Rodna

Att bli röd och varm i ansiktet kallas att rodna. Både de som är blyga och de som inte är blyga rodnar. Vissa får röda fläckar på halsen och kinderna. Andra blir ljust röda i hela ansiktet. Hur mycket det syns har bland annat att göra med vilken sorts hud du har.

Person som småler, blundar och böjer ner huvudet medan hen rodnar, illustration.

Att rodna är ett naturligt sätt att reagera, till exempel när du känner dig stressad eller har ansträngt dig fysiskt.

Det är svårt att helt sluta rodna, men det finns saker du kan göra om du vill rodna mindre.

Därför rodnar du

Alla rodnar, en del ofta, andra mer sällan. Rodnaden och värmekänsla i ansiktet syns inte alltid så mycket som du själv tror.

Person som ser arg ut och som rodnar, illustration.

Att vi rodnar beror på att blodcirkulationen i kroppen ökar. Det händer till exempel när vi tränar eller går fort. Men hjärnan kan också skicka signaler att öka blodcirkulationen i andra situationer. Till exempel om du blir blyg, känner dig stressad eller tycker att något är pinsamt.

Blodcirkulationen styrs av det som kallas det autonoma nervsystemet. Det är en del av kroppen som inte går att kontrollera. Men det går att öva på att inte bli stressad och på så sätt minska rodnandet.

När rodnar jag?

Du kan rodna vid olika tillfällen och av olika anledningar. Alla rodnar inte av samma saker. Ibland kan du rodna utan någon särskild anledning. Här är några exempel på tillfällen då det är vanligt att rodna:

 • När du anstränger dig fysiskt.
 • När du är stressad.
 • När något känns pinsamt eller du skäms för något .
 • När du får en komplimang eller någon annan sorts uppmärksamhet.
 • När du är förälskad eller sexuellt upphetsad.
 • När du ljuger.
 • När du är arg eller upprörd.

Vad kan jag göra?

Oron för att du ska rodna kan göra att du bli nervös. Du kanske till och med tänker att du ska undvika situationer där du brukar rodna. Men att rodna är helt naturligt. Om du accepterar att alla rodnar ibland, blir det kanske inte ett så stort problem när det händer.

Person som är röd i ansiktet och på halsen, illustration.

Den sortens rodnad som beror på att du får uppmärksamhet, är blyg eller tycker något är pinsamt, kan du ofta minska.

Det du kan göra för att rodna mindre är att fortsätta att utsätta dig för eller stanna kvar i situationer där du brukar rodna. Till exempel på fester, i skolans uppehållsrum eller på fikarasten på jobbet. Även om det kan kännas obehagligt, kommer du efter ett tag att känna dig mindre nervös. Det gör att du rodnar mindre.

Andra saker som brukar hända när du blir nervös eller stressad, som till exempel att hjärtat slår fortare brukar också gå över efter en stund.

Du kan börja med att träna i situationer som bara känns lite jobbiga, och sen försöka med lite svårare situationer.

Hur kan jag få hjälp?

Om du tycker att rodnandet är väldigt jobbigt, kan du kontakta en ungdomsmottagningelevhälsan eller studenthälsan och få hjälp av en kurator eller psykolog.  Såna samtal kan ofta vara en hjälp mot blyghet och stress som orsakar rodnaden.

Då får du tillsammans med kuratorn eller psykologen reda ut vilka situationer som är jobbiga, och varför de känns jobbiga.

Du kan sen få hjälp med att träna på att utsätta dig för situationer där du brukar rodna, och råd om hur du kan tänka på ett annat sätt.

Tips till dig som rodnar

Andras tips:

 • Jag har jättelätt för att bli röd i ansiktet både när jag tränar vilket inte alls känns jobbigt vara ett täcken på ansträngning men när jag blir nervös eller någon typ försöker göra mig obekväm blir jag så röd i ansiktet eller ja de känns som de och då finns det ibland folk som påpekar de och typ skrattar och bara oj vad röd du blev i ansiktet som att man inte märker de själv liksom men ja jag har egentligen inget bra tips på hur de blir bättre mer än att inte tänka på att man blir röd i ansiktet, brukar vara svårt men funkat ibland! Verkligen ingen kul grej att bli det tycker det är så jobbigt men vet att ja inte är ensam och då känns de lite bättre
 • Jag blir också väldigt lätt röd i ansiktet, men jag säger till mig varje dag att det är okej, till mig själv! Tips: sminka dig, ta det lungt ingen tänker illa om dig bara för att du rodnar & du är verkligen inte ensam i det här! You are strong!
 • Jag har JÄTTELÄTT för att rodna och jag blir verkligen jätteröd i hela ansiktet och det är skitjobbigt, speciellt när någon påpekar att man rodnar. Som att man inte själv märker det liksom. Mitt tips är att tänk på nåt annat. Det är det som hjälper mest för mig. Tänk på vad som helst i några sekunder. Ta några djupa andetag. Nyp dig själv i handen. Du kan också ta dina händer mot ansiktet för att svalka. Dölj med en luva eller håret. Men tänk också på att de e naturligt. De är en vanlig mänsklig reaktion liksom. Men det är jobbigt I feel you. DU ÄR JÄTTESTARK❤️
 • Jag rodnar ibland i skolan. Min snopp ställer sig upp och jag vet ej vad jag ska göra. jag brukar hålla för min dator men ändå rodnar jag! Jag har dock löst problemet. Börja dagen med att onanera och sedan avsluta. En fantastisk metod, testa! puss<<3333 KOM IGEN BEJBBBZZZZZZ NU KÖR vi!!!
 • Jag blir jätte röd i ansiktet när vi tillexempel sitter och äter med familjen och jag ska säga något och alla blickar vänds mot mig, eller samma i skolan om alla blickar vänds mot mig. O ja känner hur mitt ansikte blir varmt o rött o det är bara så hemskt. Men när jag tänker på att jag är röd i ansiktet blir det bara ännu värre. Det blir också värre om det är varm i luften eller att jag själv är varm. Jag har testat att ta djupa andetag men det funkar inte för mig, och när jag sitter på lektionen och känner att jag blir röd i ansiktet jag jag inte direkt vara gå till toaletten och blöta mitt ansikte. Jag HATAR verkligen när jag blir röd i ansiktet i skolan och speciellt påpekar det eller frågar ”varför är du röd i ansiktet”. Men om du känner att du blir röd i ansiktet försök tänk på något annat typ ”ja vad ska jag göra imorgon” eller så kan du testa att nypa dig själv i handen. Om jag sitter vid matbordet och känner att jag blir röd i ansiktet brukar jag också dricka något kallt vilket gör så att ja inte känner mig lika röd i ansiktet längre. STAY STRONG BEJBs❤️
 • Solglasögon har varit min TO GO. mår sååå mycket bättre med solglasögon och dessutom ser man inte om man rodnar, det typ döljer.
 • Jag blir röd i ansiktet HELA tiden, de kan va när jag pratar me min kompis eller träffar nya killar. Jag ska träffa en kille snart och vill inte bli röd i ansiktet när jag är med han. Men om man blir det så försök och tänk på något annat för de burkar oftast funka för mig. Alla har rodnat nån gång så man behöver inte skämmas över det❤️❤️❤️
 • För mig hjälper de aassss mycket att ta några djupa andetag och de kan ju ksk se konstigt ut inför klassen att man står där på en redovsining o tar massa djupa andetag, men tro mig det hjälper enormt (igga stavfelen men skriver snabbt för har 1% hahah)
 • Antingen så kan du ha på dig jätte tjock foundation för att gömma rödheten eller så kan du acceptera att du blir röd i ansiktet när du känner känslor. Du vet, dem där som alla andra människor också känner. Du kanske bara blir lite smått rosig om kinderna eller så skulle folk inte se skillnaden mellan dig och en brandbil. Oavsett vilken som händer dig så är det en mänsklig reaktion och du kan inte förvänta dig att din kropp ska vara mer än mänsklig.
 • Oroa dig inte så mycket! Ingen annan tänker på det!
 • Jag har rodnat i hela mitt liv och tycker det är en jätte jobbigt i skolan. Jag blev skälv mobbad av det och blev kallad tomat. Men om du tror på dig själv och behåller lugnet så lovar jag att det blir bättre. <3
 • Vanligtvis brukar jag titta ner i golvet och dra upp luvan om jag har hoodie på mig. Tänker på att andas luuugnt och djuuupa andetag. Brukar också ta mina kalla händer i ansiktet så det kyler också. Men blir det för jobbigt och går jag ifrån in på toaletten och spolar kallt vatten på mina handleder och ansikte. BUS har förändrat mitt liiiv tips tips tips
 • Jag tycker själv det är jobbigt, speciellt när jag är med min pojkvän. Jag har inte riktigt hittat något bra sätt att göra men försök typ inte tänka på det. Ju mindre du tänker på de desto mindre röd blir du. Annars är det inget speciellt, du är en människa och din kropp fungerar som den ska.
 • Jag blir sjukt röd i ansiktet i situationer där jag behöver tex prata inför klassen i skolan och när jag träffar nya personer och tycker själv att det är super jobbigt. Det värsta är när någon påpekar det som att man inte märkt det innan. Jag är också en ganska blyg person, vilket leder till att jag också snubblar på orden vilket gör att det blir ännu jobbigare. Men efter ett tag när jag utsatt mig för situationen länge så brukar drt försvinna. STAY STRONG!
 • Ta djupa andetag försök att tänka på något annat. När jag blir röd/rodnar så blir jag oftast jätte jätte röd. Det hände senast i skolan och då gick jag in på toaletten och tog vatten i ansiktet och djupa andetag.
 • Försök att tänka på något annat om du tycker att det är jobbigt att rodna, men själv tycker jag bara att det är fint❤️❤️
 • Jag rodnar jätteofta, men det syns mindre än vad man tror!
 • Bry er inte om det, det är lixom mänskligt, what to doo lixom
 • Försök lugna ner dig!
 • RODNADEN SYNS INTE ALLTID SÅ MYCKET SOM DU SJÄLV TROR! Jag frågade mina föräldrar och dom sa att dom aldrig hade sätt mig blivit röd i ansiktet fast jag har trott det!❤️
 • Om du känner att du blir röd i ansiktet när du sitter vid ett bord (med din familj) t.ex. och bli röd i ansiktet (om du blir det), man kan tro att man blir röd i ansiktet fast man inte blir det, det är bara en känsla man har. Tänk att du inte tycker det är så konstigt att andra blir det då tänker inte andra på att du blir det. Försök tänka bort det och lugna ner dig själv, tänk på något annat❤️DU E SÅ STARK DU KLARAR DET❤️
 • Jag brukar bli röd i ansiktet när jag blir stressad och det är sjukt jobbigt, när jag känner att det börjar bli varmt om kinderna får jag panik om jag t.ex sitter på en lektion och läraren berättar något som stressar mig. Jag kan även bli stressad eller ta åt mig från ingenstans som om jag gjort något fel när jag egentligen inte har det , jag har hört att man ska nypa sig i handen och sen ska det bli bättre och tänk bara inte på det och andas du kan också dölja det med ditt hår eller kolla ner i marken eller sitta och rita på t.ex din dator. annars kan du också använda smink om du hellre vill täcka din rodnad. STAY STRONG BABES
 • När jag berättade en jobbig sak för min pojkvän blev jag plötsligt varm i hela ansiktet. Jag tror att jag rodnade för att jag skämdes över det jag berättade, även om jag inte hade gjort något fel. Hans sätt att kolla på mig gjorde att jag skämdes. Jag tänkte: du har inte gjort något fel, du är modig som berättar det här, hans reaktion är hans ansvar. Jag lugnade ner mig själv och värmen i ansiktet försvann.
 • Försök förstå den evolutionära fördelen av att rodna. Det är en ärlig signal som tolkas av andra som en ärlig signal. Om det hade varit till skada för artens överlevnad hade förmågan att rodna inte funnits. Förmodligen gynnas du i partnerval av en ärlig partner som också har förmågan att rodna.
 • Jag har rodnat mycket under nästan hela mitt liv. Jag skulle inte placera mig själv bland den blyga typen, då jag är ganska extrovert. Jag gillar att prata med folk och skaffa nya kompisar. Men ändå när jag pratar med någon som jag inte riktigt känner mig säker med, blir jag röd. Men det är bara pannan och kinderna som blir helt röda. Resten av ansiktet ändras inte. Därför ser man att jag rodnar väldigt mycket. Även om jag tycker att en situation inte är pinsam, så blossar ansiktet upp och jag förstår inte varför. På ett socialt event blev jag röd som en tomat, så jag gick till badrummet och försökte svalka ner med kallt vatten, men det funkade inte. Nästan det enda man kan göra är nog att bara intala sig själv att du är perfekt som du är. Försök tänka dig in i någon annans perspektiv. Om du skulle se någon rodna som du, hade du brytt dig? Hade du tänkt ”gud vad konstig den personen är.” Försök bara att le, använd kroppsspråk och prata högt. :)
 • När jag rodnar kan det gå från att vara en skala av 1-10 kanske 3 till att när jag tänker mera på det, 10. Jag blir verkligen en tomat. Försök att inte tänka på det hur svårt det än är. Jag vet att det kan vara sjukt svårt, för det tycker jag. När jag rodnar kan jag bli riktigt röd och jätte varm i ansiktet och ibland börjar jag till och med svettas. Det är sjukt jobbigt men försök att tänka på något annat, nyp dig i handen eller nånting. Ville förklara lite hur det är för mig så att just du förstår att du inte är ensam om det. Vi alla rodnar, vissa lite oftare och vissa mer sällan. Kämpa på bara ❤️
 • SMINKA ER.
 • Jag har länge haft stora problem med rodnad. Mitt bästa tips är att använda bus och mycket smink. Jag använder cacoa brown och aplicerar bara i mitt ansikte, men för inte bli orange så sminkar jag på extra mycket ljus foundation. Ett annat tips är kolla dig själv i spegeln och verkligen inse att du är perfekt som du är och ge dig själv ett pepptalk. ex. JAG ÄR PERFEKT, OCH DET VET JAG OM. den mening säger jag alltid och menar det nu förtiden, min rodnad har minskat och jag tackar min bus<3. LOVE YOU ALL SO MUCH, LYCKA TILL BABES
  // TJEJ SOM ÄLSKAR SIN BUS/ BYE BYE KAJIN
 • Dölj med ditt hår. Och kolla ner när du tex jobbar på lektionerna, jag tycker att det är så jobbigt att bli röd i ansiktet 😳. När jag väl blir varm tänker jag bara på vad andra ska tycka men efter undrar jag varför jag ens ska bry mig vad andra tycker. Det är ju faktist en del av mig att bli röd i ansiktet när jag tex är med en jag gillar.
 • Det är gulligt ibland :) Det gör en levande. Liam Payne gillar tjejer som rodnar 😜
 • Andas in och ut innan du är på väg mot en stressande situation och kom ihåg att det är inte hela värden om man rodnar lite grann.
 • Jag blir också röd i ansiktet väldigt mycket, försök att inte bry dig och tänk på något posetift istället och rym INTE från situationen!!!!!! Och kom alltid ihåg att ni är dom bästa.
Till toppen av sidan