Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Går det att operera blygdläpparna?

Fråga

Jag har långa inre blygdläppar och mår dåligt över det. Dessutom får jag skavsår ibland. Går det att operera dem på något sätt?

Svar

Ja, det går att operera blygdläpparna om det skaver och hindrar dig från att göra saker du vill. Men det är inte så vanligt att det behövs en operation. Det finns också risker med en operation, du kan till exempel få nedsatt känsel där du har opererat dig.

Alla ser olika ut i underlivet. Många har inre blygdläppar som syns utanför de yttre. Det är vanligt att det ser ut så.

Mitt råd är att du tar kontakt med en ungdomsmottagningvårdcentral eller barnmorskemottagning. Då får du berätta vilka besvär du har och en läkare undersöker dig. Tillsammans kan ni sen se vilken typ av hjälp du kan få.

Att det skaver i snippan kan ibland bero på torra slemhinnor. Du kan testa att smörja med en oparfymerad fet salva eller olja. Då minskar du risken för skavsår.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelAtt tvätta snippan

Det är lagom att tvätta snippan en gång om dagen. Använd bara vatten och undvik att tvätta inne i slidan. Den hålls ren av flytningarna. Du kan tvätta snippan som vanligt när du har mens.

ArtikelBlygdläppar

Precis som alla har sitt eget utseende med färg på ögon, rakt eller lockigt hår, långa ben eller platta fötter ser också blygdläpparna olika ut.

Till toppen av sidan