Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska jag göra för att bli social?

Fråga

Jag är väldigt blyg. Hur ska jag göra för att bli social och våga mer?

Svar

Först vill jag säga att det inte är något fel med att vara blyg. Men om du upplever att det hindrar dig från saker i livet kan det kännas som ett problem.

Om du vill förändra situationen finns det några saker som du kan försöka att göra:

  • Tänk positiva saker om dig själv. Då kan du bli säkrare på dig själv och våga prata mer. Ibland kan man tänka att ingen är intresserad av vad man ska säga, men det är ofta fel. 
  • Skriv ner alla dina positiva egenskaper och saker som du är bra på. Titta på det du har skrivit ner då och då. Det kan göra att du börjar tänka bättre om dig själv och att ditt självförtroende ökar, vilket kan leda till att du blir mindre blyg och mer social.
  • Försök att börja prata lite mer med någon i klassen, börja med någon som du känner dig trygg med.
  • Räck upp handen och svara på frågor på lektionen. Det är bra att börja med det på lektioner du tycker om. Det kan kännas tryggt att svara på frågor där du känner dig ganska säker på svaret. Om man gör det brukar man känna sig nöjd med sig själv och lite av blygheten kan försvinna.
  • När du träffar en ny person, försök att prata med hen direkt. Det kan kännas svårt när man är blyg, men ju längre du väntar med att säga något, desto svårare blir det ofta. 
  • Du måste inte vara noga med vad du säger eller på vilket sätt du säger det. Det viktigaste är att du pratar. Annars är det lätt att börja tveka, och det brukar bli svårare att säga något ju längre tiden går.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning och prata med en kurator för att få mer stöd och fler råd.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan