Panik - lämna sidan!
Utseende

Rätt och fel om finnar

Det finns många myter om finnar och vad de beror på. Men mycket stämmer inte. Här är några vanliga exempel på vad som sägs om finnar.

Många finnar mot vit bakgrund, illustration.

Du får finnar för att du inte tvättar dig ordentligt?

Fel. Finnar har ingenting med oren hy att göra och den svarta prick som går att se i en pormask är inte smuts.

Du ska inte använda feta krämer om du har finnar?

Rätt. Feta krämer och oljor täpper till talgkörtlarna och det kan göra att du får mer finnar. Du kan istället använda fettfria geler och fuktkrämer som inte täpper till.

Du får finnar av att äta en viss sorts mat?

Osäkert. En del forskning har visat att om du äter mycket söta saker kan det göra att du får mer finnar. Samma sak gäller i vissa fall för mjölkprodukter. Men det finns annan forskning som visar att det inte spelar någon roll. Om du tycker att något du äter gör att du får mer eller mindre finnar, ska du lita på det.

Det är bra att klämma finnarna?

Fel. Du ska försöka låta bli att klämma finnarna eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen kan bli värre, vilket ökar risken att få ärr.

Finnar går över med tiden?

Rätt, för de allra flesta. Oftast går akne över efter tonåren men om du har mycket finnar ska du inte vänta på att det går över, eftersom du då kan få ärr. Om du testat receptfria läkemedel och de inte hjälper finns det mediciner som en läkare kan skriva ut. En del kan ha problem med finnar även när de är vuxna.

Att sola hjälper mot finnar?

Kan vara rätt. Att sola försiktigt utan att bränna sig är ofta bra för huden eftersom solen motverkar inflammationen i huden. Men att sola länge och så mycket att du svettas eller att använda feta solkrämer kan göra att du får mer finnar. Ärr efter finnar kan blir rödare för en tid om du solar.

Smink ger finnar?

Fel. Smink i sig brukar inte orsaka akne om det inte innehåller fett eller olja som täpper till porerna. Men huden kan bli mer irriterad av olika ämnen. Därför kan det vara bra att vara försiktig. Du kan använda täckande stift för fet och finnig hy om du vill dölja finnarna. 

Mer på UMO

Utseende

Här hittar du innehåll om utseende.

UMO-poddenFinnar – hur blir jag av med dem?

32. "Jag vände alltid den finnigaste sidan av ansiktet mot väggen, så att ingen skulle behöva se".

ArtikelFinnar

Nästan alla får finnar i puberteten, oftast i ansiktet. Det beror på att hormonbalansen i kroppen förändras. Det går att minska besvären av finnar, även om det kan ta lite tid.

Till toppen av sidan