Panik - lämna sidan!
Sexuell läggning och könsidentitet

Asexualitet

Lusten att ha sex är olika för olika personer. En del känner ingen sexlust och vill inte ha sex. Andra känner sexlust men vill inte ha sex. En del som inte vill ha sex kallar sig för asexuella.

Person som ser nöjd ut. Illustration.

Det kan kännas som att alla runt omkring en utgår från att alla vill ha sex. Men så behöver det inte vara. Du bestämmer alltid själv om du vill eller inte vill ha sex.

Vad är asexualitet?

Asexualitet innebär att du inte känner dig attraherad av andra eller inte känner dig intresserad av att ha sex. Asexualitet behöver inte betyda att du inte har sex, du kan ha sex av andra anledningar än att du känner sexlust. Men asexualitet kan variera från person till person.

Nedsatt sexlust behöver inte vara asexualitet

Att ha nedsatt eller ingen sexlust på grund av sjukdomar eller vissa mediciner är inte det som brukar kallas för asexualitet. Prata med en läkare om du är orolig över att någon medicin eller någon sjukdom skulle kunna vara orsaken till att du har nedsatt eller ingen sexlust. Då kan du få mer hjälp om du skulle vilja det.

Du kan vara asexuell oavsett sexuell läggning

Du kan vara asexuell och samtidigt definiera dig som bisexuell, heterosexuell eller homosexuell. Då kanske du blir kär och vill ha en relation, men du vill inte ha sex.

Vissa som kallar sig asexuella menar istället att asexualitet är deras sexuella läggning, istället för bisexualitet, heterosexualitet eller homosexualitet. Om du vill kalla dig för något och i så fall för vad, bestämmer du själv.

Om du vill prata med någon

Det finns flera forum på nätet för asexualitet där man kan prata och utbyta tankar med andra asexuella. Ett annat sätt om man vill ha stöd och prata med någon, är till exempel att ta kontakt med en ungdomsmottagning, sex- och samlevnadsmottagningvårdcentral eller skolkuratorn om du går i skolan.

Att vilja ha barn när du är asexuell

Att vara asexuell är i sig inte något hinder för att skaffa barn. Det går att bli förälder utan att ha sex med en annan person. Till exempel via insemination eller adoption.

Mer på UMO

Sexuell läggning och könsidentitet

Här kan du läsa innehåll om sexuell läggning och könsidentitet.

ArtikelUMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du läsa hur andra har gjort när de kommit ut.

ArtikelStöd om du har frågor om hbtq

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Till toppen av sidan