Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Går det att operera blygdläpparna?

Fråga

Jag har långa inre blygdläppar och tycker det är fult. De hänger utanför de yttre blygdläpparna. Jag får också skavsår ibland. Går det att operera dem på något sätt, så att de blir mindre?

Svar

Ja, det går att operera blygdläpparna om det skaver och hindrar dig från att göra saker du vill. Men det är inte så vanligt att man behöver en operation.

Det är viktigt att veta att det finns risker med en operation. Det kan till exempel göra att du får mindre känsel i snippan.

Att det skaver i snippan kan ibland bero på för tajta trosor eller byxor. Det kan också bero på torra slemhinnor.

Testa att smörja blygdläpparna med en oparfymerad olja eller fet salva. Och använd trosor och byxor som inte sitter åt. Då minskar du risken för skavsår.

Alla snippor ser olika ut. Många har inre blygdläppar som är längre än de yttre. Det är vanligt och precis som det ska vara.

Jag vet inte om du sett porr? I porren är ofta de inre blygdläpparna mindre än genomsnittet. När du tittar på porr kan det kännas som att du borde se ut som där, men egentligen ser väldigt få blygdläppar ut så.

Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller barnmorskemottagning om du har besvär. Då kan en läkare undersöka dig om det känns okej för dig. Och du kan få veta vilken hjälp du kan få.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Till toppen av sidan