Flytningar

Flytningar är en slags vätska som finns normalt i slidan. Ibland har man mer och ibland mindre flytningar. Flytningarna börjar i puberteten, oftast innan den första mensen. Du behöver inte oroa dig för flytningar från slidan om de inte börjar lukta illa eller ändra sig på något annat sätt.

Person som sitter på toaletten med neddragna byxor. I underbyxorna syns flytningar, illustration.

Varför har jag flytningar?

Flytningar gör slemhinnorna i slidan fuktiga. Det håller den ren och skyddar mot infektioner. Att ha flytningar är alltså både bra och naturligt. De flesta får fuktigare slemhinnor och flytningar när de kommer i puberteten eftersom slemhinnorna påverkas av hormonerna i menscykeln. Om du inte har fått mens kan flytningar vara ett tecken på att du snart kommer att få det.

Har du haft oskyddat slidsamlag och flytningen ändras på något sätt kan det vara ett tecken på att en könssjukdom och då bör du gå och testa dig.

Flytningarna fortsätter resten av livet men minskar ju äldre du blir. 

Hur ska flytningen vara?

Utseende och lukt

Flytningarna brukar vara vita eller gulvita i färgen. De kan vara lite krämiga eller rinniga, ibland kan de se ut ungefär som mjölk. Beroende på var du är i menscykeln kan flytningarna ändras. Under ägglossning kan det komma mer flytningar än vanligt. Då blir de ofta genomskinliga och det kan kännas halkigt när man torkar sig med toalettpapper. Att flytningarna förändras beror på att livmoderhalsen börjar producera ett sekret som gör det lättare för spermier att överleva i slidan och ta sig fram till ägget.

Precis före och efter mens kan flytningarna vara lite brunaktig. Det beror på att det kan finnas lite mensblod i slidan.

Man kan ha olika mycket flytningar och de kan lukta lite surt, ungefär som filmjölk. Det är som det ska vara och ingenting att oroa sig över.

Om flytningarna ändrar färg och utseende och blir gröna, mörkare gula, bruna, gryniga eller blodblandade eller om de börjar lukta illa kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska. Då bör du gå till en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning eller vårdcentral för att ta reda på vad det kan bero på. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.

På mottagningen brukar den som undersöker dig titta på flytningen. Du får sitta i en gynstol eller på en brits och ibland tas ett prov på flytningen med en liten bomullspinne. Om det är första gången du blir undersökt kanske det känns lite obehagligt. Men undersökningen brukar gå fort och det kan vara bra att tänka på att den som gör undersökningen är van vid att göra det.

Mängd

Ibland har man mycket flytningar. Det kan bero på flera olika saker. Till exempel ökar flytningarna under ägglossning, ungefär två veckor efter mensen. Du kan också få mer flytningar av vissa preventivmedel eller om du är gravid. Du kan byta trosor ofta om du tycker att du har så mycket flytningar att det är jobbigt.

Lite eller inga flytningar beror på att slemhinnorna i slidan är torra. När slemhinnorna är torra blir de ömtåliga och det kan lätt bli små sprickor i dem. Då kan det göra ont att cykla, rida eller ha sex. Torra slemhinnor kan bero på att du tvättar dig för mycket eller med en uttorkande tvål. Försök då att tvätta mindre och undvika tvål. Att tvätta sig en gång om dagen med ljummet vatten räcker. Du kan också använda oparfyrmerad olja om du vill.

Vissa mediciner och graviditetsskydd som innehåller gestagen kan göra slemhinnorna torra. Kontakta den som har skrivit receptet om du är torr och misstänker att det beror på medicinen eller graviditetsskyddet. Du kan få prova en annan sort eller så går det att lösa problemet på något annat sätt.

Det kan vara bra att inte använda allt för tajta byxor, trosor eller annat som sitter tajt om du är torr i slidan. Försök också undvika sånt som ökar trycket mot underlivet.

Vanliga besvär som kan ge flytningar

Svamp

Svamp i underlivet ger ofta en vit och grynig flytning. Men den kan också vara klar och tunn. Förutom flytningar brukar svamp göra att det kliar och svider i underlivet. Det kan även vara rött och svullet. Blygdläpparna kan bli svullna och stora.

Bakteriell vaginos

Om du har bakteriell vaginos brukar flytningarna lukta illa och vara lite gråaktiga. Bakteriell vaginos går för det mesta över av sig själv men kan också behandlas med antibiotika.

Klamydia

Om du har klamydia kan du få ökade flytningar som ibland är blandade med blod. Det kan också svida när du kissar, men ofta ger klamydia inga symtom alls. Klamydia är en könssjukdom som man kan få vid sex. Har du inte haft sex behöver du alltså inte oroa dig för att du har klamydia.

När måste jag söka vård?

Om du får flytningar och samtidigt feber och ont i nedre delen av magen, ska du ta dig till en vårdcentral eller ett sjukhus så fort som möjligt. Det kan bero på en infektion i äggledaren eller livmodern.

Till toppen av sidan