Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Mina föräldrar övervakar mig med kameror och GPS

Jag är en tjej på 15 år som har, enligt min uppfattning, alldeles för överbeskyddande mamma och pappa.

När jag var 14 drack jag alkohol och vi blev torskade. Jag fick inte några ”jobbiga” påföljder men däremot satte mina föräldrar in kameror i huset. Sen satte de larm på dörren så att de fick en notis nör dörren öppnades. 

Mamma satt igång ”Hitta” på mobilen så hon kunde se vart min mobil befann sig. Vid det här läget var jag riktigt arg, men jag vågade inte fråga varför de gjorde så.

Jag har precis skaffat moppe och jag brukar inte köra så mycket på kvällarna, men det jag ser är att de har satt en spårare på min moppe!!! Som man kan spåra i mobilen. Jag blev helt ställd. Kan man inte få leva ett normalt liv utan att bli övervakad 24/7??? Hjälp mig!! Är det någon mer som har väldigt överbeskyddande föräldrar!!??

/en förvirrad tjej

Svar:

 • Fy fan va jobbigt. Jag har också överbeskyddande föräldrar. Jag får typ aldrig följa med mina killkompisar hem eller gå med ut på stan. Jag tycker att de känns som om de inte litar på mig. Ibland känns de som om jag skulle vara en kille skulle jag få göra allt jag inte får göra nu. Och det är hemskt. Men mitt tips är att säga ifrån och säga vad du tycker.
  /🥰
 • Jag skulle nog kontakta bris eller liknande. Det där känns inte ok alls.
  /Tjej som ger dig allt sitt stöd<3
 • Helst ska du prata med dem, men orkar du inte det eller samtalet inte kommer någon vart kan du be om hjälp från kurator eller annan personal på skolan, alternativt på en ungdomsmottagning.
  /M
 • Det där känns inte OK, men jag skulle ändå försiktigt fråga varför de gör så. Kanske finns det nåt de varit med om som de vill beskydda dig från? Eller har det funnits olyckliga saker i din familj bland släktingar som dina föräldrar vill skydda dig för? Kanske de berättar nåt du inte räknat med och du kan övertyga dem lite om att de kan lita på dig. Om de inte vill lita på dig helt bara sådär, kan ni ju försöka komma överens om att de tar bort en sak varannan vecka eller nåt, då de märker att de kan lita på dig. Om det inte går att prata med dem kan du kontakta typ socialtjänsten eller nåt, men jag är osäker. Men det går definitivt inte att övervaka!
  //Lea, 13
 • Ehrr, jag skulle nog kontakta bris eller liknande. Det där kan inte vara ok. Du bör prata med någon vuxen iallafall.
  /Red hot chilli pepers är fett bra!
 • Hej! Jag vet inte om man kan svara på meddelanden men ville bara berätta vad som hände. Jag pratade med dem och jag kom ingen vart. De sa att det var för att de inte litar på människor ute och att det inte är mig de inte litar på. De säger att spåraren på moppen är ifall den blir snodd. Kamerorna är för att hålla koll på huset. Det makes no sense.

  Vet verkligen inte vad jag ska göra, jag orkar inte heller tjafsa emot för jag orkar inte vara osams. På ett sätt kan jag fatta att de vill ha koll ifall jag dröjer en halvtimme att gå hem från Hemköp (att något ska ha hänt mig) men ändå inte, för jag fattar väl att de vill hålla koll på så att jag inte drar hem till nån snubbe (vilket jah inte gör).
  /En förvirrad tjej
 • Jag har inte just så överbeskyddande föräldrar, men dem har nån app some heter Family Link, fast att jag är 13! Och då kontrollerar de min skärmtid (det här kanske låter skittöntigt men jag har mindre än två timmar som skärmtid, sen låser mobilen sig och jag kan inte göra nånting!)

  De kan också se min exakta position, men det som är bra att ibland buggar den. Så även fast att jag är hemma så står det att jag är typ i skolan eller nåt sånt. Jag fattar hur du känner och det måste säkert vara jobbigare när man är 15. Hoppas att det blir bättre ❤️
  /Tjej 13
 • Det verkar som att dina föräldrar inte litar på dig. Säg ifrån och fråga litar ni på mig för det verkar inte så
  /Förstår precis<3
 • Mina föräldrar är väl också överbeskyddande men kanske inte i samma utsträckning. Däremot så brukar de be grannen som bor mittemot oss att hålla koll på mig när jag är ensam hemma. Jag är 18 år. Dock så tror jag att mina föräldrar börjar förstå att jag får göra saker nu men de är fortfarande så att dom vill hålla koll på vad jag gör. Det kan kännas både bra och dåligt. Det visar ju att de bryr sig om en men det känns också lite påträngande och man kan inte riktigt leva sitt egna liv. Men det jag tror är viktigt att förstå är att föräldrar i princip ALLTID vill sina barn väl. Och de blir oroliga väldigt enkelt.
  /Tjej som vill få klara sig själv
 • Jag känner igen mig, har blivit påkommen med mycket saker och dom tar min mobil o märker att dom håller koll på mig som om jag vore 10 år. Jag tycker du ska ifrågasätta vad dom håller på med och tror det faktiskt kan va olagligt på något sätt dedär, så fråga dom. Det är väl egentligen det enda du kan göra nu. Sen tar ni det ifrån hur det går. Om du tycker de är jättejobbigt och inte vill eller vågar så prata med typ din skolsköterska eller nån liknade.
  /<333
 • Har gps på epan, kamera i hallen, köket och utanför ytterdörren samt larm på dörrar och fönster och hitta min iPhone som hon använde i somras för att komma och hämta mig kl ca 23 för att jag inte svarat henne när hon ringt och tvingade mig att ta ledigt en vecka från jobbet för att jag skulle vara hemma och ångra mina beslut för att jag då inte svarade henne… Har bott hos pappa och mormor hela somrarna nu 21/22 och har aldrig mått bättre när jag då fått sköta mitt sommarjobb, kunnat köra var jag vill själv, va med vänner osv och sköta allt det själv. Har aldrig nåt bättre än när jag kunde tillbringa var enda minut med det jag verkligen tycker om som mina vänner min kille och mitt älskade sommarjobb med mina underbara kollegor.

  Förstår mycket väl hur du kan känna och att du kan känna att det är nog, man ska ha lite frihet, man ska kunna ha kul, man ska få leva sitt liv och göra sina egna misstag utan att ens föräldrar ska förvänta sig att man ska va helt felfri och perfekt för det är det ingen som är, alla måste få göra fel och testa på och göra skit. Man kan inte lära sig av sina ”misstag” om man aldrig får göra dom.
  /Moa, 16
 • Va.. Trodde att det typ var olagligt att tränga sig in i någon annans privatliv. Att ha gps spårare är normalt för barnets säkerhet men KAMEROR. HELT FÖR LÅNGT.
  /eggismyfavo
 • Jag tycker att du ska snacka med dina föräldrar och om det inte löser sig ta kontakt med en kurator. Kuratorn kan hjälpa dig och dina föräldrar.
  /:)
 • Så jobbigt känner igen mig i det men för mig är de värre.
  /FF
 • Tror inte det är lagligt 😬 att dina föräldrar går igenom ditt privatliv
  /Yes

Mer på UMO

Artikel

Stöd om du har problem i familjen

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller har problem i familjen. Du kan oftast vara anonym.

Till toppen av sidan