UMO frågar: Behåller du ditt hår på kroppen?

Du bestämmer själv om du ska behålla eller ta bort hår på kroppen. Här kan du berätta för andra om varför du har valt att göra som du gör.

Svar: 

 • nepp
  /blobby
 • Ja. Det är ju faktiskt ohygieniskt att raka/vaxa sig där nere. Så jag gör det inte.
  /Tjej, 17
 • Ja till viss del. Det sker såklart lite trimning då och då för att det inte ska växa alltför mycket. Oftast tar jag en gammal rakapparat som jag endast använder för könshår. Ibland när jag bara vill rensa lite snabbt tar jag saxen och hugger bort där det behövs som mest.

  Det har också hänt att jag rakat bort allt hår där nere men det har resulterat i utslag och irriterad hud. Jag rakar mig för att jag tycker att det ser snyggare ut när det är trimmat/rakat. Det känns även bättre när det inte är en hel djungel i kallingarna. På andra tycker jag personligen att det är sexigare med trimmat.
  /Erik 
 • Rakar under armhålorna, benen och underlivet typ en gång i veckan och jag gör det för det känns mest bekvämast då för mig bryr mig inte vad andra tycker!
  /Tjej 16 år
 • Tar bort allt hår utom det på huvudet plus ögonbrynen. Mår typ illa av att va hårig
  /"julia"
 • Jag rakar armhålorna och benen ibland på vintern och ganska ofta på sommaren. Underlivet rakar jag, men inte för att någon annan vill de (jag har pojkvän) utan för att jag själv känner att det känns skönast så i trosorna. Tycker det sticks annars. Jag rakar mig där kanske 1 gång i veckan ibland 2, ibland blir det även röda prickar efter.
  /Emma
 • Jag brukar raka mig under armarna och rakar benen under sommaren. Har testat att raka underlivet men får alltid röda prickar så nu skiter jag i det. Kan raka bikinilinjen när jag ska ha bikini.
  /Tjej, 20 år
 • Ja, dock inte under armhålorna
  /Förvirrad tjej 
 • Nej min kille tycker det är äklig så jag tar bort det
  /Ella
 • Jag rakar alltid mina armhålor, benen tar jag när jag känner att det blivit för mycket men fiffi är jag så osäker på.
  /jag vet inte
 • Jag rakar armhålorna och fiffig när jag ser att de blir för långt eller blir obehagligt för mej. Bryr mej inte om vad andra tycker att man ska göra. Benen rakar ja bara när de är vår, sommar och vissa tillfällen så som när ja använder nylonstumpor
  /19 årig tjej
 • Jag rakar mig under armarna och underlivet då och då, skippar oftast att raka benen om jag inte ska ”göra något speciellt” så att säga, dock rakar jag alltid benen nästan varje gång jag duschar på sommaren.
  Signatur : /Tjej, 13 år
 • Nej, jag föredrar att raka mig, iallafall underlivet o armhålan, benen tar jag bara på sommaren:)
  /Hejsan
 • Ja, jag behåller allt hår på kroppen. Jag har funderat på att raka mig under armarna men hittills har det inte besvärat mig. Jag bryr mig inte om folk tycker att jag har mycket hår på ben eller armar. Det känns skumt och lite läskigt att raka könet, tänk om jag råkar skära mig.
  /Tjej/14 år
 • Jag behåller håret på armarna, benen och armhålorna men rakar underlivet då och då, tycker det känns skönt att behålla håret
  /Kille 13 år 🐍
 • Jag rakar mig under armarna, bröstet, magen, underlivet, ibland benen! Jag mår bra av det :). Kille 24 år.
  /Kille
 • Jag rakar mig på benen, armarna och i armhålan. Dock så tycker jag att bara för att 'alla andra' rakar sig behöver inte du göra det för att du känner dig stressad eller att du är rädd att folk ska tycka illa om dig. Det är helt ditt val. Gör det inte för att andra vill att du ska göra det! Det är deras problem om de tycker att det på något sätt är äckligt. Det är absolut inte ofräscht, det är naturligt med hår!
  /Tjej, 15
 • Jag rakar mig bara under armarna och under sommaren på benen för att jag känner mig lite finare då och jag gillar känslan med lena ben. Jag rakar mig typ varanna dag under armarna och har gjort i typ ett och ett halvt år. Har provat att raka underlivet men det kliade så jag bestämde mig för att sluta med det men så blev det så långt att det började klia så nu klipper jag det bara lite.
  /Tjej på 13 år anonym som fan
 • Jag rakar armhålorna och benen ungefär en gång i månaden, men inte underlivet. Där klipper jag bara av "överflödet". Kommer aldrig raka mig där heller, det skulle vara obekvämt och klia, sen är det svårt att komma åt överallt. Dessutom blir jag lite irriterad på människor som tror att man inte rakar sig för att man vill göra någon slags feministiskt poäng. Det är snarare så att man måste försvara sig för att man inte rakar sig mellan benen. Varför tycker folk att det är äckligt med hår mellan benen? Det kliar och är dessutom svårt att komma åt överallt där nere om man nu skulle raka sig. Jag är feminist men det har inte med saken att göra. 
  /Tjej, 17
 • Rakar mig aldrig,v arken under armarna, kroppen eller underlievet...det känns läskigt, vet inte hur man gör och frågar ej mamma och pappa, det är pinsamt ju. Men jag vågar inte heller visa mina armhålor, tänk om de tycker jag är äcklig då...vad ska jag göra?
  /Tjej 14 år snart 15
 • Jag brukar raka ben och armhålor för det känns bäst för mig. Jag har provat att raka där nere men det är rätt krångligt så jag använder hårbortagnings kräm och tycker det funkar rätt bra men försöker hitta sätt så jag inte får röda prickar efter. Har även använt hårborttagning på armar för jag tycker jag har mycket armhår. Noppar även ögonbryna.
  /Tjej, 15
 • Jag rakar i stort sett hela kroppen. Armhålorna, armarna, benen, underlivet och noppar ögonbryn och överläppen. Jag tror jag rakar mig så mycket pga att vissa kan tycka att det är ”äckligt” om man inte gör det, det tycker dock inte jag men jag har tyvärr alltid känt att jag vill tillgodose alla andra.
  / tjej 16 år
 • Ofta men ibland blir jag mobbad för det. När jag är t.ex i stranden så borde man raka benen för brudarna iaf.
  /14 yo kille
 • Rakar mig under armarna och benen rätt ofta, men det är alltid pga social press. Känner mig alltid som ett barn som inte kommit in i puberteten när jag gör det. Fittan har jag aldrig rakat och kommer aldrig göra det, tycker det är en så konstig norm.
  /Tjej 18 år
 • Jag nopprar ögonbrynen och överläppen, asså jag vet att d ksk e onödigt att noppra överläppen men vissa har påpekat att jag typ har mustasch så jag valde att börja noppra. 
  /12-årig anonym tjej
 • Är en tjej på 22 år som behåller mitt kroppshår på både ben, underliv samt under armarna. Många säger att dem anser att det är ofräscht och att det är konstigt att man inte gör det men jag tycker tvärt om. Vi är födda med det för att det till hör ett skydd för oss. Till exempel när jag förr rakade mitt underliv hade jag alltid problem, hade alltid svamp, kliade, irriterad hud, fick även inväxta finnar typ. Men så fort jag lät mitt naturliga hår växa ut försvann det! Sen så tycker jag att bara för att dagens ”normer” säger att man ska ha rakat sin kropp helt så tycker jag att det är upp till varje individ. Det är din kropp och du bestämmer. Men tycker man ska läsa på för och nackdelar innan man bestämmer sig för att raka.
  /Lina
 • Jag rakar min fiffi och använder intimservetter för att det inte ska klia lika mycket, och det finns inte lika stor sannolikhet för svamp. Varför jag rakar är för att jag känner mig fräschare, och känner mig inte lika obekväm när jag har sex.
  /Tjej på 14 år
 • Jag rakar alltid benen och armhålorna. Om jag ska ha bikini eller baddräkt rakar jag på sidan av snippan så att håret inte syns eller sticker ut från bikini.
  /Enhörningen
 • Nej eftersom jag har hår på benen armar och underarmarna, ansiktet, på brösten och uppe på . Och på det privata stället. Får nästan raka varje dag 😡
  /Rebecca
 • Jag har vara rakat snippan lite grann en gång. Rakar alltid benen och armhålorna dock.
  /Anonym

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan