Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag orkar inte med bråken hemma

Vi bråkar extremt mycket hemma, oftast gör pappa gjort något litet till ett enormt bråk. Om jag glömmer ta in en kopp så kan det gå från ”ta in den nu” och jag säger om fem minuter till ”om du inte tar in den nu så får du gå till fotbollen och skolan resten av året”.

Jag känner inget stöd från föräldrar eller mitt syskon som bor hemma. Bråken har varat i två år. Jag pluggar mycket inför nationella prov och är stressad.

Jag blir alltid lika ledsen när vi inte ens kan äta tillsammans. Vad ska jag göra?
/stressad tonåring

Svar:

 • Hej, har typ samma problem, men det handlar mer om att jag inte vill gå ut och gå/träna. Bråkar nästan bara med mamma. Mitt tips är att prata med dina föräldrar om att du tycker det är jobbigt att ni bråkar så mycket att det tar fokus från skolan.
  /Tjej 
 • Jag orkar inte heller med bråken med min pappa. Han är inte rättvist och han pratar som att han aldrig har fel. Och allting han gör är för att skydda mig eller för att han älskar. Men då behöver han väl inte skrika på mig!
  /ett barn på gränsen
 • Det är aldrig enkelt med föräldrar som bråkar, alltid när det händer mig har jag ett tänkesätt; jag ska vara en bättre föräldrar för att mott bevisa att de finns bra föräldrar som respekterar sina barn. Inte så lätt och prata med dom men försöka komma fram till en lösning, att du kämpar och blir stressad o du lägger ditt fokus på det istället för ”skolarbete”.
  /tjej
 • När det händer bråk hos mig så brukar jag ta mina hörlurar och sätta på hög musik så att jag slipper lyssna på deras tjafs, men då så gör jag något t ex att städa mitt rum eller något annat så att en av mina föräldrar inte ska skrika på mig. Det brukar hända mig också att jag är ibland lat att göra vissa grejer men jag brukar tänka är att om jag t ex plockar undan nu så kan jag vara ifred senare även om jag verkligen inte orkar.
  /hanna
 • Hej! Jag själv hemma har mycket bråk, och det är hemskt. Men alla människor är olika och stör sig på olika saker, vi andra kan inte hjälpa vad andra människor blir arga av. Det bästa att göra i situationer när den andra personen börjar bli arg eller vill skapa en argumentation ska man gå där ifrån, va starkare.
  /Tjej 14
 • Hej det är samma här jag orkar inte heller med bråk hemma jag är alltid instängd på mitt rum för min mamma skriker när hon pratar och så har jag skilda föräldrar. Men jag vill inte bo oss pappa på heltid för han är så dryg och mamma är det bråk hos och hos pappa så kan vi inte göra nått.
  /🦋❤️‍🩹
 • Jag och mina föräldrar bråkar också, det har blivit mer och mer med åren. Man brukar säga "ssmp barn, små bekymmer, stora barn, stora bekymmer", jag gillar det ordspråket eftersom det stämmer. När man som du är i tonåren blir allting jobbigare och man får humörsvängningar och man kan bli irriterad på minsta sak.

  När jag och mina föräldrar bråkar brukar jag bara gå ifrån och gå upp till mitt rum och tänka igenom det och oftast gråta. Sen brukar jag gå ner och be om ursäkt, sen brukar det lösa sig efter en stund. Jag förstår att du inte könner stöd från dina föräldrar eller ditt syskon, det gör väl inte jag heller riktigt men om du börjar ge de stöd kommer du säkert att få stöd tillbaka, förlåt igen för nytt ordspråk men "behandla andra som du vill bli behandlad själv", även det är sant. Men gå bara ifrån, säg förlåt och försök att inte bli irriterad, för det sitter även i dina humörsvängningar. Lycka till och hoppas ni kan få en fina relation utan bråk!! ❤️ (Sen är det normalt att bråka med föräldrar)
  /Tjej 
 • Hej fina du, jag känner igen mig väldigt mycket i det du skriver. För mig hjälpte det att prata med någon, du skulle kunna prata med en psykolog/kurator, men det hjälper också att prata med kompisar för de kanske även går igenom samma sak, annars kan det även vara skönt att bara prata ut med någon. Förstår att det verkligen är jobbigt, om du känner att det är mest bråk med din pappa så kan du även testa prata med din mamma<3
  /Tjej 20 år
 • Jag har varit i samma situation och kommunikation är otroligt viktigt, uttryck varför det kan ta lite tid för dig att fixa t ex koppen så att han förstår och fråga även frågor för att han ska kunna säga sitt för tro mig inget blir bättre av att allt som kommer ut är ilska. Hoppas det hjälpte lite iaf.
  /Tjej 18
 • Hej, jag har också bråkat mycket med mina föräldrar och det är ju aldrig kul. Mitt bästa tips är att försöka prata med dem. Dina föräldrar kanske tycker att det är du som "börjar" bråken även om det inte är det, men då kanske du kan säga något i stil med att du tycker det är jobbigt att ni bråkar så mycket och (om du tycker det stämmer med dig) kanske att du är extra känslig för att börja bråka på grund av stressen inför nationella proven?

  Förhoppningsvis kan dina föräldrar ha förståelse för det och tänka efter en extra gång innan de klagar på en bortglömd mugg, kanske kan du också förklara (ibland måste man vara övertydlig för föräldrar) att du inte glömmer muggen med flit. Ps angående att äta tillsammans: i min familj blev det mindre bråk om vi åt middag direkt när jag kom hem från skolan för då var alla mätta och mindre sura.
  /Köttbullar och potatismos
 • Först måste du hitta någon som du känner skulle kunna hjälpa dig. Försök att kanske gå till soc och känn efter om det är rätt person. Annars om det finns en fritidsgård för ungdomar så brukar de kunna vara ganska mycket till hjälpa. Lärare brukar inte tyvärr kunna göra så mycket de brukar mest bara vara ytligt.
  /Hanna
 • Hej!! Jag känner exakt likadant och jag känner ibland att jag bara hade viljat flytta ut därifrån och typ aldrig prata med de igen. Jag vet inte om det här kommer hjälpa dig eller andra i samma situation men jag tycker att det är skönt att bara sätta mig på golvet i mitt rum och lyssna på musik som gör mig glad eller min favoritserie. Ibland kan jag också tycka att det hjälper att lyssna på mer sorgsen musik bara för att kunna få ut alla känslor. Hoppas det här är lite komfort!!
  ///Tjej 17 år
 • prata med en vuxen eller dina föräldrar om du vill
  /mala
 • prata med de, och säg att det inte är ok
  /lm
 • Vad bra att du skriver hit, hoppas jag kan hjälpa dig. Det kan vara svårt att kommunicera rätt i sånna situationer. Det verkar som att dina föräldrar retar sig på små saker och inte ser helhetsbilden. Antar att det är mycket fokus på att plugga och jag förstår verkligen din situation. Det är bra att säga som det är. Och om det inte hjälper så är nog rätt alternativ att kontakta ungdomsmottagningen för råd och tips.

  Det låter som att du har väldigt höga krav på att prestera hemma och det kan också vara stressande. Så jag tror att ärlighet är ett väldigt bra sätt att hantera situationen på, och du kan också fråga hur din pappa osv ser på situationen, så ni båda blir förstådda på varandra och det kanske lugnar ner sig.
  /Kille 19 år
 • Om det är mycket bråk hemma så kan du gå ut på en promenad och prata med någon kompis i telefon eller ta med en kompis ut på promenaden.
  /nathalie
 • Hej! Jag har gått igenom väldigt mycket hemma och kan fortfarande inte berätta för ngn, e så stolt över att du ens vågar be om hjälp! Du borde säga till din pappa om hur du känner och hur allting påverkar ditt mående samt skolgången.
  /stark tjej
 • Du kan ju alltid försöka prata med dom att du vill flytta ett litet tag till nån släkting eller kompis! Glöm aldrig att du är jättestark.
  /:)
 • Hej, jag förstår dig. Ett tips är att du pratar med någon du litar på som till exempel en lärare, rektorn eller pratar med Bup. Det brukar jag göra när jag inte mår bra som till exempel när mina föräldrar bråkar. Hoppas du har någon att lita på och hoppas det här kan hjälpa. 
  /09

Mer på UMO

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Frågor & svar

Jag har bra betyg men är ändå stressad, hjälp!

Jag tänker mycket på det här och känner mig typ aldrig glad. Jag pluggar jämt och hinner knappt med nåt annat. Har ni tips för hur jag kan må bättre men behålla bra betyg?

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Till toppen av sidan