Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur länge ska man ha skärmtid som ung?

Hej, jag undrar vid vilken ålder som föräldrar borde ta bort skärmtid?

Min pappa har satt skärmtid på både mig och min lillebror. Vi båda känner att han bildar en stor vägg i konversationer med våra kompisar.

Min pappa säger att en tonåring inte borde ha mer än 4 timmar skärmtid men det håller inte jag med om. Vilken ålder tycker ni är en bra ålder?
/Kille på 17 år

Skriv ditt svar

Svar:

 • 4 timmar e ganska mycket enligt mig. Själv har jag inte skärmtid. Men får nt använda mobil, iPad, tv när som.
  // tjej som inte har koll på skärmtid.🌸
 • Man kan ju alltid ha begränsade timmar så att man inte fastnar med mobilen eller paddan. Under skolvecka tycker jag att det är viktigt att göra läxor (om man har). Och sedan tror jag det är bra att vänta i kanske 5-10 min utan skärm, så att hjärnan tar in vad den lärt sig istället för att direkt gå in i värld full av videor.
  / tjej som har lärt sig mycket av tipsen
 • Att få mindre än de timmars skärmtid du vill bildar definitivt en metaforiskt vägg. Både mellan dig och dina kompisar ochldig och din föräldrar. På 17 år borde man få hur länge man egentligen vill eftersom du ju nästan är vuxen!!
  /Poopy tjej på 12 år
 • Alltså det beror inte på åldern. Om du tittar mer än 7 timmar per dag utan stopp så fattar jag att han gör så men om du inte gör det så tycker jag inte att han har rätt att sätta skärmtid på din mobil. 
  /Tjej
 • 17 är ganska gammalt. 4 timmar är ganska mycket för min ålder (jag är snart 13) men för din kanske du borde ha mer. När du är 18 borde du ha så mycket du vill för då är du vuxen men annars är det bra att du inte gör för mycket.
  /Fransktjej1234
 • Jag (13 år) har endast 30 minuter skärmtid, men 4 timmar kanske är för lite för dig. Vi är alla olika. Jag tror att din pappa vill ditt bästa och vill att du ska ha det bra. Däremot verkar det inte vara en superbra lösning av honom att ge dig begrensad skärmtid. Han borde ju förstå att du som fyller 18(!) kan ta hand om din egna skärmtid. Jag tycker att skärmtiden borde tas bort senast vid 15 års ålder. Du behöver ju hålla kontakten med dina vänner!
  /Tjej på 13 jordsnurr
 • Om man är 17 borde man kanske ha 5-6 timmars skärmtid eller ingen alls. Jag är själv snart 13 men jag har ingen skärmtid. Om du vill ha mer skärmtid kanske du kan ta upp det med dina föräldrar de kanske lyssnar som mina gjorde när jag var 9.
  /13 åringen som inte har skärmtid
 • Jag är 16 år och har 1 timme och 15 min. Det är då på apparna jag använder mest som Snapchat, youtube och sånt. Så får jag använda Spotify, anteckningar, alla skolappar så mycket jag vill. Jag tycker det är ett bra sätt.
  /Gillar skärmtid
 • Så lite som möjligt tycker jag.
  /Anonym
 • Är helt chockad hur många som har skärmtid?! Inställd också. Hade skärmtid innan jag fick mobil, hade en surfplatta som jag fick använda en timme om dan och då var jag typ 7-9. Efter det har min föräldrar aldrig haft skärmtid eller gått igenom min mobil. Mot detta så hjälpte jag till hemma, skötte skolan jättebra och valde själv att vara ute hela kvällarna med kompisar som bodde i området så blev inte så mycket skärmtid trots att jag hade helt fritt.
  /Anonym
 • Det beror på vilken ålder man är, inte mer än 2-3 timmar är ganska bra. Jag är 13 år och har 2 timmar. Om man är liten så borde man ha 30minuter-1timme. Om man är 17år borde man ha 3-4 timmar tycker jag.
  /13 år tjej
 • Asså jag har ganska stränga föräldrar så jag har bara 1 h och 30 min men jag skulle gärna ha mer...
  /tjej 14 år
 • Jag har 2 timmar, det är jättejobbigt men samtidigt bra.
  /Anonym
 • Jag tycker att det viktigaste inte är hur länge man använder skärmar utan vad man använder de till. Det är ju enorm skillnad mellan att använda de till att t.ex. lära sig i typ 4 timmar saker jämfört med att bara spela hela dagarna.
  /Kille, 20 år
 • Jag förstår din situation helt o hållet. Men samtidigt kan jag nog tycka att det är bra att man har skärmtid. Jag önskar mina föräldrar gav mig det när jag var yngre. Trotts att vi i familjen var väldigt sena med att skaffa internet. Jag var helt besatt av att hänga på sociala medier.

  Nu är jag lite över 20 och använder inget av det. Mina vänner brukar säga till mig att " vadå har du inte sett de här på instagram? Eller det här på TikTok? " Men jag är glad att jag har lyckats komma ur det.

  Idag använder jag mest mobilen till att lyssna på Spotify eller kolla mail o och sånt. Jag önskar ibland att man kunde backa tillbaka tiden till när internet var inte riktigt färdigt och hade samma utbud som idag. Den nya generationen kommer vara helt o hållet mediafixerade.

  Jag tycker att du borde försöka umgås mer med kompisar, läsa en bok, ut o gå och aktivera dig. Finns ett liv där ute utanför skärmen som inte många verkar förstå. Jag hoppas att allt mer människor i framtiden kommer ut mer än att vara i den virtuella världen. ❤️
  /kille
 • För det man behöver en telefon för så räcker 4 timmar gott och väl (prata med vänner, och vad annat man nu kan vilja göra). Själv tycker jag att gränsen borde vara 2-3 timmar, 4-5 på helger. Som ung borde man vara upptagen med annat, inte sitta med mobilen hela tiden. Internet gör så mycket mer skada än gott, som vi kan se på ungdomar och barn idag, även unga vuxna. Och om 10 år så kommer vi verkligen känna av konsekvenserna av detta mobilberoende.
  /En 17-åring mot internet för folk under 18 (men egentligen 25)
 • Jag tycker att man borde ha skärmtid fram tills man är typ 12-13 år kanske, för om man är 17 år så är 4 timmars skärmtid väldigt lite. Han borde definitivt i alla fall höja gränsen för skärmtiden till typ 6 timmar minst, men egentligen borde han ta bort den helt.
  /tjej 15
 • Helt ärligt så hade jag gaddat ihop mig mot pappsen och visa honom vikten av eget ansvar där skärmtiden kommer in. Han vet inte hur viktigt det är med tiktok-tid innan läggdags.
  /mamma
 • Jag tycker man inte behöver ha skärmtid alls. Föräldern och barnet borde istället skapa tillit till varandra så att den vuxna litar på att barnet använder skärmtiden på ett bra sätt.
  /Bokmalen
 • Det finns mer saker i livet. Häng med kompisarna på riktigt istället. Gå och sov i tid och läs bok innan du somnar. Jag personligen mår väldigt mycket bättre av det. Har varit i din sits
  /Svea
 • Jag är 15 år och jag har 2 timmars skärmtid per dag till spel och chatt , Facebook osv..och det tycker jag är helt lagom. Oftast så håller jag på 1 -1,5 timme och någon dag inget alls.

  Har jag något skolarbete så räknas det inte in i skärmtiden. Syrran som är 17 har mer skärmtid och det är helt okej tycker jag. Jag träffar hellre kompisar och har kul än sitter vid datorn. Så jag tycker att 2 timmar tills man är 17 och sedan typ 4 timmar tills man är 18 och myndig. Jag är väldig glad att pappa begränsade skärmtiden när vår mamma gick bort när jag var 13 och syrran 15 för annars hade jag säkert gömt mig bakom datorn och inte lärt mig ta hand om sorgen efter mamma.
  /Peter 15
 • Jag tycker inte att tonåringar behöver ha nån bestämd skärmtid, men jag tycker också att man som tonåring inte ska vara klistrad vid en skärm. Liksom seriöst. Jag är 14 och jag är på mobil eller dator knappt 2 h om dagen. Jag tycker att folk borde ha vett att uppleva livet som det är.
  /4h är ganska mycket

Mer på UMO

Svara varandra

Vad gillar tjejer att prata om?

Vad gillar tjejer att prata om i telefon, asså efter man frågat ”hur mår du” ”hur har din dag vart” o sånna saker?

Svara varandra

Onormalt att inte vilja festa eller dricka?

Jag har tyvärr tappat många av mina kompisar då jag hellre tränar och fokuserar på att lära mig saker som kommer ge nytta i framtiden. Min fråga är ifall det är onormalt att inte gilla varken att festa eller dricka?

Svara varandra

Är ickebinär i kristen familj, hjälp!

Jag är ickebinär men har en väldigt kristen familj. Hur kommer jag ut?

Svara varandra

Hur får jag riktiga vänner på min skola?

Jag är en 14 årig tjej som är relativt ny i min skola (gått i ca 7 månader) och har försökt få nya vänner, men det är svårt. Jag brukar säga hej till många och gå fram till en vängrupp i en annan klass på raster.

Svara varandra

Ska jag sluta på fotbollen?

Jag har börjat stressat över fotbollen då jag tycker att det är jobbigt att gå på träningar och har helt enkelt tappat gnistan lite. När jag väl spelar så tycker jag ofta att det är roligt men har ganska mycket ångest över fotbollen i vardagen.

Svara varandra

Min bästa vän har en ny vän - jag känner mig utanför

Sen kom det en ny tjej till klassen. Vi började hänga med henne och hon och jag blev väldigt tajta. Sen började hon bete sig elakt mot mig och jag slutade vara med henne och var bara med min bästa vän.

Svara varandra

Skäms över mitt hem - vill inte visa hur jag bor!

Bor ganska litet med min familj i en hyresrätt och inte alls lika ”renoverat” som andra kanske har det. Det är liksom mer gammalt hemma hos mig.

Svara varandra

Vill ha snap men får inte för föräldrarna

Nästan alla har snapchat och jag känner mig utanför men mina föräldrar säger att man inte behöver vara som alla andra.

Svara varandra

Bråkar jämt med mamma - vad ska jag göra?

Min mamma har ett behov att alltid vilja ha rätt. Hon tror alltid att hon vet bäst. Jag gör så mycket så hon ska tycka om mig, det känns som att hon bara vill bli av med mig.

Svara varandra

Vill inte gå samma gymnasium som kompisarna - hur säger jag det?

Hur kan jag säga till mina kompisar att jag inte vill gå samma gymnasium som de?

Till toppen av sidan