Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur ska jag göra för att bli social?

Fråga

Jag är väldigt blyg. Hur ska jag göra för att bli social och våga mer?

Svar

Först vill jag säga att det inte är något fel med att vara blyg. Men om du upplever att det hindrar dig från saker i livet kan det kännas som ett problem. Om du vill förändra situationen finns det några saker du kan försöka att göra:

  • Tänk positiva saker om sig själv. Då kan du bli säkrare på sig själv och våga prata mer. Ibland kan man tänka att ingen är intresserad av vad man ska säga, men det är ofta fel. 
  • Skriv ner alla dina positiva egenskaper och saker som du är bra på. Titta på det du har skrivit ner då och då. Det kan göra att du börjar tänka bättre om dig själv och att ditt självförtroende ökar, vilket kan leda till att du blir mindre blyg och mer social.
  • Försök att börja prata lite mer med någon i klassen, börja med någon som du känner dig trygg med.
  • Räck upp handen och svara på frågor på lektionen. Det är bra att börja med det på lektioner du tycker om. Det kan vara en trygghet att svara på frågor där du känner dig ganska säker på svaret. Om man gör det brukar man känna sig nöjd med sig själv och lite av ens blyghet kan försvinna.
  • När du träffar en ny människa, försök att prata med henne eller honom direkt. Om du är blyg kan det vara svårt att ta för sig och prata när du träffar nya människor. Ju längre du väntar med att säga något, desto svårare blir det ofta. 
  • Du måste inte vara noga med vad du säger eller på vilket sätt du säger det. Det viktigaste är att du pratar. Annars är det lätt att börja tveka, och det brukar bli svårare att säga något ju längre tiden går.

Känner du att du behöver fler råd kan du kontakta en ungdomsmottagning och prata med en kurator för att få mer stöd.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan