Panik - lämna sidan!
Fråga

Jag får så ont när jag har mens

Fråga

Jag är 14 år, jag får jätteont av mensen, jag kan inte ens gå till skolan för att det gör så ont. Vad ska jag göra?

Svar

Det finns flera saker som du kan göra för att minska mensvärken:

  • Ta smärtlindrande tabletter de dagar du har mensvärk. Personalen på apoteket kan hjälpa dig att välja vilken sorts tablett du kan använda. Eller fråga din skolsköterska om råd.
  • Boka en läkartid om receptfria smärtstillande tabletter inte hjälper. Läkare på en ungdomsmottagning eller vårdcentral kan skriva ut recept på andra läkemedel än de du kan köpa receptfritt på apotek. Ta gärna hjälp av någon vuxen hemma eller skolsköterskan om du inte vill boka tid till läkaren själv. Det kan även kännas skönt att ha med dig en vuxen vid läkarbesöket.
  • Värme mot magen kan kännas skönt och lindra mensvärk. Vetekudde som värms i micron är ett exempel. De finns bland annat att köpa på hälsokost butiker.
  • Att röra på kroppen kan också lindra mensvärk.
  • Preventivmedel som innehåller hormoner brukar också hjälpa mot mensverk, till exempel p-piller, p-ring eller p-plåster. Då brukar mensen även bli sparsammare.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

UMO-poddenSex + mens - hur blir det?

22. "Jag brukar stå upp, då rinner mensen ner på golvet och man kan torka upp det sen. Eller så har vi sex i duschen, då rinner det ju ner med vattnet och ut i avloppet."

ArtikelFilm: Fotboll, mens och sex

Maryam har så mycket mensvärk att hon inte kan träna. Amanda har haft sex för första gången och är orolig för att hon är gravid.

ArtikelMensvärk

Det är vanligt att få ont i magen eller andra delar av kroppen när du har mens. Det brukar kallas mensvärk. Men mensvärk är inget du ska behöva stå ut med, det finns flera olika sätt att lindra värken på.

Till toppen av sidan