, sockerpillren. För att låta blödningen komma, annars riskerar du att fortsätta småblöda.

Ta ditt uppehåll från hormontabletterna nu i max sju dagar och börja sen om på en ny karta. Då tror jag att det ska ordna sig. Kom ihåg att du måste äta minst två veckor med hormontabletter för att ha ett säkert skydd de dagar du har uppehåll eller tar sockerpiller. Blir du osäker så ta kontakt med en ungdomsmottagning så får du veta mer.

Om det aldrig funkar att skjuta på mensen kan du pröva att byta till en annan p-pillersort. Det får du hjälp med på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral eller gynmottagning.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelP-piller

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne.

Fråga UMOKan jag slippa mensen helt?

Jag har inte haft mens på flera månader eftersom jag äter p-piller och inte ätit sockerpillren. Men hur länge kan jag skjuta på mensen?

Till toppen av sidan