Panik - lämna sidan!

Hur ska jag göra för att acceptera mitt utseende?

Jag känner mig så extremt ful, till den punkten att jag tror att ingen någonsin kommer att gilla eller vilja vara tillsammans med mig och att det enda som kan ändra på det är någon sorts skönhetsoperation eller botox. Men varken en operation eller botox är absolut ingenting jag vill göra. Någon som vet hur man kan känna sig finare eller någonting man kan göra för att acceptera sitt utseende?
/Elin

Svar:

 • Tänk så här: Alla människor på hela jorden är fina, och du ä ju en av dem. Tänk också på vilken tur du har som lever och har en fungerande kropp. Det är väl supercoolt?! Ett hjärta som pumpar blod, en hjärna som kan tänka och en rörlig kropp. Utseendet har på riktigt noll betydelse. Och om någon inte vill vara ihop med dig på grund av ditt utseende, så varför slösa din tid på den. Du vill väl ändå inte vara ihop med någon som bara älskar dig på grund av ditt utseende, ett sådant förhållande håller ändå aldrig. Jag lovar att om du bara är dig själv så kommer du att lyckas i livet!
  /Alla är vackra på sina olika sätt
 • Hej! Jag tycker att du borde veta att alla tycker dåligt om sin kropp någon gång! Men jag vill att du tar in att du är fin och säkert jätte snäll! DIN KROPP ÄR BARA LITE AV DIG!
  /Anonym
 • Du är fin för de du är oavsett vad, du ser ut så som du ser ut av en anledning och har ditt egna ansikte av en anledning. Hur skulle världen se ut om tjejerna såg ut som Barbie & killarna som Ken? Men jag har full förståelse till den situationen du är i just. 
  / Y.A
 • Jag brukar tänka så här. Min kropp är inte perfekt och men det är den jag är född i och komme leva hela mitt liv med. T.ex så har jag lite komplex för mina tänder men det är nåt man bara för vara okej med eftersom att skönhetsoperation inte är bra.
  /Kille
 • Hej Elin! Jag befann mig i din sits förr i tiden och mår idag mycket bättre om hur jag ser ut. Det viktigaste för mig att må bättre om hur jag såg ut var att tänka att det alltid finns någon som kommer gilla hur jag ser ut. Vissa kanske inte gillar hur man ser ut, men vad gör det? Alla har olika smaker och det är helt ok. Hoppas det hjälpte <3
  /T-pain
 • Hej du, operation är inte enda utvägen, är du i början av puberteten? Då utvecklas kroppen fortfarande och man kan känna sig ful ett tag. Detta kommer gå över ge det tid bara. Stå i spegeln varje dag och säg en positiv sak om ditt utseende så kommer det bli bättre med tiden.
  //stina
 • Alltså vad på ditt utseende är det du inte gillar? Typ försök komma på vad du ogillar och försök att göra det bästa av det. Jag är säker på att du är fin. Det är de flesta och man kan verkligen göra mycket i dagens samhälle. Sminka sig, ha fina kläder, fixa håret. Sånt kan göra mycket. Se det positiva som du har istället<3
  /En tjej
 • Jag har inte heller fåt rätt sida på det men jag tycker jag är mycket mer självsäker nu än innan. Det jag gjorde var att börja gymma och meditera. Det finns inget mer attraktivt än att vara självsäker, tro mig. Jag vill också poängtera att jag är kille men att jag tror att gymma hjälper vilket kön som helst. Personligen så gillar jag inte botox fyllda läppar. Så gör inte en operation ifall DU inte vill det.
  /Kille 16/17
 • Hjärtat, jag i samma sits. Men jag har tagit hjälp för det här. Jag vet inte hur starkt ditt missnöje är över dig själv, men det finns hjälp att få, samt psykologiska förklaringar till dina tankar. Du kommer aldrig att se/känna dig fin om du inte tror att du är fin, sök upp "dysmorfofobi", det finns hjälp för sånt här. STOR KRAM
  /Tjej 18 år
 • Du är så sjukt vacker, det kan jag säga utan att ens veta vem du är. För verkligen alla är så vackra och det finns bara en tjej som dig. Tror många går igenom stadier där man tycker man är så ful så man inte klarar av att se sig själv. Du ska veta att du inte är ensam.

  Kan lova dig att just den tjejen som du tycker är så fin/vacker i skolan känt exakt som dig. Och ditt utseende är inte hela du, det är bara ett skal. Det viktigaste är att du är snäll och fin som person. Du kommer hitta en jättefin partner som kommer tycka du är den vackraste i hela världen. 
  /Glad göteborgare
 • Sånt är jättejobbigt. Jag själv hade den bilden av mig själv, men nu älskar jag (som tur är) mitt utseende. Det som krävdes för mig var att någon annan, som jag själv gillade, faktiskt gillade hur jag såg ut och tyckte jag var snygg (något som jag såg som helt omöjligt då). Sen är vägen till självacceptans helt olika för olika personer, så här är några tips:
  1. Välj kläder som du själv gillar. De behöver inte nödvändigtvis vara supertrendiga, du behöver bara gilla att ha på dig dem. Antingen känner man att det täcker det man inte gillar med sig själv, eller att kläderna framhäver delar med sig själv som man gillar, eller att man verkligen gillar stilen etc. Det gör så att man kan bli mer självsäker och avslappnad när man är med andra, vilket ofta gör så att andra tycker man är mer attraktiv, vilket gör så att man själv tycker mer om sitt utseende osv.
  2. Försök att se dig själv i spegeln och hitta en grej du gillar med ditt utseende. Det kan vara att en viss frisyr ser snygg ut på dig, eller att du har fina händer eller vad som helst. Det kanske verkar konstigt eller känns svårt, men det kan hjälpa mycket att försöka börja med en del. Och det finns många andra väldigt snygga människor som har samma fina kroppsdel som du.
  3. Försök att umgås med människor som du trivs bra med. Du kommer uppskatta dem för vilka dom är, de kommer uppskatta dig för vem du är och det bygger självförtroende inifrån.
  4. Prata med en skolkurator eller en terapeut om dina känslor kring detta.
  /Tjej 20 år
 • Jag vet själv att det kan vara extremt svårt att acceptera sitt utseende. Men oavsett hur du ser ut så duger du. Ingen är perfekt, även om man inte känner så. Det du ser i andra, ser andra i dig. De som är perfekta i dina ögon har kanske exakt samma tankar som just dig. Tänk om hela världen skulle sett precis likadana ut.

  Du är unik och ditt utseende med, ingen är som du och det ska du vara glad över. Den dagen du kommer i ett förhållande kommer, de flesta behöver vänta. Din kropp och utseende är bara en liten del, det är insidan som räknas.
  /Anonym
 • Jag har själv haft/har problem med hur jag ser ut. Men det bästa jag har gjort är att skriva dagbok och alltid avsluta med att säga något jag är bra på, något jag gillar med min personlighet eller något jag faktiskt tycker om på mig själv. Det kan vara det lilla som att du har fina naglar utan att ha gjort något, att du hade fint hår just den dagen eller att du älskade din outfit idag som kanske fick dig må bättre över ditt utseende.

  Jag brukade ställa alarm på min mobil vid olika klockslag kanske 3-4 gånger om dagen. Nya tider för varje dag, med olika citat eller budskap som gjorde mig mer självsäker. Jag skrev också med en svart tuschpenna på min spegel. Tex skrev jag att jag var värdefull, för det är vi! Att jag är vacker precis som jag är. Du kan skriva exakt vad du vill! Man kämpar med det. Men jag lovar Elin, är du stark nog att ta hjälp så är du stark nog att en dag älska dig själv! Massa kärlek till dig<3
  /D0ris
 • Jag hade exakt samma problem som du, men vet du vad, försök att vara som du är. Och jag har ett tips; titta dig i spegeln varje dag och titta efter fina saker, och tänk på hur fantastisk din kropp faktisk är! Och du kan också börja skriva dagbok eller i en helt vanlig anteckningsbok om hur du tänker och känner om din kropp. Hoppas att detta hjälper! Det gjorde det för mig iallafall ... 🤗❤️
  /tjejen som älskar som kropp!
 • Love your self.
  /Akaza
 • Jag har haft samma problem men jag har inte det längre lika ofta. Men jag tror faktiskt alla haft det. Jag gjorde som en lista i huvudet för vad jag gillar med mitt utseende och vad är det är som är fel med det. Till sist insåg jag det är mer jag gillar med mig själv än ogillar, och en dag såg jag mig i spegeln och tänkte fan vad vacker jag är.

  Men om det är mer saker med ditt utseende du ogillar så tänk då "varför ogillar jag det?". Och tänk på att det finns något med dig som gör dig fin och det är i te utsidan utan INSIDAN.
  /15 årig tjej som tillsist hitta sig själv som fin
 • Tänk så här: Det är inte utsidan som räknas det är insidan! Alla är fina på sitt sätt!
  /Du är fin!
 • Alla människor är fina som de är! Så är det verkligen. Men ibland verkar det som att människor struntar i det, när man är ute på stan exempelvis. Det är lätt att jämföra sig med andra jag gör det hela tiden. Det är en ytlig värld vi lever i och du kommer att stöta på ytliga människor, jag ser alltid upp till dem som vågar stå ut och vara sig själva! Utseendefixering är något som kräver att vi tillsammans bryter normer! Vi alla är assnygga varelser som förtjänar bättre än att vi klankar ned på oss själva och varandra!
  /anonym
 • Hej Elin! Du är fin precis som du är. Ingen annan ska bestämma vad som är rätt eller fel. Tänk inte dåligt om dig själv, det gör det sämre. Hoppas du mår bättre strax!
  /Du är fin oavsett vad andra tycker
Till toppen av sidan