Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad kan jag göra åt svår mensvärk?

Fråga

Jag är 14 år och får jätteont när jag har mens. Jag kan inte ens gå till skolan för att det gör så ont. Vad ska jag göra?

Svar

Du ska inte behöva ha så ont att du inte kan gå till skolan. Här är några saker du kan testa för att minska mensvärken: 

  • Ta receptfria värktabletter de dagar du har mensvärk. För att få bästa effekt ska du ta värktabletterna så fort du känner att mensvärken är på gång och sen ta dem regelbundet så länge du har ont. Personalen på apoteket kan hjälpa dig att välja vilken sorts tablett du kan använda. Du kan också fråga din skolsköterska om råd. 
  • Lägg nåt varmt på magen. Det kan kännas skönt och lindra mensvärken. Till exempel en vetekudde som värms i mikron. De finns bland annat att köpa i hälsokostbutiker. 
  • Träna eller rör på dig på nåt sätt. Det kan lindra mensvärk.  

Boka en tid på en ungdomsmottagning eller vårdcentral om inget av detta funkar. De kan hjälpa dig så att du slipper ha ont. Till exempel kan du få ett preventivmedel som innehåller hormoner, till exempel p-piller, p-ring eller p-plåster. De gör att du inte får någon ägglossning och därför inte heller någon vanlig mens eller mensvärk.

Ibland kan kraftig mensvärk bero på endometrios. Du kan läsa om endometrios på 1177.se i den här länken.  Berätta för du träffar på vårdcentralen eller ungdomsmottagningen om du tror att du kan ha det.

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan