Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur ska jag göra för att acceptera mitt utseende?

Jag känner mig så extremt ful, till den punkten att jag tror att ingen någonsin kommer att gilla eller vilja vara tillsammans med mig och att det enda som kan ändra på det är någon sorts skönhetsoperation, fillers eller botox. Men det är absolut ingenting jag vill göra.

Någon som vet hur man kan känna sig finare eller någonting man kan göra för att acceptera sitt utseende?

/Elin

Svar:

 • Tänk så här: Alla människor på hela jorden är fina, och du ä ju en av dem. Tänk också på vilken tur du har som lever och har en fungerande kropp. Det är väl supercoolt?! Ett hjärta som pumpar blod, en hjärna som kan tänka och en rörlig kropp.

  Utseendet har på riktigt noll betydelse. Och om någon inte vill vara ihop med dig på grund av ditt utseende, så varför slösa din tid på den. Du vill väl ändå inte vara ihop med någon som bara älskar dig på grund av ditt utseende, ett sådant förhållande håller ändå aldrig. Jag lovar att om du bara är dig själv så kommer du att lyckas i livet!
  /Alla är vackra på sina olika sätt
 • Hej! Jag tycker att du borde veta att alla tycker dåligt om sin kropp någon gång! Men jag vill att du tar in att du är fin och säkert jätte snäll! DIN KROPP ÄR BARA LITE AV DIG!
  /Anonym
 • Du är fin för de du är oavsett vad, du ser ut så som du ser ut av en anledning och har ditt egna ansikte av en anledning. Hur skulle världen se ut om tjejerna såg ut som Barbie & killarna som Ken? Men jag har full förståelse till den situationen du är i just. 
  / Y.A
 • Jag brukar tänka så här. Min kropp är inte perfekt och men det är den jag är född i och komme leva hela mitt liv med. T.ex så har jag lite komplex för mina tänder men det är nåt man bara för vara okej med eftersom att skönhetsoperation inte är bra.
  /Kille
 • Jag befann mig i din sits förr i tiden och mår idag mycket bättre med hur jag ser ut. Det viktigaste för mig att må bättre om hur jag såg ut var att tänka att det alltid finns någon som kommer gilla hur jag ser ut. Vissa kanske inte gillar hur man ser ut, men vad gör det? Alla har olika smaker och det är helt ok. Hoppas det hjälpte <3
  /T-pain
 • Operation är inte enda utvägen, är du i början av puberteten? Då utvecklas kroppen fortfarande och man kan känna sig ful ett tag. Detta kommer gå över ge det tid bara. Stå i spegeln varje dag och säg en positiv sak om ditt utseende så kommer det bli bättre med tiden.
  //stina
 • Alltså vad på ditt utseende är det du inte gillar? Typ försök komma på vad du ogillar och försök att göra det bästa av det. Jag är säker på att du är fin. Det är de flesta och man kan verkligen göra mycket i dagens samhälle. Sminka sig, ha fina kläder, fixa håret. Sånt kan göra mycket. Se det positiva som du har istället<3
  /En tjej
 • Jag har inte heller fåt rätt sida på det men jag tycker jag är mycket mer självsäker nu än innan. Det jag gjorde var att börja gymma och meditera. Det finns inget mer attraktivt än att vara självsäker, tro mig. Jag vill också poängtera att jag är kille men att jag tror att gymma hjälper vilket kön som helst. Personligen så gillar jag inte botox fyllda läppar. Så gör inte en operation ifall DU inte vill det.
  /Kille 16/17
 • Hjärtat, jag i samma sits. Men jag har tagit hjälp för det här. Jag vet inte hur starkt ditt missnöje är över dig själv, men det finns hjälp att få, samt psykologiska förklaringar till dina tankar. Du kommer aldrig att se/känna dig fin om du inte tror att du är fin, sök upp "dysmorfofobi", det finns hjälp för sånt här. STOR KRAM
  /Tjej 18 år
 • Du är så sjukt vacker, det kan jag säga utan att ens veta vem du är. För verkligen alla är så vackra och det finns bara en tjej som dig. Tror många går igenom stadier där man tycker man är så ful så man inte klarar av att se sig själv. Du ska veta att du inte är ensam.

