Rodna

Att bli röd och varm i ansiktet kallas att rodna. Både de som är blyga och de som inte är blyga rodnar. Vissa får röda fläckar på halsen och kinderna. Andra blir ljust röda i hela ansiktet. Hur mycket det syns har bland annat att göra med vilken sorts hud du har.

Person som småler, blundar och böjer ner huvudet medan hen rodnar, illustration.

Att rodna är ett naturligt sätt att reagera, till exempel när du känner dig stressad eller har ansträngt dig fysiskt.

Det är svårt att helt sluta rodna, men det finns saker du kan göra om du vill rodna mindre.

Därför rodnar du

Alla rodnar, en del ofta, andra mer sällan. Rodnaden och värmekänsla i ansiktet syns inte alltid så mycket som du själv tror.

Person som ser arg ut och som rodnar, illustration.
Person som ser arg ut och som rodnar, illustration.

Att vi rodnar beror på att blodcirkulationen i kroppen ökar. Det händer till exempel när vi tränar eller går fort. Men hjärnan kan också skicka signaler att öka blodcirkulationen i andra situationer. Till exempel om du blir blyg, känner dig stressad eller tycker att något är pinsamt.

Blodcirkulationen styrs av det som kallas det autonoma nervsystemet. Det är en del av kroppen som inte går att kontrollera. Men det går att öva på att inte bli stressad och på så sätt minska rodnandet.

När rodnar jag?

Du kan rodna vid olika tillfällen och av olika anledningar. Alla rodnar inte av samma saker. Ibland kan du rodna utan någon särskild anledning. Här är några exempel på tillfällen då det är vanligt att rodna:

 • När du anstränger dig fysiskt.
 • När du är stressad.
 • När något känns pinsamt eller du skäms för något .
 • När du får en komplimang eller någon annan sorts uppmärksamhet.
 • När du är förälskad eller sexuellt upphetsad.
 • När du ljuger.
 • När du är arg eller upprörd.

Vad kan jag göra?

Oron för att du ska rodna kan göra att du bli nervös. Du kanske till och med tänker att du ska undvika situationer där du brukar rodna. Men att rodna är helt naturligt. Om du accepterar att alla rodnar ibland, blir det kanske inte ett så stort problem när det händer.

Person som är röd i ansiktet och på halsen, illustration.
Person som är röd i ansiktet och på halsen, illustration.

Den sortens rodnad som beror på att du får uppmärksamhet, är blyg eller tycker något är pinsamt, kan du ofta minska.

Det du kan göra för att rodna mindre är att fortsätta att utsätta dig för eller stanna kvar i situationer där du brukar rodna. Till exempel på fester, i skolans uppehållsrum eller på fikarasten på jobbet. Även om det kan kännas obehagligt, kommer du efter ett tag att känna dig mindre nervös. Det gör att du rodnar mindre.

Andra saker som brukar hända när du blir nervös eller stressad, som till exempel att hjärtat slår fortare brukar också gå över efter en stund.

Du kan börja med att träna i situationer som bara känns lite jobbiga, och sen försöka med lite svårare situationer.

Hur kan jag få hjälp?

Om du tycker att rodnandet är väldigt jobbigt, kan du kontakta en ungdomsmottagningelevhälsan eller studenthälsan och få hjälp av en kurator eller psykolog.  Såna samtal kan ofta vara en hjälp mot blyghet och stress som orsakar rodnaden.

Då får du tillsammans med kuratorn eller psykologen reda ut vilka situationer som är jobbiga, och varför de känns jobbiga.

Du kan sen få hjälp med att träna på att utsätta dig för situationer där du brukar rodna, och råd om hur du kan tänka på ett annat sätt.

Ungas tips till dig som rodnar

Här är tips tips från unga personer. Har du också några tips? Skicka gärna in dem här nedanför!

