Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Jag har olika stora blygdläppar

Fråga

Jag är en femtonårig tjej. Det är så här att jag har ett problem. Min ena blygdläpp är typ större. Så den hänger utanför och det blir som en liten flärp. Inget gör ont eller så, men det ser konstigt ut.

Jag kommer aldrig våga göra något förrän den är borta typ. Kan man operera?

Svar

Det låter som att din kropp ser ut precis som den ska. Många har inre blygdläppar som är olika stora. Och ofta hänger en eller båda de inre blygdläpparna ut mellan de yttre. Det finns inget rätt eller fel utseende på blygdläppar.

Precis som utseendet och storleken varierar på våra ögon, näsa, hår, fötter, händer, ben och armar så varierar även blygdläpparnas utseende från person till person. Och som du har upptäckt varierar blygdläpparna även från sida till sida. Det är jättevanligt.

En av de vanligaste frågorna jag som barnmorska får är just om blygdläpparnas utseende.

Att du och många funderar över det här beror nog på hur de bilder som finns av blygdläppar ofta ser ut. I biologiböcker kan blygdläppar vara väldigt förenklat ritade och se mindre ut än i verkligheten.

Blygdläppar du kan se i porrfilmer är ibland plastikopererade så att de ska se mindre och mer symmetriska ut. Därför kan du tänka på att inte jämföra dig med det du ser i porr eller i böcker.

Ibland går det att operera blygdläpparna, men det görs bara om du har besvär med skavsår och smärta. Och även då är det ovanligt. Det finns risker med en operation, till exempel att du får sämre känsel i underlivet.

Du skriver att du aldrig kommer att våga göra något när din blygdläpp ser ut som den gör. Jag hoppas du känner annorlunda efter att du läst det här. Att du kan känna att du duger och är toppen som du är. Du är fin och dina blygdläppar och din kropp ser ut och funkar precis som de ska.

Om du funderar mer på det här kan du ta kontakt med någon du kan prata med och bli undersökt av om du vill. Du kan boka tid på en ungdomsmottagning, gynmottagning eller prata med din skolsköterska eller skolläkare. Att du få mer kunskap och bekräftelse av en annan person kan göra att du känner dig tryggare och säkrare i din kropp.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelGynekologisk undersökning

Du kan vilja få snippan undersökt av flera anledningar. Till exempel om det gör ont, du undrar över något eller dina flytningar har förändrats. Den som gör undersökningen kan inte se om du har haft sex eller inte.

Utseende

Här hittar du innehåll om utseende.

ArtikelKroppen är fantastisk!

Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Skriv ett svar eller läs vad andra tycker om med sina kroppar.

Till toppen av sidan