  Kan lova dig att just den tjejen som du tycker är så fin/vacker i skolan känt exakt som dig. Och ditt utseende är inte hela du, det är bara ett skal. Det viktigaste är att du är snäll och fin som person. Du kommer hitta en jättefin partner som kommer tycka du är den vackraste i hela världen. 
  /Glad göteborgare
 • Jag vet själv att det kan vara extremt svårt att acceptera sitt utseende. Men oavsett hur du ser ut så duger du. Ingen är perfekt, även om man inte känner så. Det du ser i andra, ser andra i dig. De som är perfekta i dina ögon har kanske exakt samma tankar som just dig. Tänk om hela världen skulle sett precis likadana ut.

  Du är unik och ditt utseende med, ingen är som du och det ska du vara glad över. Den dagen du kommer i ett förhållande kommer, de flesta behöver vänta. Din kropp och utseende är bara en liten del, det är insidan som räknas.
  /Anonym
 • Jag har själv haft/har problem med hur jag ser ut. Men det bästa jag har gjort är att skriva dagbok och alltid avsluta med att säga något jag är bra på, något jag gillar med min personlighet eller något jag faktiskt tycker om på mig själv. Det kan vara det lilla som att du har fina naglar utan att ha gjort något, att du hade fint hår just den dagen eller att du älskade din outfit idag som kanske fick dig må bättre över ditt utseende.

  Jag brukade ställa alarm på min mobil vid olika klockslag kanske 3-4 gånger om dagen. Nya tider för varje dag, med olika citat eller budskap som gjorde mig mer självsäker. Jag skrev också med en svart tuschpenna på min spegel. Tex skrev jag att jag var värdefull, för det är vi! Att jag är vacker precis som jag är. Du kan skriva exakt vad du vill! Man kämpar med det. Men jag lovar Elin, är du stark nog att ta hjälp så är du stark nog att en dag älska dig själv! Massa kärlek till dig<3
  /D0ris
 • Jag hade exakt samma problem som du, men vet du vad, försök att vara som du är. Och jag har ett tips; titta dig i spegeln varje dag och titta efter fina saker, och tänk på hur fantastisk din kropp faktisk är! Och du kan också börja skriva dagbok eller i en helt vanlig anteckningsbok om hur du tänker och känner om din kropp. Hoppas att detta hjälper! Det gjorde det för mig iallafall ... 🤗❤️
  /tjejen som älskar som kropp!
 • Love your self.
  /Akaza
 • Jag har haft samma problem men jag har inte det längre lika ofta. Men jag tror faktiskt alla haft det. Jag gjorde som en lista i huvudet för vad jag gillar med mitt utseende och vad är det är som är fel med det. Till sist insåg jag det är mer jag gillar med mig själv än ogillar, och en dag såg jag mig i spegeln och tänkte fan vad vacker jag är.

  Men om det är mer saker med ditt utseende du ogillar så tänk då "varför ogillar jag det?". Och tänk på att det finns något med dig som gör dig fin och det är i te utsidan utan INSIDAN.
  /15 årig tjej som tillsist hitta sig själv som fin
 • Tänk så här: Det är inte utsidan som räknas det är insidan! Alla är fina på sitt sätt!
  /Du är fin!
 • Alla människor är fina som de är! Så är det verkligen. Men ibland verkar det som att människor struntar i det, när man är ute på stan exempelvis. Det är lätt att jämföra sig med andra jag gör det hela tiden. Det är en ytlig värld vi lever i och du kommer att stöta på ytliga människor, jag ser alltid upp till dem som vågar stå ut och vara sig själva! Utseendefixering är något som kräver att vi tillsammans bryter normer! Vi alla är assnygga varelser som förtjänar bättre än att vi klankar ned på oss själva och varandra!
  /anonym
 • Hej Elin! Du är fin precis som du är. Ingen annan ska bestämma vad som är rätt eller fel. Tänk inte dåligt om dig själv, det gör det sämre. Hoppas du mår bättre strax!
  /Du är fin oavsett vad andra tycker
 • Hej! Det där är nog något vi alla kan relatera till. Vi alla har våra osäkerheter. Man får lära sig att acceptera sig själv som man är och inse sitt eget värde. Vet inte om detta hjälper att höra. Men jag är en tjej på 16 år och har smala ben. Tycker jag ser ut som en sticka och det ser bara helt fel ut. Önskar att jag hade större lår istället och hört att många tycker det är fint. Så något du inte uppskattar kan någon annan uppskatta. Men det viktigaste är att lära sig att uppskatta det själv.
  /F
 • Hej, kille på 17 år här. Jag har tagit mediciner som har ökat min vikt, jag har varit överviktig men har tränat så nu är det bättre. Jag har lärt mig att acceptera hur jag ser ut. Det jag tänker är så här: Kan jag ändra hur jag ser ut? Nej, jag kan lägga på muskler men jag kan inte ändra hur jag föddes. Behöver jag se ut som andra? Nej, jag har det bra ändå.
  /broder tuck 17
 • Asså jag tänker på alla bra sker som min kropp gör som bara sker omedvetet som gör att jag mår bra. Vem är jag då att tänka negativt om hur den ser ut på utsidan. Och när jag ser på mig i spegeln så tittar jag bara på det som jag tycker om. Asså börja med kanske små saker som att du kanske tycker om din ögonfärg. Med tiden så märkte i alla fall jag att det andra runt omkring som jag inte tyckte om från början egentligen inte var så farligt.

  Asså det kommer inte att funka om man fortsätter att titta på personer på insta som är bättre på photoshop och har mer pengar att lägga på skönhetsoperationer än du. Istället titta på vanliga personer i verkliga livet som inte har spenderat två timmar på morgonen på sminket och se att de varken är bättre eller sämre än dig själv. Det är supersvårt att inte jämföra sig, så jämför dig istället med rätt vanliga personer istället för photoshopsgudinnorna på nätet.
  /introverta me
 • Hjärnan är lite konstig. Om man kollar sig i spegeln och fokuserar på sitt utseende så hittar man alltid fel. Detta är dock bara en illusion, det är inget fel på dit utseende. Mitt tips är att försöka sluta att aktivt leta efter fel. Då kommer det gå över efter ett tag.
  /jsadsajnufefsuf
 • Jag ska vara helt ärlig. Jag är inte heller 100% nöjd med min kropp men jag är inte missnöjd heller. Jag tänker att jag vill leva mitt liv på bästa sätt och då ingår onyttigmat och sötsaker. Jag väljer att inte ta bort det för det är viktigt att kunna unna sig något. Man ska få äta onyttigt men inte hela tiden utan kanske bara på helger. Jag tränar också och då känns det okej. Du ska fråga dig själv om det är du som inte gillar ditt utseende eller om det är rädslan för att andra inte ska gilla ditt utseende.

  De flesta tycker att andra människor är mer attraktiva än de själva. Undvik sociala medier om det för dig att må dåligt. Det finns så mycket negativitet i världen idag. Nästa gång ska du ställa dig framför spegeln och tänka på allt som du gillar med dig själv. Allt handlar inte om utseende, det handlar om att vara en god människa och ha en bra personlighet.

  Att ha en bra personlighet gör dig attraktiv. Det tar tid att bli säker i sig själv och tycka om sig själv. Att kolla i spegeln när det endast är du som står där hjälper dig att inte jämföra dig med andra. Jag hoppas du kommer känna dig mer attraktiv. Jag är helt övertygad om att du är mer attraktiv än du tror.<3
  /Utseende är inte allt
 • Jag är en kille som är 13. Jag tittar själv på min kropp och är positiv med den för vad annars, om jag hatar min krop så blir det inget roligt. Jag tittar på andra och jämför dom med mig och tycker att det finns grejer som jag vill ändra men jag är för det mesta nöjd med mig själv.

  Ingen annan kommer att bli exakt mig, alla är unika på sitt sätt, men om jag vill att min kropp ska må bra och äta nyttigt så är det viktigt att träna, om jag inte tränar så fungerar inte kroppen och om kroppen inte fungerar fysiskt så fungerar det inte i huvudet.

  Om man vill ha ett bra liv så tänk inte på andra så mycket, tänk mer på dig och dit liv och hur mycket som finns i världen man kan göra. Ibland är det inte möjligt men om jag sätter upp mål och drömmar om grejer jag vill göra så är det värt att försöka. Om man inte lyckas med visa grejer så fins det andra grejer man kan njuta av. Om du vill ändra något så försök, om det inte går så kan man försöka igen eller gå vidare, livet är ett äventyr och ditt äventyr kommer vara ett som ingen annan har upplevt.
  /Noa.L
 • Hej fina! Jag förstår precis hur du känner, jag har själv länge tänkt såna tankar om mig själv, och idag har jag kommit över mina komplex med hjälp av följande tips. Jag hoppas de kan hjälpa dig.

  1. Jag insåg vad skönhetsidealen är. Om du inte vet vad det är kan jag snabbt sammanfatta att allt som idag ses som snyggt (smal midja, platt mage, fylliga läppar allt sånt) kommer en dag att ändras. För bara tio år sedan var skönhetsidealet att man skulle ha små läppar, små ögonbryn, små bröst osv.

  Googla på skönhetsideal genom tiderna. Då får du se skönhet i alla möjliga former och färger. Under barocken var det snyggt att vara stor och blek och fult att vara smal och solbränd! Det kanske är svårt att tänka sig men om tio år eller mindre kommer det som anses snyggt att vara något helt annat. Innan jag fock koll på vad andra tycker är snyggt tyckte jag att stora vader och lår var supervackert och ville så gärna ha det;) kan du fatta det?

  Vad jag försöker säga är: låt inte det du tycker är vackert påverkas av nutidens skönhetsideal. Titta på dig själv på ett annat sätt! Själv hade jag ångest över mina mörka ringar tills jag en dag började se de på ett annat sätt. Nu älskar jag mina mörka ringar, jag tycker de ger så mycket färg till mitt ansikte och ramar in mina ögon. Försök hitta saker du tycker är fint med ditt utseende! Det kanske tar tid men jag vet att du klarar det!

  2. Avfölj alla som du jämför dig med. Det kommer kännas så befriande att slippa se så många skönhetsidealistiska ansikten och kroppar att jämföra sig med. Följ bara folk som du ser upp till och tycker om. Om du inte vill ta bort vissa (de kanske är dina kompisar), låt helt enkelt bli att kolla sociala medier, särskilt på morgon och kväll. Vi är mest sårbara då vi just vaknat eller just ska sova, då är det ingen bra idé att ta in allt som alla andra gör.

  3. Fokusera på personlighet istället. Jag fattar att man vill vara ”snygg”, men som sagt så ger det dig ingenting att tänka så. Tänk istället på människor som du älskar (oavsett utseende) och varför du älskar dem. Gör en lista med deras bra och härliga egenskaper! Och gör sen en sån lista om dig själv. En sak som bidrar till skönhetsidealen är hur tjejkompisar KONSTANT berömmer varandras utseenden.

  Det gör att vi hela tiden söker mer och mer utseendemässig bekräftelse och tänker mer och mer på utseendet som något viktigt. När det kommer till kritan är INTE vårt utseende det som drar oss människor till varandra (även om det kan vara en faktor, men det är därför skönhetsidealen måste krossas) det är INSIDAN , hur klyschigt det än låter. Så tänk på hur folk är, vad folk gör, uppmärksamma DET istället för hur människor ser ut.

  4. Prata med dina kompisar om det här och sprid kunskap om skönhetsidealen. Läs på om skönhetsideal och body positivity och prata om det när du känner dig redo! Jag lovar att i princip alla har någon form av komplex kring sitt utseende och det känns underbart att diskutera och på så vis vända det!

  5. Self-love. Tänk snälla tankar om dig själv. När du tittar dig i spegeln och kommer på dig själv med att leta fel, föreställ dig då att du är en av dina kompisar. Kanske din bästa vän. Skulle du säga till din bästa vän att hen har tjocka vader och därför är ful? Nej såklart inte. Tänk på dig själv som din bästa vän och tänk uppmuntrande saker istället! Jag hoppas verkligen de här tipsen hjälpte dig Lina, jag tror på dig och jag vet att du klarar det här! Och läs gärna mer om body positivity, det hjälper också! Ta hand om dig.
  /Kram Lea, 17 år
 • Mitt tips om att börja tycka om dig själv är att inte tänka på vad de andra tror, jag hade stora komplex för några månader sedan men nu har jag börjat gillat det för att jag ser tjejer på internet som har samma problem och då tänker jag på att det finns andra tjejer med samma problem. Om det är någon person, speciellt en tjej som kommenterar på din kropp är det för att dom inte heller tycker om dig själv kanske och försöker trycka ner andra för att sedan tycka att hen är bättre än alla andra. Så tänk inte på vad andra tror och sök upp t.ex. positiva meningar till mig själv. Då kommer det upp massor av meningar och länkar där personer skriver saker som gör dig att må bra <3 om detta inte hjälper tror jag nog att du själv ska försöka älska dig själv som du är och att om du nu vill se ut som andra så får du göra det men jag tycker själv att alla är vackra på sina egna sätt och vis❤️
  /anonym
 • Träning har hjälpt mig och inte bara för att jag ser bättre ut nu, men för att det gav mig positiva tankar och bättre självsäkerhet. Att äta är ett sätt för kroppen att hämta energi, så se det på det sättet.
  /16 år
 • Ett tips är att ALDRIG jämföra dig med dem på sociala medier! Det finns så många sätt folk kan ändra sina utseenden via teknologin idag! En annan sak som de inte heller visar är att dem på sociala medier också mår dåligt. Det du ser på sociala medier är långt ifrån verkligheten! Jag hade/har mycket kroppskomplex, men en sak som man inte tänker på, är att vad som betraktas som ”vackert” varierar från person till person! Det går inte att nöja alla andra i världen! Däremot är det viktigt att du mår bra i dig själv! Många med kroppskomplex tänker att bara dem kunde ”fixa” det dem mår dåligt över så skulle de inte längre ha kroppskomplex. Men det är i väldigt många fall falskt, kroppskomplexet rör sig då bara vidare till en annan del! Jag tror det du borde göra är att prata med någon! Vet att det är tufft men kom ihåg att du är inte mindre värd än någon annan och inget ska hindra dig från att bada med dina kompisar om du vill det!
  /Anonym
 • Sånt är jättejobbigt. Jag själv hade den bilden av mig själv, men nu älskar jag (som tur är) mitt utseende. Det som krävdes för mig var att någon annan, som jag själv gillade, faktiskt gillade hur jag såg ut och tyckte jag var snygg (något som jag såg som helt omöjligt då). Sen är vägen till självacceptans helt olika för olika personer, så här är några tips:

  1. Välj kläder som du själv gillar. De behöver inte nödvändigtvis vara supertrendiga, du behöver bara gilla att ha på dig dem. Antingen känner man att det täcker det man inte gillar med sig själv, eller att kläderna framhäver delar med sig själv som man gillar, eller att man verkligen gillar stilen etc. Det gör så att man kan bli mer självsäker och avslappnad när man är med andra, vilket ofta gör så att andra tycker man är mer attraktiv, vilket gör så att man själv tycker mer om sitt utseende osv.

  2. Försök att se dig själv i spegeln och hitta en grej du gillar med ditt utseende. Det kan vara att en viss frisyr ser snygg ut på dig, eller att du har fina händer eller vad som helst. Det kanske verkar konstigt eller känns svårt, men det kan hjälpa mycket att försöka börja med en del. Och det finns många andra väldigt snygga människor som har samma fina kroppsdel som du.

  3. Försök att umgås med människor som du trivs bra med. Du kommer uppskatta dem för vilka dom är, de kommer uppskatta dig för vem du är och det bygger självförtroende inifrån.
  4. Prata med en skolkurator eller en terapeut om dina känslor kring detta.
  /Tjej 20 år

Mer på UMO

Artikel

Kropp och utseende

Vem bestämmer vad som är snyggt och hur påverkas du av olika utseendeideal?

UMO-podden

Karims tankar: "Jag tänkte till och med på att operera mig"

61. Karim har spelat in vad han tänker om sin och andras kroppar. Han pratar om attraktion och utseende och varför han inte tycker att Beyoncé är attraktiv.

UMO-podden

Wilmas tankar: "Plötsligt tyckte jag mina höfter var fula"

60. Wilma har spelat in vad hon tänker om sin kropp. Hon berättar om hur ett filmklipp påverkade henne och hur hon gör för att inte tänka på det hon är mindre nöjd med.

Artikel

Kroppen är fantastisk!

Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Läs vad andra tycker om med sina kroppar. Kanske känner du igen dig i något.

Till toppen av sidan