 • När jag berättade en jobbig sak för min pojkvän blev jag plötsligt varm i hela ansiktet. Jag tror att jag rodnade för att jag skämdes över det jag berättade, även om jag inte hade gjort något fel. Hans sätt att kolla på mig gjorde att jag skämdes. Jag tänkte: du har inte gjort något fel, du är modig som berättar det här, hans reaktion är hans ansvar. Jag lugnade ner mig själv och värmen i ansiktet försvann.
 • Försök förstå den evolutionära fördelen av att rodna. Det är en ärlig signal som tolkas av andra som en ärlig signal. Om det hade varit till skada för artens överlevnad hade förmågan att rodna inte funnits. Förmodligen gynnas du i partnerval av en ärlig partner som också har förmågan att rodna.
 • Jag har rodnat mycket under nästan hela mitt liv. Jag skulle inte placera mig själv bland den blyga typen, då jag är ganska extrovert. Jag gillar att prata med folk och skaffa nya kompisar. Men ändå när jag pratar med någon som jag inte riktigt känner mig säker med, blir jag röd. Men det är bara pannan och kinderna som blir helt röda. Resten av ansiktet ändras inte. Därför ser man att jag rodnar väldigt mycket. Även om jag tycker att en situation inte är pinsam, så blossar ansiktet upp och jag förstår inte varför. På ett socialt event blev jag röd som en tomat, så jag gick till badrummet och försökte svalka ner med kallt vatten, men det funkade inte. Nästan det enda man kan göra är nog att bara intala sig själv att du är perfekt som du är. Försök tänka dig in i någon annans perspektiv. Om du skulle se någon rodna som du, hade du brytt dig? Hade du tänkt ”gud vad konstig den personen är.” Försök bara att le, använd kroppsspråk och prata högt. :)
 • När jag rodnar kan det gå från att vara en skala av 1-10 kanske 3 till att när jag tänker mera på det, 10. Jag blir verkligen en tomat. Försök att inte tänka på det hur svårt det än är. Jag vet att det kan vara sjukt svårt, för det tycker jag. När jag rodnar kan jag bli riktigt röd och jätte varm i ansiktet och ibland börjar jag till och med svettas. Det är sjukt jobbigt men försök att tänka på något annat, nyp dig i handen eller nånting. Ville förklara lite hur det är för mig så att just du förstår att du inte är ensam om det. Vi alla rodnar, vissa lite oftare och vissa mer sällan. Kämpa på bara ❤️
 • SMINKA ER.
 • Jag har länge haft stora problem med rodnad. Mitt bästa tips är att använda bus och mycket smink. Jag använder cacoa brown och aplicerar bara i mitt ansikte, men för inte bli orange så sminkar jag på extra mycket ljus foundation. Ett annat tips är kolla dig själv i spegeln och verkligen inse att du är perfekt som du är och ge dig själv ett pepptalk. ex. JAG ÄR PERFEKT, OCH DET VET JAG OM. den mening säger jag alltid och menar det nu förtiden, min rodnad har minskat och jag tackar min bus<3. LOVE YOU ALL SO MUCH, LYCKA TILL BABES
  // TJEJ SOM ÄLSKAR SIN BUS/ BYE BYE KAJIN
 • Dölj med ditt hår. Och kolla ner när du tex jobbar på lektionerna, jag tycker att det är så jobbigt att bli röd i ansiktet 😳. När jag väl blir varm tänker jag bara på vad andra ska tycka men efter undrar jag varför jag ens ska bry mig vad andra tycker. Det är ju faktist en del av mig att bli röd i ansiktet när jag tex är med en jag gillar.
 • Det är gulligt ibland :) Det gör en levande. Liam Payne gillar tjejer som rodnar 😜
 • Andas in och ut innan du är på väg mot en stressande situation och kom ihåg att det är inte hela värden om man rodnar lite grann.
 • Jag blir också röd i ansiktet väldigt mycket, försök att inte bry dig och tänk på något posetift istället och rym INTE från situationen!!!!!! Och kom alltid ihåg att ni är dom bästa.
 • Jag rodnar när vi ska redovisa alla säger att jag är röd som än tomat och det är bara jag i vår klass som rodnar så det är ganska jobbigt!! Men jag tycker fortfarande att det inte är något fel med att rodna.
 • Tänk på det från någon annans synvinkel! Var din egen kompis!
 • Kämpa
 • Jag blir röd för vad som helst ! När jag har varit ute och går in i klassrummet som är kallt blir jag en tomat! Försöker att inte tänka på det men så många kommentar att jag är röd. Ska börja med att ta ett djupt andetag och nypa mig i handen så jag inte tänker på det! Det man ska tänka på är att man inte är själv det är massa som blir tomater❤️Jag räcker aldrig upp handen men ska börja med det nu, har aldrig gjort det för jag tycker det är jobbigt när alla kollar på än och då blir jag röd. ❤️I LOVE YOU OCH GLÖM INTE ATT DU ALDRIG ÄR SJÄLV MED DETTA.
 • Stressa inte upp dej själv, ta de lugnt och spänn dej inte för det gör de bara värre. försök behålla lugnet och stressa inte när du gör något.
 • ANDASSSS!!!
 • Att bli röd i ansiktet är ett mycket större problem för mig än vad andra tror, mår världsfred dåligt över det. När jag tittar någon i ögonen och bara pratar med den så är jag rädd att jag ska bli röd i ansiktet, sedan så blir jag det av min nervositet. Därför så försöker jag inte att tänka på det, men ja det är svårt, kom ihåg att du inte är den enda som bli röd i ansiktet!
 • När jag blir det blir jag oftast som en chili eller tomat och jag blir så röd som jag hade badat bastu. Jag frågade om hjälp på en matte lektion och jag blev en chili och det blev jätte varmt i ansiktet. Säg bara Fuck off till dom som skrattar, om någon gör det och tänk inte på att du blir röd.
 • Jag brukar bli riktigt riktigt röd i huvudet, inget man inte märker. Jag tar ett djupt andetag in genom munnen och det hjälper verkligen för mig har jag märkt. Samt ska man försöka att inte tänka på det. Man känner sig mer obekväm när man tänker ”åh vad jag e röd nu” och så slutar det bara med att man blir ännu mer röd.
 • smink!
 • Det är inget som syns, man blir lite rödrosigt bara. Ett tips är att tänka på annat.
 • Jag tycket att det brukar hjälpa med att kolla mig i en spegel, då brukar det gå bort när jag får se mig själv.
 • Försök bara att inte bry dig, koncentrera dig på något annat eller tänk ba att du är bättre än dom andra, du ska inte skämmas.
 • Jag brukar nypa mig själv i handen (så andra inte ser det) och då känner jag att rodnaden avtar eftersom min egen uppmärksamhet förflyttas från rodnaden i ansiktet till nypet i handen som ju inte gör ont men det känns ändå. Ett sätt är också att t.ex. böja sig ner och rätta till en strumpa eller dra handen genom håret då man känner att rodnaden kommer för då märks inte själva färgförändringen så tydligt :-)
 • Jag hatar det verkligen, ibland rodnar jag även fast jag inte skäms eller är blyg. Det kan bara komma och då tror folk att jag är obekväm eller nåt, men spela bara cool och skoja bort det. Nämn det innan de och säg, ”oj varför rodnar jag” eller något liknande. Vi alla rodnar!!! Och det är faktiskt gulligt.
  /tjejen som älskar sig själv
 • Om du ”vet” att du kommer rodna i en situation som du har framför dig (presentation, eller liknande), så tänk inte på det utan få bara fram och prata med övertygad röst. Det är du som är bäst, bättre än de andra.
 • För mig är den jobbiga delen av att rodna kopplat med min självkänsla. Och att rodna tar på min stolthet då, för då ser andra att jag är osäker. Jag tränar nu på att tycka det är okej att vara osäker. Jag pratar om det med andra och är snäll mot mig själv. Det hjälper att veta att andra tycker lika mycket om mig ändå.
 • Jag har gjort att rodna till lite av min grej, genom att bl.a. påpeka det själv innan andra gör det och försöka vara självsäker utåt
 • Jag fick en kommentar av min killkompis om att jag var röd i ansiktet. Jag blev nervös och rodnade ännu mer. Där var jag en tomat😰 Men efter några dagar köpte jag mig en foundation som täckte ansiktet! Efter de har man aldrig sett att jag har rodnat😃 Men de är helt naturligt att rodna.
 • Gå och kissa eller ta ett glas vatten. Får en att lugna ned sig och bli sval.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan